Jdi na obsah Jdi na menu
 


RŮŽE - královna květin

OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO

heart RŮŽE - RŮŽE - RŮŽE heart

,,Růže jsou naplněné sluncem života"

 

Obrazek

,,Na východě hora v zlatě

tajný poklad odmyká,

a co na ní růží kvete,

k nebesům až doniká.

Slavík přestal ponocovat,

z hory paprsek vyletěl

- den se budí do myšlenek,

do růží a do světel !"

Vítězslav Hálek

Obrazek

,,Jsi lesklý jako kamínek,

jsi v mém srdci plamínek,

jsi láska provoněná růžemi,

jsi můj ráj tady na zemi."

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

,,Jsi čistá, svěží, krásná Růže,
tvůj dech je pro mne její květ.
Mnohý takovou Tě spatřit může,
jsi královna Růží, můj malý svět."

( Lia Magdala )

,,Růže, královna květin"

,,Seděla, hlas jak do zpěvu,

na tváři důlek úsměvu,

oko jak duše prohřátá,

rty jako k růžím poupata."

Obrazek

Spící růže

,,V každém z nás je růže. Spí a dýchá,

nahmatáš vzruch tepajících žil -

do jejího pole, fluida, ticha,

mezi silokřivky nikdo nevkročil.

Nevzbudí ji kohout,zlatá mince,

cetky, kožešiny z bizamu.

Spí a čeká. Čeká ústa prince,

která voní po tymiánu.

Jednou příjde s proutkem sezámovým,

dotkne se jím čela bohyně :

,,Nechci být sám, růže, vzbuď se!" poví.

A ona svůj kalich rozvine."

Štefan Žáry

 rrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr

Léčivá  Růže

 

   Obrazek

 ,,Svými ušlechtilými tvary a především omamnou vůní z níž se můžeme těšit od července až do prvních podzimních mrazíků, patří růže ke královnám květin. V zahradách vytváří zajímavé ostrůvky, v plné kráse se vyjímá v každém bytovém interiéru. Okvětní lístky mohou být, ale i jinak užitečné. Sbírají se a suší za suchého počasí a poté z nich můžeme připravit léčivý čaj z růže ( 10 až 15gramů na půl litru vody), který se používá například při průjmu, úplavici, plícním kataru. Odvar je vhodný jako kloktadlo při chronickém zánětu sliznice hrtanu."
 
 

Člověk a růže

Obrazek

 

                                           ,,Přiznej, zdali upoutá tě růže, podobná lampě liliové lampy...

Přiznej, zdali potěšit se umíš růží,

lupínky křehkými, plnými inspirace...

Přiznej, zdali cele umíš se dát růži,

okvětí jejímu i její blizně...

Přiznej, zdali nezarmoutíš růži,

doruda uplakanou z nastřádaných smutků...

Přiznej, zdali se umíš nadchnout růží,

tou chladnou její odvracenou tváří,

tím vlašením pro ostražité doby,

tím, kterým dýchá, sublimuje, vtéká

z prazdrojů země do ptáka,

jepice a do člověka ? 

Přiznej, zdali tě v náruč pojme růže,

ten její rubáš stkaný z třpytných vláken..."

Štefan Žáry

 

RRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRR

Růžové Rady

 

 Obrazek

 ,,Růže pocházejí z Asie, na Zemi ale existují až čtyřicet miliónů let. Lidé se jimi obklopovali odjakživa – v egyptských hrobech byly nalezeny růžové věnce z roku 170. Šlechtěné růže pocházejí z planých, z nichž nejznámější je růže šípková. Šlechtění současných růží nejvíce ovlivnily růže čínská, galská a vonná. Moderní odrůdy mají barvy od bílé přes smetanovou, žlutou, růžovou, oranžovou, lososovou a červenou až po černou.

     Růže se dávají vždy v lichém počtu (dvě jen mrtvému). Je to nejen tradice, ale i praktická zahradnická a aranžérská zkušenost. Lichý počet se totiž snáze váže do kytic.Při nákupu dáváme pozor, zda prodavačka vybírá zdravé, nepříliš rozvité růže. Ještě by měla seříznout stonky, odstranit spodní listy a trny.

     Na zahradě stříháme růže výhradně ráno, v době chladu, a co nejdříve je upravíme do kytice, kterou ihned osprchujeme studenou vodou.

     Poté, co přineseme kytici růží z květinářství domů, ponoříme ji celou, tak jak je naaranžovaná (samozřejmě bez obalu), do studené vody – ponořeny mají být i květy – a ve vaně ji takto necháme jednu hodinu. Poté kytici z vodní lázně vyjmeme, šetrně z ní vytřepeme vodu a dáme do čisté vázy s čerstvou studenou vodou. Nikdy nenecháváme žádné listy ve vodě, protože urychlují její znečistění a tím i zánik květiny.

     Do vázy nedáváme společně různé druhy a barvy růží, protože se navzájem ,,otravují“ (vylučují toxiny). Dáme-li spolu růže různých barev, musíme počítat s tím, že budou mít kratší životnost. Růžím každý den měníme vodu a stonky jim podle potřeby zastřihujeme, nebo je šikmo sestříhneme ostrým nožem.

     Růže nestavíme v bytě na místo, kam svítí Slunce. Do těsné blízkosti růží nedáváme mísu s ovocem, protože plody ,,vydechují“etylén, jenž urychluje kvetení. Podobně působí i odkvetlé květy, proto je v kytici pravidelně odstraňujeme."

 

Obrazek

 ,,Však jednou pootevřená ústa růží

v úskočném jaru prozradí vše,

zapomeňte, že dole jsou červi

a přivoňte."

OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO

Kouzelná Moc Růže

 

,,Růže rozpaluje smysly, upevňuje manželskou věrnost, rozjasňuje pleť, svazuje jazyk a léčí nemoci."

 

,,Růže znaly již Nefertiti a Kleopatra, známé krasavice naší historie."

    

,,Růžovou vodu a vonný krém, jakož i koupele z plátků růže, používala nejen sličná paní Valevská, která svedla Napoleona, ale i lady Hamiltonová, milenka Napoleonova soka Nelsona."

    

,,Výrobky z růže téměř na všechny choroby s úspěchem používali již naši antičtí předkové. A měli pravdu. Růže je skutečnou pokladnicí vitamínů a minerálů. Obsahuje vitamín C, a to dvacetkrát až padesátkrát více než citrón, který je nezbytný pro vytváření kolagenu a takzvaného dobrého cholesterolu. Seznam prvků růže je velmi dlouhý, postačí se zmínit, že obsahuje vitamíny A, B, B2, E, K, P, PP. K tomu ještě mnoho železa, hořčíku, vápníku, fosforu, sodíku, síry, manganu a taninu."

    

,,Aromaterapeuti považují vůni růžových olejů za mimořádně hodnotnou. Odstraňuje stresy, uklidňuje napětí. Růžové plátky je možné i jíst, což dle starých receptů zvyšuje krásu. Z růže můžeme vyrábět šťávy, zavařeniny, marmelády, kompoty, med, vína a nálevy. Naše prababičky zhotovovaly z růží voňavé polévky a omáčky, ochucovaly jimi mnoho pokrmů."

    

,,V USA lze v obchodech koupit růžové polévky v kartonech, v restauracích si objednat růžové pyré."

    

,,Řecká děvčata věřila, že když si vezmou růži na setkání s milým, dobudou snadno jeho srdce."

 

,,Provdané ženy zasazovaly růže kolem domů, aby upevnily soulad v manželství a věrnost manžela."

    

,,Růže nescházely při žádné hostině v antickém Římě, a pokud někdo pil, měly zabránit vyzrazení tajemství."

    

,,V Indii v růži spatřovali usměvavou tvář Krišny a uctívali ji. Růže jako dar symbolizovala přátelství, upřímnost a dobré úmysly."

    

,,V islámské kultuře byla růže považována za Božský květ, nazývali ji voňavým dechem Alláhovým a vysazovali ji kolem domů, aby si zajistili Boží přízeň."

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

 

Sušíme Růže

 ,,Obstaráme si bedýnku od ovoce, přes kterou můžeme buď připevnit drátěné pletivo, nebo drátem vytvořit křížem otvory. Do těchto otvorů zastrkáme růže. Po týdnu jsou růže suché, aniž mají ohnuté hlavičky."

Obrazek

 

 ,,Klasická hlíno,

zpodob růži,

kterou máš nejraději -

pro harmonický dech ostatních růží."

 

oooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

 Odpočinek s Růži

 

 ,,Růže je královna květin, ale také rostlinka, která může být našemu tělu velmi prospěšná. Jedná se o růžový olej. Malá lahvička tohoto oleje nám zjemní a zregeneruje citlivou pokožku, zvláště po namáhavém pracovním dni. Potřeme tělo několika kapkami růžového oleje, pomalu a jemně jej vmasírujeme do pokožky. A nemusí se jednat jen o únavu, ale výborně působí tato masáž také při depresích, zlosti, rozmrzelosti a podobně. Pro příjemné prostředí manželského lóže stačí pár kapek růžového oleje nastříkat na polštáře."

OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO

     Jak si zpříjemnit koupání doma ve vaně

  ,,Jednou za čas si napustíme vanu plnou horké vody, kápneme asi deset kapek růžového oleje (může být i hrst čerstvých růžových lístků) a relaxujeme. Koupel nás vzpruží, přírodní růžová esence provoní tělo a zároveň prožíváme příjemné pocity blaha."

,,Pokud nás občas trápí bolesti hlavy, je možno zkusit obklad z růžové vody. Stačí v ní namočit kapesník a přiložit na čelo, zavřít oči a snažit se na nic nemyslet."

,,Podobný účinek má na naše oči, které jsou zarudlé a unavené z monitoru počítače nebo obrazovky televize. Také zde přinese požadovaný účinek obklad z růžové vody. Na její přípravu potřebujeme : asi 50 gramu čerstvých okvětních lístků, které přelijeme 2 dcl vařící vody a ponecháme louhovat půl hodiny. Přecedí se, vymačkají se listy a přelijeme do tmavé skleničky. Ponecháme asi týden na chladném místě, než-li vodu použijeme."

,,Ženy našich předků, v podvečer parného dne, dávaly do místnosti, kde se spalo, nádobu s čerstvě natrhaných růží pro osvěžení vzduchu a tím příjemného spánku. 

,,Červená růže ve vlasech nebo připevněná u dekoltu probouzí žádost. Ženě, která ji nosí, neodolá žádný muž.

Pro ty z vás, kteří jste Blíženci, Váhy a Vodnáři doporučuji potpourri ze sušených bílých a žlutých květů s příměsí oleje tymiánu, mandarinek a růží. Lidem narozeným ve znamení Býka, Panny a Kozoroha svědčí zelené květy léčivých bylin, poupata smíchaná s olejem koriandru, jasmínu a cypřiše."

Obrazek

 ,,Jako keř růžový, jenž z jara rozvine se

v nádherné mladosti svým prvým poupětem,

které i nebesa spoutá jhem,

když při rozbřesku dne se na ně rosa snese

a celou zahradou se jeho vůně nese,

jež v listech snoubívá cit lásky s půvabem,

až - deštěm skoseno či krutým úpalem -

smrt tomu poupěti okvětní plátky střese,

tak tebe v mladosti a kráse nesmírné,

již ctila nebesa i zem každého dne,

zlá Parka zabila a v popel proměnila.

Jako dar poslední příjmi mé slzy jen,

tu mléčnou vázu zde a květů plnou zem,

abys jak v životě i nyní růži byla."

Pierre de Ronsard

rrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr 

Obrazek

Šťáva z Růžových plátků

,,Výborná pro všechna znamení – má výbornou chuť a léčivé účinky."

 Příprava : 200g růžových plátků

čerstvých - růže stolisté nebo šípkové, pokapeme citrónovou šťávou a prosypeme třemi lžícemi cukru. Důkladně prohněteme pečlivě umytýma rukama, zakryjeme a dáme do chladničky uležet do druhého dne. Další den plátky zalijeme ¼ litrem studené vody, promícháme a přivedeme k varu. Po vychladnutí scedíme a vyždímáme. Svaříme se ¼ kg cukru a se šťávou ze dvou citrónů. Horkou šťávu nalijeme do sklenic, které pevně uzavřeme a otočíme dnem vzhůru. Šťávu pijeme z chlazenou vodou nebo sodovkou."

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

 ,,Lístky růží pronikavě voní,

naše lože zasypáváš květy,

až měsíc nad ránem se k zemi skloní

daruji ti srdce, tělo i své rety..."

?????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

BLÍŽENEC RŮŽE

,,Růže už od pradávna přitahuje pozornost a vzbuzuje obdiv, stejně jako typický Blíženec, který dokáže ve společnosti každého okouzlit přirozeností svého půvabu, vtipem a elegancí. Blíženec umí vždycky nalézt správné slovo a vyjádřit přesně a srozumitelně, co cítí. Růže zase jasně promlouvá svými květy: červená vyznává lásku, tmavě růžová symbolizuje vděčnost, světle růžová sympatie, bílá je výrazem pokory, žlutá je projevem radosti, oranžová vystihuje touhu a červenožlutá veselost."

,,Blížence růže potěší při každé příležitosti. Radují se jak z jednoho nápaditě dozdobeného květu, tak z bohaté kytice. Ta u nich vzbuzuje doslova nadšení. Se záplavou květů se chtějí hned pochlubit všem svým známým. Jaká barva jim udělá největší radost ?"

Obrazek

,,Snad kterákoliv a na výběr je celá řada: od bílé, přes smetanovou, žlutou, růžovou, oranžovou, lososovou až po červenou. Díky své "rozdvojené" povaze si Blíženci často libují v protikladech, a proto je asi nejvíce zaujme kombinace dvou barev, například červené a bílé. Neexistuje květina, která by ženu zrozenou ve znamení Blížence vystihovala lépe. Stejně jako ona i růže může mít mnoho tváří od něhy, přes smyslnost a vášeň, až po magickou tajemnost."

,,Růže se dokáže přizpůsobit téměř komukoliv. Svůj půvab ráda zapůjčí i celému aranžmá anebo kytici z různých dalších květin.  Je to velmi univerzální květina a kombinace, kde by působila nepatřičně, snad neexistuje. I proto se už dlouhou dobu řadí mezi nejprodávanější a nejvyhledávanější květiny."

,,Růže byly oblíbené už ve starém Egyptě a Římě, vývojově patří mezi nejstarší rostliny. Používaly se při různých ceremoniích a slavnostech. Pro svou vůni a léčivé účinky se velmi často přidávaly i do vonných koupelí. V kosmetickém průmyslu se využívají dodnes. Kosmetiku s extrakty růží mají rády snad všechny ženy, ty ve znamení Blížence nevyjímaje." 

Obrazek

,,Bohatá kytice růží Blížencům spolehlivě rozzáří oči a vykouzlí úsměv na tváři. Prudké střídání emocí - náhlé vzplanutí a rychlé ochladnutí je pro Blížence typické. Aby si z nich růže nevzaly příklad a svou nádheru vydržely sálat co nejdéle, je pro ně velmi důležitá správná péče.  Potřebují ostrým nožem našikmo seříznout stonky, odstranit listy, které by zůstaly pod hladinou, a vložit do pečlivě vymyté vázy s čistou vodou. Vyplatí se přidat výživu pro řezané květiny a vodu pravidelně měnit. Váza by neměla stát v blízkosti ovoce, jež při procesu zrání vylučuje etylén urychlující odkvétání."

OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO

 

 Mé namalované Růže - Ludmilka

Obrazek

Růžový Med

 ,,Vezmeme červené růže, otrháme lístky a pořádnou hrst jich nasypeme do ½ litru čerstvé vody, necháme promíchané stát přes noc. Potom scedíme, vezmeme ½ litru medu, smícháme a dáme svařit na polovinu."

,,Růžový med je dobrý na bolesti v ústech a v krku, také na záněty v krku."

OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO

Pověst : ,,Bílá Růže"

  Obrazek

Podivně krásná byla dcerka řisutského vladyky Olbrama z Malkovic. Pleť měla bílou jako alabastr, něžně tmavohnědé oči a bohaté proudy kaštanových vlasů.

Žofka brzo ztratila matku a byla vychována starostlivým, vážným otcem, který se už neoženil. Žofka byla jeho jedinou radostí a jeho miláčkem. Od malinka milovala přírodu a nejšťastnější byla v hradní zahrádce, kde sama pěstovala květiny.

Oblékala se prostě a jednoduše a místo šperků se zdobila bílými růžemi. Ty měla ze všech květin nejraději. Připínala je na šaty i dávala do vlasů. Pověst o její kráse a moudrosti šla krajem. Mnohý z chlapců by ji byl rád pojal za ženu, ale Žofka nápadníky odmítala.

,,Měla by ses, Žofinko, přece jen zajímat o některého mládence, vždyť já už stárnu, abys potom nezůstala sama,“ domlouval jí otec.

,,Ach, tatínku, jsem tak spokojena doma s tebou, nevyháněj mne z domova, smutkem bych umřela kdybych měla odejít jinam," prosila Žofka a tulila se k otci. ,,No tak počkáme, až přijde ten pravý," usmíval se vladyka a pohladil svého miláčka.

 Najednou klid a spokojenost byly ty tam. Na Smečno se vrátil z dalekých cest mladý smečenský pán. Byl to statný, pěkný mladík, udatný rytíř, avšak velmi sebevědomý. Na svých cestách poznal mnoho krásných žen, ale přece se vrátil svobodný. Teprve doma začal vážně uvažovat o ženitbě. Když spatřil půvabnou Žofku, rozhodl se, že ona se musí stát jeho ženou.

Rozjel se na řisutskou tvrz. Byl přijat šedovlasým vladykou se vší uctivostí, ale když projevil svůj úmysl, pan Olbram se usmál :

 ,,Nemám nic proti tobě, ani proti tvému úmyslu, milý sousede, a rád bych vám požehnal, ale rozhodnutí patří Žofce. Ať si svobodně vybere toho, koho chce za manžela.“ A zavolal Žofku. Žofka vesele vstoupila do komnaty a svým milým způsobem srdečně vítala hosta. Když jí ale pověděl o svojí touze, zavrtěla hlavou. ,,Nezlob se na mne vznešený pane, ale já se nemohu stát vaší ženou, já vás nemiluji. Nehněvejte se prosím, na mne, že jsem tak upřímná a zachovejte nám své přátelství.“

 Rytíř zbledl. Takové pohany, takové urážky se musel dočkat! Všude jinde by ho vítali s otevřenou náručí a tady to sebevědomé děvče ho s klidem odmítne. Rychle se rozloučil a ujížděl k domovu.... Kdykoliv se pak podíval k Řisutům, vždy se v něm rozlila žluč.

Ale krása té hrdopýšky v něm probouzela čím dál větší vášeň. Musí být jeho za každou cenu! Však ji donutí, aby ho milovala. Potom se rozhodl. Sebral své lidi a v noci přepadl nic zlého netušící řisutskou tvrz.

Vladyku Olbrama zavřel ve věži a Žofku odvezl na Smečno. Dal pro ni připravit tu nejpěknější komnatu a přichystat krásné šaty, za jaké by se ani princezna nemusela stydět. Ale Žofka jen smutně vrtěla hlavou. ,,Nechci žádnou nádheru, mám svého dost,“ a zůstala ve svých prostých šatech. Jedinou radost měla, když na zahradě objevila keř bílých růží.

Obrazek

Rytíř pro ni vybral drahé šperky, ale Žofka se na ně ani nepodívala. ,,Nechci vaše klenoty, mně stačí mé bílé růže... Propusťte mého tatíčka, vždyť vám ničím neublížil.“

,,Propustím ho hned, jak svolíš být mou ženou,“ řekl rytíř.  

Žofka zbledla a úzkostlivě pravila: ,,Ale já přece nemohu být vaší ženou, vždyť vás vůbec nemiluji.“

 ,,Co je tohle za řeč! Od kdy dívka mluví takovým způsobem ? Však se do mne zamiluješ, až budeš mou ženou.“ Žofka ale odmítavě vrtěla hlavou: ,,Stanu se vaší ženou, až tyhle bílé růže zčervenají...“

,,Cože, zčervenají ? Tak to bude ihned,“ zasmál se rytíř, a vytáhl dýku. Chtěl dívku jen lehce zranit, aby jí tekla krev, ale ruka se mu smekla a hrot dýky vjel Žofce do srdce. Proud krve zalil bílé květy na dívčiných prsou - ale v tu chvíli padla mrtva.

,,Co jsem to učinil, zabil jsem své štěstí !“ naříkal rytíř. ,,Mohla žít, nebýt mé prchlivosti...“

Nechal ji pochovat pod keřem bílých růží a odjel znovu do světa.

  ,,V létě, když je zahrada plná vůně, vystupuje prý z keře bílých růží čarokrásná panna.“

Obrazek

 ,,Já jsem ten rytíř z pohádky,

jenž hrdě vyjel do světa,

abych tu pannu uviděl,

jež jako růže vykvétá.

O ní šla zvěst : kdo spatří ji

- ten s kledbou prý to odnese,

buď že se v kámen promění,

buď že mu srdce vyrve se.

I myslil jsem si u sebe :

Snad přec je někdo vyjmutý !

A vyjel jsem a za ten hřích,

teď - v zpěváka jsem zakletý."

Vítězslav Hálek

 ooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

Porozumění růžím

  ,,Co znamená intuitívní porozumění růžím ? Můžete se podívat na růži, pozorovat její část a analyzovat ji. To vám poskytne objektívní porozumění. Když však o růži začnete meditovat, můžete se s ní skrze lásku a soucítění vnitřně spojit. Budete cítit to, co cítí růže a tak ji intuitivně poznáte !"

Obrazek 

 Růže stolistá - Rosa centifolia

Obrazek

 ,,Růže existovaly již před mnoha miliony let, ještě dříve než člověk. Byly nalezeny zkameněliny růží, které se jen málo podobaly těm dnešním, jak je známe ze zahrad a parků. V historii se růžím připisovaly téměř neomezené léčivé účinky. Za dob starého Říma se například doporučovala růže na pokousání vzteklými psy. Použití růže na pokousání vzteklým psem možná vyvolá úsměv, ale úsměv může zase rychle ochladnout, když se podíváme na nové výzkumy. Celá čeleď rodiny růžovitých se vyznačuje silnými antivirovými a antimikrobiálními účinky. Možná že i staré použití mělo své opodstatnění."

,,Při skládání přípravků Diochi si dělám psychotronické testy na jednotlivé rostliny a i mne samotného výsledky růže stolisté doslova překvapily. Následně, za několik let, byly tyto mé testy nezávisle potvrzeny farmaceutickým výzkumem. Rosa centifolia - růže stolistá je rozhodně silné antivirotikum, má antibakteriální, antivirové, antimikrobiální a antimykotické účinky. V bioinformačních doplňcích stravy je rosa centifolia - růže stolistá obsažena v přípravku Baktevir. Jestliže staré civilizace růži opěvovaly, měly k tomu svůj důvod a nejen vzhledový. Výzkum ukázal účinnost růžovitých na omezení množení viru HIV. Anti-HIV protease activity from rosa family plant extracts and rosamultin from Rosa rugosa. Park JC, Kim SC, Choi MR, Song SH, Yoo EJ, Kim SH, Miyashiro H, Hattori M. To byl výzkum u růže svrasčité a podobný účinek byl prokázán u růže turecké. The anti-HIV activity and mechanisms of action of pure compounds isolated from Rosa damascena. Mahmood N, Piacente S, Pizza C, Burke A, Khan AI, Hay AJ. Stejně úspěšně brání v množení viru i Rosa woodsii a Rosa centifolia neboli růže stolistá. Růžový čaj je vhodný i pro diabetiky, protože harmonizuje meridián močového měchýře a pro své antioxidační účinky, neboť eliminuje tvorbu volných radikálů, které se tvoří při diabetu ve zvýšené míře. Tím chrání diabetika před dalším poškozováním buněk. Výsledným efektem ochrany může být i snížení hladiny cukru v krvi."

OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO

 Bolest nemá na růžích ustláno!

 

Obrazek

 ,,Prokázán byl rovněž protizánětlivý účinek a účinek snižující bolest. (Investigations of anti-inflammatory and antinociceptive activities of Piper cubeba, Physalis angulata and Rosa hybrida. Choi EM, Hwang JK.) To je velmi dobrý přínos jednak při různých zánětech, jednak při artritidě a dalších bolestech kloubů, včetně bolestí v kříži. Přes křížovou oblast prochází energetická dráha močového měchýře a s její disharmonií se pojí vznik bolestí v kříži. Pitím růžového čaje eliminujeme přímo příčinu bolestí křížové oblasti. Když k tomu přičteme vliv růže na centrální nervový systém, určitě nám při těchto potížích růže pomůže posílit tělo a zbavit se bolestí. Při bolestech jakéhokoli typu přidejte 3x 20 kapek Intocelu. Tím si zajistíte maximální účinek, který vydrží až 7 hodin působit. Dále byla potvrzena antiulcerózní aktivita, což znamená, že růže stolistá je vhodná při různých vředových záležitostech, například žaludečních a dvanáctníkových vředech. Byl potvrzen účinek růžové silice obsažené v květech růže stolisté na Staphyllococcus aureus, který způsobuje onemocnění ledvin a jeho toxiny jsou pro člověka silně toxické. A to i na některé rezistentní kmeny."

OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO

 Domácí růžová kosmetika

Obrazek

 ,,Bylo zjištěno, že kyselina galová, kvercetin a polysacharidy obsažené v růžových květech mají antioxidační účinky. Zháší volné radikály, které poškozují buňky a způsobují předčasné stárnutí. Je to jeden z účinků, proč se také používají růže zevně při různých dermatologických potížích, zejména v kosmetice pro pěstění krásné pleti. V kosmetice je růžová voda vhodným prostředkem pro zklidnění suché, citlivé nebo stárnoucí pokožky. Pokud nemáte doma růžovou vodu, je možné pro zklidnění pokožky potírat pleš přímo růžovými okvětními lístky."

,,V kosmetickém salonu si každá kosmetička může vyzkoušet účinek obkladu z růžové vody. Stačí, když si připraví čaj podle návodu na etiketě a tím získá čerstvou růžovou vodu pro svoji zajímavou práci. Čerstvě uvařená růžová voda skutečně voní po růžích. Avšak každá žena si může vyzkoušet účinek rů?ového čaje a obkladu na pleť a oči i doma. Na obklad použijeme buničitou vatu. Necháme jej působit na obličeji deset minut. Aplikace 2x týdně je dostačující. K tomu můžeme popíjet růžový čaj lehce přislazený medem, případně s trochou čerstvé citronové šťávy. Je nádherně voňavý a osvěžující. Pro ženy ještě jeden zajímavý účinek. Silnější odvar je účinný i při bílém výtoku a nadměrně silné menstruaci, kde můžeme pro omezení krvácení podat kombinaci s přípravkem Intocel."

OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO

 Růžová koupel

Obrazek

 ,,Růže stolistá obsahuje růžovou silici, která má ve Francii pověst afrodiziaka. Růžový čaj se skutečně dá použít i jako tonikum, ale též i při revmatických potížích. Pro koupel opět postačí připravit čaj podle návodu a vlít jej do vany s vodou. Teplotu vody zvolte podle vlastního uvážení. Ten, kdo má cévní a srdeční potíže, by měl volit vodu chladnější. Doba koupání je asi 13 minut a 3x týdně je vhodné koupel opakovat. Pro dokonalý efekt koupele můžeme nasypat na hladinu trochu růžových lístků. Vhodná je kombinace s přípravkem Diocel, který v dávce 20 kapek nakapeme do vany před napuštěním. Po koupeli natřeme bolestivé klouby pár kapkami přípravku Intocel. Namočte si ruku, nakapejte dvě tři kapky Intocelu a rozetřete na postižený kloub."

OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO

 Růže stolistá pochází z Persie

Obrazek

 ,,Již před dvěma tisíci lety řecká básnířka Sapfó nazvala růži královnou květin. Její pěstování je prastaré a vlastní šlechtění a křížení začalo ve druhé polovině 18. století. Dosud vyšlechtěných odrůd můžeme počítat na desítky tisíc. Některé brzy zanikly, část zazářila a jejich pěstování přetrvává po řadu let. Nyní celkový počet přesáhl 2500 nových odrůd. Vlastní šlechtění růží stále ukazuje další nové možnosti v tomto trendu pokračovat."

 ,,Největší úcty se růži dostalo v Persii. Zahrady růží se zde nazývaly ráji Peršanů. Peršané ovládali výrobu růžové vody, která byla cenným dárkem. Při oslavách jarní rovnodennosti hrála růže významnou úlohu, spolu se slavíkem ji považovali za posla jara. Při velkých slavnostech byli hosté roseni růžovou vodou. Ulice perských lázní se posypávaly růžemi, aby si návštěvník uvědomil, že je v zemi růží. Růže byla Peršanům symbolem božství. Perská pohoří byla poseta planě rostoucími růžemi i růží stolistou (Rosa centifolia L.). V básních Saadiho a Háfize najdeme až přepjaté kompozice inspirované růžemi."

,,Vojáci Alexandra Velikého dovezli kolem roku 330 př. n. l. ze svého tažení do Persie žlutou perskou růži (Rosa persica MICHX.) a růži Chaldejců, v níž Jules Gravereaux poznává druh R. gallica L. Ještě v 19. století opěvovali Persii jako jediný růžový sad a obdivovali zejména její popínavé růže. Už jen pro vůni a krásu stojí růže na stupni nejvyšším. Její pěstování se rozšířilo z Persie a přineslo inspiraci umělcům, bojovníkům i milencům v každé zemi. Egyptská královna Kleopatra vystlala pro Marka Antonia hodovní místnost po kolena růžovými květy a římské bankety byly vždy vyzdobeny lístky růží. V roce 1187, když do Jeruzaléma vstoupil muslimský dobyvatel Saladin, dal dokonce Omarovu mešitu umýt růžovou vodou, aby ji očistil."

OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO

Obrazek

 ,,V současnosti se pěstuje více než 8000 kultivarů růží a nové stále přibývají."

,,Není ověřeno, zda destilaci růže a výrobu růžového oleje objevili už perští lékaři v 9. století n. l. S islámem přešel kult růže přes Čínu a Japonsko také do Indie. V Indii se soustředilo množství původních forem cizích druhů, které zde byly objeveny evropskými badateli. Byly nazvány podle místa naleziště - R. indicae, ač jejich vývojové centrum zde nebylo. V Indii byl též objeven éterický olej (attar). Také Čína je pravlastí původních forem růží. Již před 2500 lety vynikala velkolepými kulturami jednotlivých druhů růží. Mnohé z nich našly velký význam při šlechtění. Z Japonska, kromě jiných, pocházejí odrůdy R. multiflora Thumb., R. polyantha Sieb., které se svými varietami o zdraví našich dnešních růží zasloužily."

Obrazek

 ,,Jak jsme se přesvědčili, růže můžeme darovat vždy, všude a každému s jistotou, že je rád přijme. V plné míře platí přísloví "Chceš-li udělat radost, daruj růži".

 ,,Například domorodí obyvatelé Severní Ameriky užívali více než desítku druhů růží (odvar z kořene, listí i kůry) nejen při léčení, ale také při obřadech a jako potravu. K šípkovým džemům, nápojům a protlakům musíme zmínit také šípkovou zmrzlinu, kterou připravovali Eskymáci kmene Inupiat. Také v tradiční čínské medicíně se setkáme s růžemi. Z několika druhů jmenujme alespoň růži čínskou (Rosa chinensis), ze které se používají ve fytoterapii květy i šípky."

OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO

 

Obrazek

 KRÁSA  RŮŽÍ

Obrazek

,,Aj růže rozvila se, ze kmene krásného.

Jak z dávna čekala se, z druhu převzácného.

Ten kvítek spanilý, uprostřed noci kalné, my lidé spatřili."

,,Růžičku, tu již míním a o níž prorok děl.

Zrodila nám i jiným Maria v plenek běl.

Jak páně slíbil hlas, zrodila dítko to nám, v půlnoční téměř čas."

( Stará vánoční píseň )

OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO

 

Obrazek

Růže zlepšují paměť

,,Na procházce růžovou zahradou v době květu, kdy růže opojně voní, nám to v růžové zahradě mnohém lépe myslí a řešení problémů je snadnější a upevňují se tak denní vjemy. A s růžovou vůní mnohonásobně líp !"

( Až Vám někdo bude vyčítat, že si nic nepamatujete, poraďte mu, ať Vám koupí kvalitní parfém z Růží )

 Obrazek

Růžová zahrada

 

Obrazek

 ,,Barokní okrasnou zahradu s bohatou uměleckou výzdobou založil Maxmilián Thun v druhé polovině 17. století na skále u zámku. Protáhlý prostor zahrady je uzavřen na jedné straně salou terrenou a na druhé glorietem. Svůj název zahrada získala po roce 1881, kdy zde zámecký zahradník František Jošt založil rosarium, které koncem 19. století proslulo jednou z největších sbírek růží v monarchii. Tehdy zde bylo pěstováno téměř 2000 druhů růží. Zahrada patří k nejhodnotnějším uměleckým památkám v Děčíně.“

 

Obrazek

 Otvírací doba :

Duben - září - říjen  Po - Ne 10.00-18.00hodin

Květen - srpen  Po - Ne 10.00-20.00hodin

     adresa : Dlouhá jízda, Děčín

ˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇ

Růže Míru

Obrazek

,,Série náhod provázejících Růži Míru by Forta a Kammerera fascinovala. Během druhé světové války se Americká společnost pěstitelů růží rozhodla pojmenovat nově vyvinutou odrůdu pocházející z Francie ,,Mír."

,,Ceremoniál oficiálního pokřtění odrůdy byl naplánován na 29.duben 1945 - z něhož se vyklubal den pádu Berlína. Nedlouho na to společnost věnovala Mírovou růži všem delegátům prvního zasedání Organizace spojených národů. Téhož dne byl podepsán mír v Evropě. Růži bylo uděleno celoamerické vyznamenání - v den, kdy kapitulovalo Japonsko. Dostala také zlatou medaili přímo od Americké společnosti pěstitelů růží - a tentýž den přinesl podpis mírové smlouvy s Japonskem. Data všech událostí souvísejících s těmito růžemi byla naplánována dlouho dopředu."

Obrazek

ˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇ

Královna "Růže"

Obrazek

,,K růži, často nazývané královnou květin, se váže velké množství bájí, pohádek a symbolů.
Podle jedné indické básně se nejkrásnější žena světa Lakšmí zrodila z  rozvíjejícího růžového poupěte a stala se bohyní krásy. Růže, ze které se zrodila, byla považována za symbol božského tajemství.
Podle perské pověsti byla růže darem samotného Alláha, který sněhobílou růži určil za vládkyni květin.
Řekové považovali růži za dar bohů. Podle Anakreona z Tea se růže zrodila z běloskvoucí mořské pěny současně s bohyní lásky a krásy Afroditou.
První křesťané považovali růži za symbol úpadku a rozkladu, ale postupně si i u nich růže vydobyla své místo. Později ji začali nazývat rajským květem a zasvětili ji Panně Marii. Jedna z legend vypráví o tom, že první růže vyrostla z kapek Kristovy krve pod křížem.
Muslimové věří, že bílá růže vyrostla z kapek potu, které uronil prorok Mohamed při výstupu do nebe.
V Anglii se bílá a červená růže staly symbolem dvou soupeřících rodů a krvavé války, která trvala třicet let a do historie se zapsala jako válka růží (1455 - 1485)."

Obrazek

Růžová Svatba

Obrazek

  ,,Velkou kytici Růží dostává žena k desátému výročí uzavření sňatku, kdy se oslavuje ,,Růžová svatba."

OOOOOOOOOOOOOOOOooooooooooooooooooooOOOOOOOOOOOOOO

Růže šípková

Obrazek

 Latiský název : Rosa canina L.

Čeleď : růžovité (Rosaceae)

 Lidový název : planá růže, psí růže, růže trnová, růže trnková, polní růžičky, šípek, šípina

 Charakteristika :

Vytrvalý trnitý keř nebo opíravá liána vysoká do 3 m s pružnými prutovitými větvemi. Listy jsou střídavé, lichozpeřené (složené z 5-7 menších vejčitých lístků) s pilovitým okrajem, u řapíků s palisty. Květy jsou růžové, někdy bílé. Kvete od června do července. Plodem je dužnatý šípek – češule (hypanthium + receptakulum) uzavírající souplodí nažek.

 Obrazek

Vyskytuje se na suchých slunných stráních, mezích, podél cest, v křovinách a na okrajích lesů od nížin do hor. Je rozšířena po celé Evropě s výjimkou nejsevernějších oblastí, v severní Africe i západní Asii. Byla zavlečena také do Severní Ameriky, kde zplaněla.

 Rostlina je využívána v lidovém léčitelství už od dob starých Římanů. Ze šípků lze připravovat zavařeniny, sirupy, kompot, domácí víno apod.

 Šípek (Rosae fructus)

Obrazek

 Cynosbati fructus (syn. Rosae psedo-fructus, Cynosbati psedo-fructus) – usušený nepravý plod se zbytky kalicha druhu Rosa canina, R. pendulina a jiných druhů rodu Rosa zbavený nažek  (lékopisná droga)

 Sbírají se nepřezrálé, ještě tvrdé šípky (září – říjen) nejlépe za suchého a slunného počasí. Suší se ve slabé vrstvě umělým teplem při teplotě kolem 60 °C. Sušené šípky mají oranžové až tmavohnědě červené zbarvení, slabou ovocnou vůni a nakysle sladkou, mírně svíravou chuť. Skladováním se obsah vitamínů snižuje.

 Obsahové látky :

Šípek – ovocné kyseliny (3 %): jablečná  a citrónová kyselina, pektiny (15 %), cukry (12-15 %), taniny (2 %), vitamíny C (do 2 %) a A, karotenoidy, flavonoidy, mastné kyseliny (8-10 %), vitamín E (0,6 %), silice (0,3 %), proteiny (10 %)psedo-fructus – ovocné kyseliny (3 %): jablečná  a citrónová kyselina, pektiny (15 %), cukry (12-15 %), taniny (2 %), vitamíny C (do 2 %) a A, karotenoidy, flavonoidy

 Obrazek

 Indikace :

 Droga se používá jako roborans (posilující prostředek) při nachlazení, chřipce i jako jeho prevence, horečce, infekčních chorobách, pro zvýšení imunity, dále jako diuretikum a mírné adstringens.

 V lidovém léčitelství se používá při artritídě, revmatismu a ischiasu.

 Šípkový čaj je vhodný zejména v období sníženého přísunu vitamínů koncem zimy a v předjaří při tzv. jarní únavě, v období zvýšené spotřeby vitamínů (těhotenství, kojení, horečnatá onemocnění).

Doporučený denní příjem :

 Nálev – 1-2,5 g drogy / spaříme 150 ml vroucí vodou, necháme drogu 10-15 min namočenou a scedíme, pijeme několikrát denně.

 ˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇ

Krása pouštních růží

  ,,Poušť je pro většinu z nás místem nehostinným, symbolem nekonečného vedra a množstvím písku. Některá místa, ale v sobě skrývají určité tajemství a krásu. V severní části Tuniska najdete vyschlá solná jezera ( chotty ), jde o tisíce hektarů rovného povrchu pokrytého vrstvou soli Slaný povrch při tom skrývá nebezpečné pohyblivé písky, které se v minulosti často staly osudné karavanám, jež při cestě do střední části Sahary vybočily z vyznačené trasy. Právě na okrajích vyschlých jezer se ,,rodí" pouštní růže. Jsou to krystalické útvary draselných, hořečnatých a solných solí v barvě písku, které tvarem opravdu připomínají květy růží. Sbírají je tady Berbeři a křehkou krásu prodávají turistům na arabských tržištích."

Obrazek

 

 ,,Růže prodávané v květinářstvích jsou nádherné, mají mnoho barev, ale nevoní. Růže přestaly vonět někdy v padesátých létech minulého století. Příčina skví v tom, že se šlechtitelé snažili vypěstovat co největší květy a zvýšit jejich odolnost proti nákazám a škůdcům. Opakovaným křížením svou charakteristickou vůni květiny ztratily. Pomoci může jen genetika, ale genom růže se zatím nepovedlo úplně rozluštit. Zato genom petůnií ano - vlastní gen zodpovědný za tvorbu růžového oleje, který naklonováním byl přenesen do růže. Ta začala opět vonět. Existuje i reálná šance na to, že i růže v obchodech budou opět vonět !"

OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOoooooooooooooooooooooooooooooooooooOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO

CO POTŘEBUJÍ RŮŽE

,,Půvabná růže patří po staletí mezi nejoblíbenější rostliny. Šlechtění soudobých zahradních růží se soustředilo v devatenáctém století především do Anglie a Francie. Za posledních dvě stě let vznikl bezpočet odrůd různých tvarů, barev i velikostí.“

,,Do nádob používáme především nízké keříčkové růže, často označované jako terasové. Vyznačují se úhledným kompaktním tvarem a dlouho kvetou. Dosahují maximální výšky padesát až šedesát centimetrů. Květy jsou sice menší než u standardních zahradních růží, ale bujně kvetou až do zámrazu.“

terasruze1.jpg

 ,,Terasovým růžím se bude dařit na slunečném vzdušném stanovišti, chráněným před větrem. Půda musí být humózní a dobře propustná, kořeny nesmí stát trvale ve vodě. Pro výsadbu používáme speciální substrát pro růže nebo kvalitní kompostovou zeminu.“

 ,,Před výsadbou prostokořenné růže namočíme aspoň přes noc do vědra s vodou, zastřihneme všechny zaschlé části kořenů až po místo, kde jsou pružné, pevné a tuhé. Při výsadbě dáme na dno drenážní vrstvu a vždy musí být ve dně nádoby odtokový otvor pro odvod přebytečné vody. Potom nasypeme trochu země a rozprostřeme kořeny rostliny. Zeminu navrstvíme tak, aby po zasypání bylo očkované místo, tedy zbytnělá část mezi stonkem a kořeny, těsně pod úrovní půdy.“

 DODATEK  ,,Růže nepatří do substrátu po přestárlých nebo uhynulých růžích, dostavují se výrazné známky únavy půdy často spojené s výskytem háďátka.“

OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO

Růže na balkoně?

,,Růže patří po staletí mezi nejoblíbenější rostliny. Počátek jejich šlechtění bychom mohli hledat v Číně, jiné prameny hovoří o Dálném východě a ostrově Mauricius. Evropané si nechtějí nechat prvenství zcela uniknout a nabízejí verzi o zrodu minirůže v jakési alpské vesničce. Zde měl pan Rouletti objevit za oknem prapředka dnešních minirůží . Tato růže byla na počest svého objevitele pojmenována Rosa rouletti. Dá se ovšem předpokládat, že i tato růže byla dovezena z Číny. Přibližně od roku 1920 se začínají pravidelně na trhu objevovat její potomci a asi o dalších patnáct let později první kříženci. V současné době existuje na šest stovek odrůd minirůží."

,,Pokud vám schází zahrádka na pěstování královny květin, můžete pěstovat minirůžičky na balkoně nebo terase.“

  min.jpg  

,,Nemají zvlášť vysoké nároky na pěstování. Minirůže jsou keříky přibližně dvacet až čtyřicet centimetrů vysokého, kompaktního vzrůstu, hustě větvené a olistěné. Listy jsou malé, tří až pětičetné s drobnými vejčitými lístky. Květy, podobně jako u ostatních skupin růží, mohou být jednoduché, poloplné a plné. Škála barev si rovněž nezadá s ostatními růžemi.Základem úspěchu v pěstování je nákup zdravé rostliny v kontejneru. Vybíráme dobře prokořeněnou se zelenými, svěžími výhonky a hladkou kůrou. Na metr čtvereční do balkonových nádob budeme potřebovat tři až čtyři rostliny. Není vhodné používat zeminu s velkým podílem rašeliny, nezapomínáme na mulčování, které bude půdu chránit před vysycháním. K tomu účelu můžeme využít speciální mulč pro růže, drcenou borku nebo posečenou trávu.“

,,Do balkonových nádob a truhlíků můžeme vysadit například Little Artist, která má jednoduchý krvavě červený květ s velkým bílým středem a výraznými žlutými prašníky. Orange Meillandin dorůstá třiceti až čtyřiceti centimetrů, má jasně červené plné květy. Baby Masquerade je neobvykle vybarvená, poloplné květy jsou oranžově žluté a na okrajích měděně zbarvené, navíc celkově odolnější vůči chorobám a škůdcům.“

 mimi.jpg

,,Před zimou minirůže v nádobě přeneseme do chladného sklepa a omezíme zálivku na nezbytnou míru. Pokud tuto možnost nemáme, necháme rostliny na balkoně, ale dobře je zateplíme polystyrenem. Po zimě se očistí od zaschlých a poškozených výhonků a zkrátí na polovinu. Přitom střed rostliny necháváme volnější, neboť mají sklon k zahušťování.“

RŮŽE SE PŘESAZUJÍ KAŽDÝ ČTVRTÝ 

NEBO PÁTÝ ROK

wink Na růže nepotřebujete zahradu laugh

,,Jste milovníky růží, ale nemáte zahrádku? Nevadí! Růže se dají s úspěchem pěstovat i v nádobách. Je však třeba vybírat nízké keříčkové růže, které se vyznačují úhledným kompaktním tvarem a dlouho kvetou. Mnohé odrůdy se pěstují také očkované na kmínku jako stromkové či keříčkové růže. Nejlépe se jim bude dařit na jihozápadní a jihovýchodní straně, vzdušném stanovišti, dobře chráněném před větrem. Je však bezpodmínečné vysadit je do speciálního substrátu určeného pro růže nebo kvalitní kompostované zeminy. Růže nepatří do substrátu po uhynulých nebo přestárlých růžích, známky únavy půdy by se mohly projevit výskytem háďátka a jiných škůdců.

Co byste měli vědět, než se vydáte do zahradního centra pro růže? Základem úspěchu je pořízení zdravé růže. Při nákupu v kontejneru musí být dobře prokořeněná, výhonky zelené, svěží, s hladkou kůrou. Přednost dáme takovým, které mají kořen zabalený ve fólii, aby neprosychal, a nadzemní část ošetřenou voskem."

,,Před vysazením růži namočíme nejlépe přes noc do kbelíku s vodou, zastřihneme všechny zaschlé části kořenů až po místo, kde jsou pružné, pevné a tuhé. Při výsadbě nezapomeneme dát na dno drenážní vrstvu a nádoba musí být vždy opatřena odtokovým otvorem pro odtok přebytečné vody. Zeminu navrstvíme tak, aby po zasypání bylo očkované místo (zbytnělá část mezi stromkem a kořeny) těsně pod úrovní půdy."

,,Růže v nádobách pravidelně zaléváme, avšak nepřeléváme. Na povrch půdy je dobré přidat mulč pro růže, případně barevnou dekorační štěpku, které udrží v půdě vlhkost."

,,Kvetení odebírá růžím hodně energie. Aby následující násada květů byla co nejbohatší, je třeba rostlinu pravidelně hnojit. Vhodné jsou snadno rozpustná minerální hnojiva s rychle přijatelnými živinami. Předpokladem opakovaného kvetení je pravidelné odstraňování odkvetlých květů."

Stromkové růže - královny zahrady

Kniha

RŮŽE PĚSTUJEME  správně - jednoduše - úspěšně

Základní informace: skupiny růží, tvary růstu, nároky na stanoviště, možnosti uplatnění.

Kurz řezu: jarní a letní řez jednou do roka kvetoucích i remontujících růží, zmlazovací řez.

Péče o růže: rozpoznání nejčastějších chorob a jejich ošetření.

Názorné obrázky pro správnou výsadbu a řez.

Popis nejhodnotnějších odrůd, nápady pro výtvarné použití a výsadbu.

„Horké téma“: jak můžete sami úspěšně množit růže.

OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO

 

Růže jsou stálicemi zahrad i parků, existují jich desítky tisíc odrůd. Jsou krásné, omamně voní, navíc je lze využít i v rámci zdraví. V této souvislosti je nejčastěji zmiňována růže stolistá (rosa centofolia). Okvětní plátky růží obsahují látky, které mají

antibakteriální a antimykotické účinky. Čaj z růží tedy lze využít při nejrůznějších zánětech a bolestech, posiluje funkci srdce i močového měchýře, ulevuje při žaludečních vředech a má skvělé harmonizační a antioxidační účinky. Ocení ho však i diabetici, protože snižuje hladinu cukru v krvi.

Dodejme, že léčivé jsou zejména lístky květů s tmavě červeným zabarvením. Obsahují totiž nejvíce flavonoidů, vonných silic, vosků a tříslovin. Využít lze i květy bílé, v nich je pro změnu více hojivých slizových látek.

Příprava čaje

Přiveďte k varu 250 ml vody a odstavte. Nasypte do horké vody jednu vrchovatou lžičku usušených a nadrcených růžových okvětních plátků a nechte vyluhovat po dobu 15 minut. Sceďte a pijte čaj ještě teplý.

Sirup

Dvě hrsti sušených růžových lístků vložte do nádoby a zalijte půl litrem vroucí vody. Přikryjte a nechte stát po dobu 24 hodin. Poté výluh sceďte, smíchejte s přiměřeným množstvím medu a krátce povařte v zakryté nádobě. Sirup uchovávejte v chladu a temnu, denně se doporučuje užívat dvě až čtyři lžíce.

Lucia di Moriani - Spirit

OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO

 

,,Růže nechyběly na římských stolech při bujných hostinách, zamilovaní si jejich lístky posypávali lože a ženy nosily růže ve vlasech. Tato nekorunovaná „královna květin“ odedávna symbolizuje dokonalost, osvícení, ale také tajemství. Uspořádání okvětních lístků vyjadřujeneustále se otáčející kolo života a magickou spirálu věčnosti, střed pak hluboké tajemství vesmíru. Barva květu a počet okvětních lístků může do značné míry ovlivnit význam tohoto symbolu."

,,V alchymii se lze setkat s růží dvoubarevnou – červeno-bílou. Představovala světlo a čin, dualitu, která tvoří celek. Mystický řád rosekruciánů používá symbol pětilisté růže a kříž. Čtyřka kříže společně s pěti okvětními lístky růže tvoří číslo devět, jež bylo posvátné i pro Kelty. Pětilistá růže v kombinaci s pentagramem tvoří tzv. růžový pentagram. Ten má chránit člověka před vnitřní rozpolceností a pomáhá mu zachovat mlčenlivost a tajemství. V Německu se kdysi zavěšovala růže nad místo, kde se vedly důležité a tajné porady, jejichž obsah měl zůstat nepovolaným utajen. Čtyřlistá růže všem připomíná čtyři živly a stabilitu, šestilistá je symbolem makrokosmu a jednadvacetilistá značí ovládnutí božského principu."

,,Pomocí růže lze odstranit bloky, podpořit psychiku. Má ale též ochrannou moc. Okvětní lístky růží rozmístěné kolem domu od vás vyženou smutek a chmury. Plátky růží kdysi babky kořenářky používaly k omývání špatně se hojících ran a k zastavení průjmových onemocnění. Kdo vypil čaj z poupat večer před spaním, údajně měl prorocké sny. V magii se růže používala hlavně při rituálech k zachování krásy a přivolání lásky, při partnerských obřadech."

Rituál k získání partnera snů

,,Potřebujete bílou a červenou růži, kousek papíru a pramínek svých vlasů. Na papírek si napište, jak by měl váš ideál vypadat, a následně ho namotejte kolem pramenu vlasů. Poté vezměte ostrý nůž a rozřízněte obě růže napůl. Přiložte k sobě polovinu bílé a polovinu červené růže a mezi jejich květy vložte papírek s vlasy. Růže svažte růžovou mašlí, obě poloviny polibte a hoďte do potoka, ať plují za vaším budoucím partnerem. Zbylé dvě poloviny růží zahrabte na zahradě nebo v lese do země a v duchu poproste bohyni lásky - Venuši, aby vašemu kouzlu požehnala a pomohla vám najít lásku."

Jak se zbavit smutku a bolesti?
,,Pokud vám někdo ublížil, emoce jsou rozjitřené. Můžete cítit zoufalství, lítost a bolest. Když nevíte co s tím a hrozí vám, že uvíznete v depresích, zkuste si udělat růžový rituál. Vezměte večer tři sklenice a naplňte je čistou vodou. Do každé vložte jednu růži a postavte je na stůl tak, aby vytvořily trojúhelník. Jedna sklenice přitom musí být postavena směrem k severu, druhá k východu a třetí k západu. Ráno před snídaní vypijte vodu ze sklenice ve směru na východ, před obědem ze sklenice směrované na sever a před večeří si dopřejte vodu z té poslední. Pokaždé, než vodu začnete pít, poproste s upřímnou pokorou vesmírné síly, aby vás zbavily trýzně, kterou prožíváte. Rituál opakujte i v dalších dnech, dokud nepocítíte úlevu."

Foto: Pixabay a Danuše Mudriková - SPIRIT

OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO

Oblast okolo Nankinu v Číně je daleko široko proslulá růžovými zahradami. Pěstuje se v nich hlavně domácí čínská růže nachově červené barvy, která vyniká silnou vůní. Usušené a v suchu uschované květy této růže podrží vůni celé měsíce, někdy i roky. Navlhčené květy potom vydávají opět tak silnou vůni jako čerstvé. Těmito květy se podle starého čínského zvyku parfémují čaje a jiné nápoje oblíbené v "nebeské říši".

V Nankinu samém se jich však užívá i k úpravě různých pokrmů, zvláště cukrovinek. Cukráři a pekaři užívají růžové vůně k parfémování pečiva. Nakupují proto v době květu množství růží, konzervují je a uchovávají pro celý rok. Lístky květů a růží suší na slunci podobně jako listy čajovníku a ukládají je do neprodyšných nádob nebo je nakládají do sirupu.

ooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

Půvabná růže patří po staletí mezi nejoblíbenější rostliny. Šlechtění soudobých zahradních růží se soustředilo v 19. století především do Anglie a Francie. Za posledních dvě stě let vznikl bezpočet odrůd různý ch tvarů, barev i velikostí.

Do nádob používáme především nízké keříčkové růže, často označované jako terasové. Vyznačují se úhledným kompaktním tvarem a dlouho kvetou. Dosahují maximální výšky padesát až šedesát centimetrů. Květy jsou sice menší než u standardních zahradních růží, ale bujně kvetou až do zámrazu.
Terasovým růžím se bude dařit na slunečném vzdušném stanovišti, chráněným před větrem. Půda musí být humózní a dobře propustná, kořeny nesmí stát trvale ve vodě. Pro výsadbu používáme speciální substrát pro růže nebo kvalitní kompostovou zeminu.

Před výsadbou prostokořenné růže namočíme aspoň přes noc do vědra s vodou, zastřihneme všechny zaschlé části kořenů až po místo, kde jsou pružné, pevné a tuhé. Při výsadbě dáme na dno drenážní vrstvu a vždy musí být ve dně nádoby odtokový otvor pro odvod přebytečné vody. Potom nasypeme trochu země a rozprostřeme kořeny rostliny. Zeminu navrstvíme tak, aby po zasypání bylo očkované místo, tedy zbytnělá část mezi stonkem a kořeny, těsně pod úrovní půdy.

DODATEK
Růže nepatří do substrátu po přestárlých nebo uhynulých růžích, dostavují se výrazné známky únavy půdy často spojené s výskytem háďátka.

ooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

Rakovina na růžích vzniká obyčejně z namrznutí. Postižená tkáň kůry odumírá buď na kmeni, nebo v koruně u remontantek, anebo u pnoucích růží při samé zemi. Růže pak živoří, až zajde. Je-li rakovinou postiženo místo šlechtění, pak to místo silně zduří. Jinak může vzniknout rakovina z příliš silné ho hnojení, při nevhodném řezu, použitím roubů z růží rakovinou stižených a podobně. Proti namrznutí je nutno růže na zimu chránit vzdušnou, suchou přikrývkou.

Také padlí patří k častým chorobám růží. Pravé padlí na růžích patří do třídy cizopasných hub. Vývin této houby není pro růže tak zhoubné, závisí na počasí, podnebí, poloze a jakosti půdy, způsobu pěstění, hnojení a druhu růží. Postižené listí růží s tímto bělavým povlakem je nutno za slunečného, bezvětrného dne jemně poprášit mletou sírou a opakovat to každých osm až čtrnáct dní. Pokud jsou výhony příliš zamořené, musí se v pozdním podzimu odřezat a spálit.

Spirit

ooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo