Jdi na obsah Jdi na menu
 


Chvála ČAJE - VLAŠSKÝ OŘECH - KMÍN - REBARBORA a recept - MANDLE pomáhají

22. 1. 2007

OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO

 

,,Chvála čaje"

Čaj na horké dny

,,Čaj je vynikající termoregulátor, to znamená, že umí nastavit tu správnou teplotu těla. Každý ví, že jedině čaj umí v zimě nejlépe zahřát. Mnohem zajímavější však je, že horký čaj v létě umí tělo ochladit. Organismus se může teplým čajem ochladit až o 1 - 2 stupně, na rozdíl od zmrzliny nebo nanuku, které ochladí pouze ústní dutinu. Proto je čaj nejvhodnější nápoj v horkých dnech. V létě se doporučuje pít 2 až 3 litry tekutin denně. Jinak hrozí přehřátí organismu a vážné zdravotní komplikace."

Čaj při nachlazení

,,Čaj také podporuje pocení, proto je vhodné při nachlazení nebo chřipce pít hodně tekutin a zejména čaje. Nejvhodnější na nachlazení jsou bylinkové nebo ovocné čaje s medem a citronem. Čaj také zlepšuje dýchání, krev se lépe okysličuje a tělo se zbavuje mikrobů. Čaj má také příznivý účinek proti kašli. Proto týden v posteli s horkým čajem je jediným účinným lékem proti chřipce."

 

Čaj a vitamíny

,,Čaj celkově obsahuje přibližně 130 chemických látek, které mají na člověka příznivý vliv. Kromě tříslovin, které zlepšují metabolismus, kvalitní čaj obsahuje také mnoho vitamínů. A těch není v těle nikdy dost. Jsou to vitamíny B (především B1 a B2), vitamín A, C a P. Právě vitamín P a C přispívá ke hromadění kyseliny askorbové, čímž se posiluje odolnost organizmu proti infekcím."

Čaj a zuby

,,Zelený i černý čaj obsahují fluorid, který zabraňuje vzniku zubního kazu. Další látky zase brání tvorbě bakterií, které napadají zubní sklovinu. Jeden šálek čaje obsahuje dokonce denní dávku fluoridu. Fluorid také zpevňuje kosti a chrání je tak před vznikem osteoporózy, tedy ubývání kostní hmoty."

 

Čaj a stárnutí

,,Vědci prozatím zkoumají účinky čaje na stárnutí buněk. Zkušenosti z Japonska, kde žije mnoho lidí nad 90 let, dokazují, že čaj má celkově dobrý vliv na zdraví člověka i ve vysokém stáří."

 

Čaj a mozek

,,Věděli jste, že čaj také zvyšuje výkon mozku ? Vědci si tento fakt ověřili na studentech, kterým dali matematické testy. Studenti, kteří vypili před testem čaj, měli zhruba o 25 % méně chyb a také jim dokončení testu trvalo o 25 % času méně než těm, kteří čaj před zkouškou nevypili."

,,Ovocný nebo zelený čaj je po všech stránkách rozhodně lepší než přeslazené limonády.“  

 

oooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

,,Vlašský ořech“

,,Vlašský ořech nepochází z Vlach ( Itálie ). Jeho vlastí je Malá Asie. Je typickým peckovým ovocem. Protože se k nám dostal oklikou přes Vlachy, začalo se mu říkat Vlašský ořech."

 ,,V Polsku má nejstarší strom ořechu 500 let, jeho obvod činí 291 cm, výška 23 m. Roste ve vesnici Celbové.“

 ,,Protože ořechy se podobají lidskému mozku, přírodní léčitelé jej doporučují při nervových a mozkových nemocích. Má mnoho zdravotních předností."

 ,,K posílení vlasových kořínků – Uvařte hrst ořechových listů a hrst kopřivy a tímto odvarem si proplachujte vlasy."

 ,,Proti lupům – Hrst zelených ořechových slupek posekat, zalít na noc sklenicí studené vody. Tekutinu vetřít do vlasů a po 30 minutách spláchnout."

 

OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO

,,Malajští vědci vytvořili lék na potenci

z vlašských ořechů“

Podle východoasijských odborníků není potřeba utrácet za drahou modrou pilulku společnosti Pfizer, ale stačí se obrátit k přírodě.

Expertům z Malajské univerzity se totiž podařilo získat lék na mužskou potenci z vlašských ořechů. Ty jsou bohaté na látky podporující kvalitní ztopoření a o jejich účincích údajně věděli již staří Římané.

Experta Kah Hwi Kima a jeho tým odborníků podle britského listu The Star inspirovaly vlašské ořechy svými blahodárnými účinky. Jádra ořešáků jsou totiž bohatá na řadu látek prospívajících srdci a cévám.

 "Četl jsem řadu článků o Římanech a Francouzích, kteří pojídali vlašské ořechy záměrně. Myslel jsem si, že když to bylo dokumentováno před tolika staletími, jistě na tom bude něco pravdy," uvedl Kah Hwi Kim důvod, proč začal zkoumat právě tento tuto potravinu.

 Po dvou letech výzkumu mají odborníci z Malajsie tabletu N-Hanz, která obsahuje výtažky z vlašských ořechů. Účinky přípravku s úspěchem testovali na čtyřiceti dobrovolnících s poruchou erekce.

 "Trvá asi hodinu, než se dostaví účinek, a pak pokračuje asi čtyři hodiny. Ale navíc, protože to není žádná droga, je to bezpečné pro použití u lidí s vysokým krevním tlakem a cukrovkou nebo u pacientů s bypasem," zdůraznil Kim.

 Účinnou látkou ve vlašských ořechách je arginin, který se nachází také v řadě jiných rostlin a bývá součástí preparátů podporujících erekci.

  ooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

,,Kmín“

Výsledek obrázku pro kmín

,,Kmín kořenný patří do čeledi mrkvovitých a roste planě na lokách, pastvinách. Kvete od května do července. Kmínu, jeho semene, se používá jako léku od středověku.

 Kmínové semeno obsahuje silici, má charakteristickou vůni a ostrou kořeněnou chuť."

 ,,Kmín podporuje dobře trávení, působí proti nadýmání, zvyšuje také vylučování moče a mateřského mléka. Dokáže utišit křeče a staví průjmy. Může se užít i při chudokrevnosti a střevním kataru."

 Odvar – 2 lžičky drceného semene do čtvrt litru vody, mírně povařte a nechte chvíli ustát, pijte chladný 2 šálky denně.

Obrazek

,,Doopravdy vyzkoušejte – kmín je dostupný v obchodech a není drahý – já sama kmín používám, a již mnohokrát pomohl nejenom mě.“ 

 oooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

,,Reveňová zavařenina“

Obrazek

,,Z reveně ( rebarbory ) můžeme vařit výtečnou zavařeninu, která chutná velmi pikantně. Řapíky očistíme, ale neloupeme. Pokrájíme ho ostrým nožem na tenké plátky, promísíme s cukrem a necháme asi hodinu odležet. Pak vše vaříme ve vlastní šťávě, bez přidáváni vody. Za horka plníme do vyhřátých čistých sklenic a uzavřeme. Zavařenina, pokud je uložena v chladu, se nekazí."

,,Reveň nebo-li rebarbora“

Obrazek

,,Takhle vytrvalá zelenina reveň kadeřavá (Rheum rhabarbarum) přišla do Evropy od Barbarů - z Mongolska, Zabajkalí a Číny. Už před 3 tisíci léty se v Číně užívala jako lék, ovoce či zelenina.“

,,V Evropě jí přišli na chuť nejdříve Angličané a Němci. Od l8. Století se obecně rozšířila.“

 ,,Brzy raší, a tak se postupně odlamují její řapíky, až do sv. Jana, později narůstá obsah kyseliny šťavelové. Přesto je dobře ji doplňovat při konzumaci mléčnými výrobky od počátku sklizně.“

 ,,Z jara má složení kyselin ve prospěch především kyseliny jablečné, později narůstá obsah šťavelanů - solí kyseliny šťavelové s vápníkem a hořčíkem. Nejvíce obsahuje draslíku a vápníku, také hořčíku a fosforu. Velmi málo má sodíku, přítomen je jód, železo aj.“

 ,,Z vitamínů má menší množství vitamínu C ( polovinu co citron ), provitamin A, vitaminy B, niacin, protisklerotické flavonoidy. Účinně zabíjí škodlivé mikroorganismy, prospívá krevnímu oběhu, je močopudná. Není vhodná pro nemocné žlučníkovými a močovými kameny. Jinak je to zelenina používaná jako ovoce, občas v jarním období velmi prospěšná. Připravují se z ní moučníky s tvarohem, náplně do knedlíků, ovocné polévky, kompoty, zavařeniny.“

 Jeden recept na rychlý a levný koláč:

l - 2 bílé jogurty dáme do misky a kelímky ponecháme na měření. Na l kelímek jogurtu zamícháme l,5 kelímku polohrubé mouky, l/2 kelímku cukru, trochu sójové mouky a mléka, lžičku prášku do pečiva. Umícháme polohusté těsto, dáme do vymazané formy ( na plech je třeba těsto z 2 - 3 kelímků ), poklademe hustě špalíčky rebarbory a zasypeme drobenkou ze 4 lžic mouky, 5 lžic cukru a 2 lžic margarínu, lžičky mleté skořice. A ještě můžeme povrch posypat sezamovými semínky nebo sekanými ořechy (2 - 3 lžíce).

 

laugh DOBROU CHUŤ !  laugh

OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO

,,Mandle pomáhají proti rakovině i infarktu“

,,Mandle se používají v české kuchyni od pradávna. Poslední studie dokazují, že jsou velmi zdravé, neboť oleje a další látky v nich obsažené dokáží výrazně snížit hladinu nebezpečného cholesterolu v krvi člověka a navíc obsahují další řadu vitaminů, které tělu prospívají."

,,Nejdůležitější z nich jsou antioxidanty, které pomáhají tělu zbavit se volných radikálů působících v buňkách a tkáních velkou neplechu. Volné radikály dokáží podnítit vznik rakoviny nebo poškodit cévy a srdce. Antioxidanty z mandlí jim v tom mohou zabránit. Podle nového výzkumu dokáží mandle snížit i riziko vzniku Alzheimerovy choroby a diabetu."

 ,,A tak přestože nebývají ořechy pro vysoký obsah tuků příliš doporučovány, mandle by měly být součástí jídelníčku zdravého člověka."

 ,,Mandloň pochází z Asie a patří mezi nejstarší šlechtěné a pěstované stromy na světě. Jádra peckovic mandloně se používají v kuchyni téměř po celém světě, zvláště při přípravě moučníků a dezertů. Jádra obsahují hodně tuku a jsou tudíž dost kalorická."

 ,,V minulosti jejich konzumace nebyla dietology příliš schvalována, podle nových závěrů však mandle obsahují řadu cenných látek a jejich umírněné pojídání může být pro člověka prospěšné. V jádrech mandloně je vedle rostlinných olejů také hodně bílkovin, vlákniny, vápníku, hořčíku, draslíku, zinku, selenu, mědi, fosforu, vitaminu E, vitaminů skupiny B (biotinu, riboflavinu, niacinu), kyseliny listové, železa, antioxidantů a barviv."

,,Mandle obsahují řadu cenných látek a jejich umírněné pojídání může být pro člověka prospěšné.“

 

ˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇ