Jdi na obsah Jdi na menu
 


ALENTEJO s městy BERA a ÉVOJA a s vyjmenovanými památkami

5. 8. 2007

UUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUU

 

,,Zaujalo mě několik informací a tak je Vám zde předkládám."

 

,,ALENTEJO s městy Bera a Évoja"

 

Obrazek

V překladu znamená - kraj za Tejem - řekou.

Obrazek

Viana do Alentejo castle

 

,,Je to mírně zvlněná krajina - rozlehlé, jižním sluncem vyprahlé pláně. A přísloví říká, že v Alenteju není stín. Balkony v Alenteju překypují hortensiemi a po bělostných zdech domků, jejichž okna, dveře a římsy jsou rámovýny modrými liniemi, se pnou tropické keře buganvíleí."

Obrazek

Cork tree in Alentejo

 

,,Sázejí se zde hlavně Borovice - jejichž dřevo se používá k výrobě nábytku, z pryskyřice se získává terpentýn. Dále Eukalyptus, který dává krátkou vlákninu a olej k různým farmaceutickým účelům. Korkové duby s pruhovanými kmeny pro zátky až po obklady ve vesmírné lodi. Olivovníky pro olivový olej mírně pikantnější chuti, který je základem Portugalské kuchyně. Dále se zde vyrábí panenský olej a brabancový, které mají velmi dobrou potravinařskou kvalitu."

 

Obrazek

,,Bělostné zdi domků, jejichž okna, dveře a římsy jsou rámovány modrými liniemi."

 

,,Portugalci milují svou zemi a mluví o ní jako o zahradě na kraji moře. V jejich starobylých legendách se vypráví o růžích a mandlových květech a symbolem revoluce v roce 1974 se stal karafiát. Na památku obnovení demokracie mnoho lidí do dnes uchovává vylisovaný květ. Země, kterou Portugalci zdědili, však rozhodně nepatří k nejúrodnějším. Snad nejvíce to platí o ALENTEJU."

 

Obrazek

Viana do Alentejo Church

Obrazek

WWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWW

 

,,Město BEJA"

 

Obrazek

 

,,Skalnaté atlanské pobřeží Alenteja je jen málo obydlené, okolí města BEJA ve vnitrozemí je dokonce vůbec nejřidší osidleným územím Portugalska."

 

Obrazek

Obrazek

BEJA - Convento Nossa Senhora da Conceição

 

,,Historie Beji je podobná historii většiny ostatních portugalských měst : původně římské osídlení ( zvané Pax Julia ) později patřilo Maurům, které odtud vyhnal roku 1162 první portugalský král Dom Afonso Henriques. Později se město do portugalské historie zapsalo asi jen milostnými dopisy jedné jeptišky místního kláštera francouzskému vojákovi..."

 

Obrazek

Hrad a věž Torre de Menagem
 

,,Beja je město malé a jsou zde asi jen 2-3 památky stojící za zmínku. První z nich je místní hrad s mohutnou, 42 metrů vysokou věží. Dále je zde klášter Nossa Senhora de Conceição a netypický kostel Igreja de Santa Maria."

 

Obrazek

Igreja de Santa Maria
WWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWW

 

,,Město ÉVORA"

Obrazek

,,Kulturním střediskem je starobylá EVORA, zapsána do seznamu kulturních památek UNESCO :
 římský chrám z II. století, katedrála s muzeem sakrálního umění, poustevna S. Brás (goticko-mudéjarský styl), kostel S. Francisco (s kostnicí) a kostel S. Joao Baptista (goticko-manuelský sloh), kostel Nossa Senhora dá Graga (s klášterem), kostel S. Antáo a S. Vicente (manýrismus). Paláce : arcibiskupský palác, palác krále Manuela a vévodů z Cadavalu. Za pozornost stojí ještě : náměstí Giraldo s podloubím ze šestnáctého století, akvadukt, klášter Santa Clara, Santa Helena do Calvario a klášter Convento dos Lóios (z toho je dnes pousada), univerzita, staré židovské ghetto, Muzeum Évory a Muzeum dekorativního církevního umění."

 

Obrazek

Évora - kostel Sao Francisco - kosti z 5000 mnichů

Obrazek

Évora - kostel Sao Francisco - mumie

Obrazek

Évora - kostel Sao Francisco - detail

Obrazek

Město Évora - ulička

,,Přečetla jsem si tyto články, a uznala jsem za vhodné dát je na mé stránky."  Ludmilka

UUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUU