Jdi na obsah Jdi na menu
 


Obec TURŇA NAD BODVOU - Město HOLÍČ

29. 6. 2013

OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO

,,Obec TURŇA NAD BODVOU"

,,Sa nachádza na juhozápadnom okraji Košickej kotliny. Pôvodne kráľovský majetok, ktorý sa v 2. pol. 13. stor. dostal do rúk rodiny nazývanej Tornaiovci. Po vybudovaní miestneho hradu v pol. 14. stor. príslušenstvo hradného panstva. Na začiatku 15. stor. poddanské mestečko. R. 1564 malo 23 port, 6 želiarov, 6 kočišov, 2 strážcov, 5 paholkov a niekoľko remeselníkov. R. 1652 ho vypálili Turci."

,,Zrúcanina Turnianského hradu so zvyškami gotického vnútorného hradu a vonkajšieho renesančného opevnenia s okrúhlymi delovými baštami. Hrad postavili r. 1357 za Jána Turnianského, ktorého rod dostal do majetku Turňu v 1. pol. 13. stor. za zásluhy, preukázané panovníkovi počas tatárskeho vpádu a obnovu krajiny."

,,Po vymretí rodu Turnianskovcov r.1406 sa dostal do držby Štefana Šafára z Branča, od ktorého ho získali Bebekovci. Okolo r. 1448 ho obsadili Jiskrove vojská. R. 1476 odkúpil hrad Imrich Zápoľský. V 17.stor. patril k pohraničným hradom protitureckej pevnostnej sústavy, r. 1652 ho obliehali a zajali Turci. V protihabsburgskom feudálnom Tokolyho povstaní dal cisársky generál Schultz r. 1685 hrad zbúrať, aby sa nedostal do rúk povstalcov."

Turnianský hrad foto

Foto-e-slovensko.cz

,,Nynější ruiny hradu se rozkládají na vrcholu krasové hmoty. Jsou důkazem ničivé hmoty zubu času, který se zakousl do hradeb kdysi pyšného feudálního sídla. Na staré přístupové cestě, která vede ke hradu, spatříte ještě na několika místech vyhloubené stopy po kolech vozů."

BÍLÁ PANÍ

,,Zřícenina hradu skrývá i své zvláštní tajemství - přízraky z dob dávno minulých, kdy hrad vlastnila rodinu Bebekovců. Místní pověst vypráví o bílé paní, jejiž duch nenachází v hrobě klidu. Při měsíčním úplňku je ji prý možno často vidět jak chodí po zřícenině, pláče a lká. Jde o přízrak Kristýny Bebekové, která se žárlivosti probodla milence své sestry Kataríny a křivě ji obvinila z vraždy. Nad mrtvolou Kelementa Desseroffyho, jak se zavražděný milenec jmenoval, byl uspořádán boží soud. Každý musel u mrtvoly přísahat se smrtící dýkou v ruce, že zločin nespáchal a je nevinný."

,,Božímu soudu se musela podrobit i Kristýna Bebeková. Jen co vstoupila do místnosti, kde leželo tělo šlechtice, začala rána mrtvého muže krvácet. Krev se objevila i na dýce. Kristýna byla usvědčena, ale dříve, než na ni vztáhla ruku světská spravedlnost, vrazila si sama dýku do těla. Od té doby za měsíčních nocí naříká ve zříceném hradu."

TTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTT

Zámek HOLÍČ

Za Holíčskym zámkom a slovenským Stonehenge na moravsko-slovenskom pohraničí | Turistické…

Foto-vku-mapy.sk

Město HOLÍČ

Holíč – znak

Holíč sa uchádza o finančný príspevok z fondov malých projektov

Foto-obecne-noviny.sk

,,Město Holíč leží na severu Záhorské nížiny 88 km od Bratislavy. Je vstupní branou z České republiky na Slovensko s hraničním přechodem na cestě první třídy E 51, která spojuje Nitransko a Trnavu (72 km) s moravským Brnem (65 km). Nejbližším sousedním městem je město Hodonín (5 km) v České republice."

http://www.ahojnavode.cz/sites/ahojnavode.cz/files/mlyn_holic.jpg

Větrný mlýn v Holíči

,,První písemná zmínka o Holíči je z roku 1205."

,,Na pahorku nad městem byla v roce 1988 objevena kamenná kultovní stavba kruhového půdorysu. 25 kamenů o výšce až 6,8 m byly seřazeny ve dvou kruzích. Větší kruh se 16 kameny měl průměr 23 metrů. V menším kruhu se nacházelo 8 kamenů a uprostřed největší kámen. Část kamenů byla dekorovaná obrazy nástrojů a mytologickými scénami. Stáří se odhaduje na cca 5 500 let. Kresby na kamenech jsou podle prof. Le Rouxe z Francouzské akademie věd datovány nejpozději do doby železné, přičemž samotná kamenná kultovní stavba je mnohem starší."

OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář