Jdi na obsah Jdi na menu
 


NOHY k vám hovoří...

NNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNN

wink Aby NOHY netrpěly laugh

high-heels-1346776-m

Foto-uzdravim.cz

,,Deformace nohou bývá důsledek nevhodné obuvi. Proto k důležitým podmínkám zdravých nohou patří výběr dostatečně širokých a pohodlných bot. Nedejme se svést ke koupi těsných střevíců, které dělají menší nohu a svádějí k tomu, že se snadno roztáhnou."

„Kotník“ se říká lidově deformaci palce. Jeho příčinou je nošení krátké, špičaté obuvi. V případě, že má tato obuv ještě navíc vysoké podpatky, deformace nohou se dále zhoršuje. Vždy je však lépe poradit se o těchto problémech s odborným lékařem."

Oteklé nohy: Pomohou vám citróny!

,,Ploché nohy jsou příčinou nejen bolesti při dlouhém stání nebo při delší chůzi, ale později i různých trvalých deformací nohou. Proto je třeba obstarat si do obuvi vhodné vložky. Doma potom nechodíme v bačkorách, ale ve střevících s nízkým podpatkem a s dobrým klínkem. Pamatujeme na to, že nohy se unaví méně, když během dne, kdy stále chodíme nebo stojíme na nohou, střídáme obuv a různé výšky podpatků."

RADA - Studené nohy, které nemůžeme zahřát, ponořujeme střídavě do horké a studené vody.

surprise Aby nové boty netlačily  surprise

,,Také se vám stalo, že jste se z nových střevíců radovala jen při jejich nákupu, protože po první vycházce jste je raději uložila do krabice? Tak nesnesitelná byla bolest při chůzi a utrpení, které vám po celý den připravily. Nic nebylo platné, že jste za ně sklízela obdiv kolegyň. Jak se tomu napříště vyhnout?"

Nechte se inspirovat několika tipy:

+ Nejlepším časem pro nákup bot jsou odpolední a podvečerní hodiny. Že se vám po celodenním kolotoči nechce? Jde o to, že když jsou nohy oteklé a unavené, je větší pravděpodobnost, že zvolíte optimální velikost, vhodný střih.

+ Nekupujte si boty, které vám v obchodě nesedí. Příliš těsné, příliš malé, příliš velké raději nebrat. Většina bot sice povolí, nebo se přizpůsobí noze, ale zázraky nemůžete očekávat.

Deformace i bolest pat: proč přestat nosit boty na vysokém podpatku? | FashionMagazin.cz

Foto-fashionmagazin.cz

+ Lákají vás boty ve výprodeji, protože jejich původní cena byla dvojnásobná, než za jakou se teď nabízejí? Pokud nejsou pohodlné, nebudou vám nic platné, protože stejně skončí v regálu.

+ Obuv se nikdy nepoddá do délky. Přírodní materiál svršku může povolit pouze do šířky.

+ Při zkoušení nových bot se nerozpakujte po prodejně projít. Všímejte si, jestli mají dobrou stabilitu, jsou pohodlné a na noze dobře sedí.

nohy - únava.jpg

+ Šířka obuvi musí odpovídat obvodu nohy v místě prstních kloubů. Štíhlá noha v příliš široké botě při chůzi klouže do špičky a tlakem se mohou poškozovat prsty. Úzká bota omezuje krevní oběh a deformuje přední část nohy.

+ Preferujte kvalitu, před syntetikou upřednostňujte tradiční materiály, prodyšné boty. Věřte tomu, že taková investice se vyplatí, vždyť pěkné a pohodlné střevíce jsou nejdůležitější součástí šatníku. Tuhá a nepoddajná obuv je při chůzi nepohodlná a zvyšuje únavu.

+ Pamatujte na to, že podpatky do tří centimetrů neškodí. Záleží však na tom, jaký mají tvar. Na příliš úzkých se bude tělo kymácet. Pozor také na hodně tenkou podrážku, kdy na zemi ucítíte každý kamínek. Ideální jsou podrážky s hrubším vzorem nebo silnější platforma, jež při rychlé chůzi tlumí otřesy na tvrdém povrchu nebo dlažbě.

RADA - Pokud se stane, že jsou boty příliš těsné a potřebujete je o kousek zvětšit, pořiďte si napínáky. Pomohou i mokré utěrky nebo noviny, kterými střevíce vystelete.

angry Když bolí palec u nohy angry

Ploché nohy: Prevence, léčba a cviky

,,V Evropě trpí dnou asi 14 milionů lidí. Zhruba ve třech čtvrtinách začíná nemoc u palců u nohy. Doslova přes noc kloub palce oteče, zrudne a začne nesnesitelně bolet. Není divu: během tzv. dnavého záchvatu je totiž kloub napěchovaný tisíci ostrých krystalků kyseliny močové, které řežou jako skleněné střepy. Pokud se hladina kyseliny močové nesnižuje léky, záchvaty jsou častější, zasahují i jiné klouby a postupně je poškozují. Dna sice postihuje zejména muže po čtyřicítce (čtyřikrát častěji než ženy do šedesáti pěti let), ale po menopauze se tento rozdíl snižuje."

,,Ten, koho dna postihne, se ocitne ve vybrané společnosti. Prastarému neduhu jedné z nejobvyklejších forem artritidy se kdysi říkalo „nemoc králů“ a trpěli jí mnozí velikáni, mezi nimi Jindřich VIII., Isaak Newton, Leonardo da Vinci, Charles Darwin a další. Dnes je dna běžnou záležitostí. Odhaduje se, že v západním světě jí trpí jedno až dvě procenta populace. Navíc se její výskyt za posledních dvacet let zdvojnásobil, pravděpodobně v souvislosti s epidemií obezity a současnou stravou bohatou na maso."

,,Jak nemoci předcházet, léčit ji a s ní žít?"

,,Kyselinu močovou máme v těle všichni. Většinu ji vyloučí ledviny. Máte-li dnu v rodině, pravděpodobně ji dostanete také. Snažte se nepřibírat na váze a dávejte pozor na stravu. Vyhněte se červenému masu, alkoholu, zejména pivu a lihovinám, pijte alespoň dva litry vody denně. Diagnóza se dá s jistotou určit jen tak, že lékař odebere z kloubu vzorek a pod mikroskopem zjistí krystalky. Při záchvatu se užívá kolchicin, látka získaná z ocúnů. Pomoci mohou i jiné kortikosteroidy. Doporučují se další vyšetření, protože dna může ukazovat na onemocnění ledvin, cukrovku a kardiovaskulární choroby. Léky, které obyčejně pacient bere do konce života, se snižuje hladina kyseliny močové. Pokud se nemoc neléčí, nahromadí se krystalky v kloubech a tkáních, které brání funkčnosti kloubů, tlačí na nervy a tvoří nevzhledné výrůstky a boule."

blush Nejen lodičky ničí nohy blush

krátké nohy jsou pěkné

,,Myslíte si, že když každý den nenosíte boty s vysokými podpatky, děláte pro své zdraví to nejlepší? Budete se divit, ale stálé nošení tenisek nebo balerinek také není pro nohy právě ideální. Podle lékařů je nejvhodnější obuv pravidelně střídat."

Nejsou boty jako boty!

,,Jaká je tedy ideální výše podpatku? Dobré těžiště pro tělo a Achillovu šlachu představují střevíce maximálně s dvou až třícentimetrovým podpatkem. U vyšších podpatků je prokázáno, že jejich dlouhodobé obouvání může vést kromě jiného k poškození měkkých tkání nohy, bolestem páteře a podobně. Druhým extrémem je nošení módních balerinek. Oproti vysokým jehlám vypadají sice pohodlně, ale nohám neposkytují dostatečnou oporu, chodidla trpí chůzí po tvrdém povrchu, což se může dříve či později negativně projevit na nožní klenbě. Také žabky nejsou pro běžné nošení po městě vhodné, neboť nezajišťují stabilitu nohy, přetěžují podélné svaly na chodidle, hodí se maximálně na pláž a koupaliště. Ideální pro léto se zdají být sandály. Ovšem v případě, že jste si vybrali jejich správnou velikost, dokonale na noze sedí, z každé strany mají pevnou přezku, nevybíhají z nich ani prsty, ani kotník. Jsou velmi vzdušné a pokud si je koupíte se správnou ortopedickou stélkou, mohou chodidlům i zdravotně prospět."

Jak si vybrat zdravé boty?

Ortopedové radí: Kupujte boty přiměřené velikosti, dostatečně prostorné, s kulatou špičkou. Příliš špičaté střevíce často vedou k deformacím, jako jsou vybočený palec či malíček, kladívkové prsty. Dávejte přednost měkkému, prodyšnému materiálu, který dobře absorbuje vlhkost, přizpůsobuje se anatomickému tvaru nohy. Zcela nevhodné jsou boty ze syntetických materiálů, plastů, koženky, jež jsou neprodyšné, nepřizpůsobí se tvaru nohy. Ty se v nich nadměrně potí, což je ideální prostředí pro vznik plísní. Ideální je, když je materiál v oblasti prstů co nejohebnější, jinak zvyšuje únavu a poskytuje noze málo pohodlí.

Rozmazlujte svoje nohy!

,,Co může unaveným a bolavým nohám ulevit? V prvé řadě je dobré jim dopřát koupel v teplé vodě s přídavkem soli s eukalyptem nebo levandulí. Na oteklé nohy blahodárně působí lázeň s přídavkem máty nebo kaštanu. Pokud pálí chodidla, sáhněte po koupelové soli s arnikou.

,,Jakmile nemáte při nákupu bot dobrý pocit, někde vás tlačí a myslíte si, že každodenním nošením povolí, takové raději neberte. Obzvlášť to platí pro boty z umělých materiálů."

frown Chraňte nohy před plísněmi!  frown

Zdravé nohy nejsou samozřejmostí

,,Plísně na nohou se objevují s nadcházejícím létem mnohem častěji než v průběhu roku. Rizikovým faktorem výskytu mykóz nohou se může stát i běžné nošení uzavřené, neprodyšné obuvi, punčoch a ponožek z umělých, nesavých materiálů. K vniknutí infekce do kůže přispívá také pobyt a práce v prašném, horkém prostředí, u citlivějších jedinců pak zvýšený sklon k pocení. Podobně může na pokožku působit časté používání nevhodných kosmetických prostředků, například alkalických mýdel, která poškozují rohovou vrstvu kůže a činí ji propustnější pro plísně. Dlouhodobý pobyt ve vodě mění přirozenou odolnost kůže a snadno tak dochází k maceraci prostoru mezi prsty. Nežádoucí kožní projevy se nejčastěji objevují po návštěvě veřejných koupališť, sauny, společných sprch a umýváren. I na písečné pláži se však dá nakazit plísňovou infekcí, neboť písek může být kontaminovaný jak lidmi, tak zvířaty."

Jak poznáte, že ji máte?

,,Nejčastěji bývá postižena kůže mezi čtvrtým prstem a malíčkem a nehtové lůžko. Pro plíseň na nohou je charakteristické nepříjemné svědění kůže, někdy až bolestivé zarudnutí, odlupování nebo popraskání, v horším případě puchýřky."

Nejlepší je prevence

,,Nohy udržujeme čisté a suché, nezapomínáme na důkladné vysušení prostoru mezi prsty. Po umytí a vysušení nohy ošetříme vhodným změkčujícím krémem, na nohy se sklonem k většímu pocení používáme speciální kosmetiku - deodoranty, antiperspiranty a balzámy, které omezují tvorbu potu. Denně si vyměňujeme ponožky. Nosíme pouze vlastní boty a přezůvky, což se týká v případě, kdy jdeme k někomu na návštěvu. Obuv je nutné často střídat a dezinfikovat. Na koupalištích, v různých sportovních zařízeních a toaletách nepoužíváme společné ručníky, ve společných sprchách nechodíme bosi, ale ve vhodné obuvi. Také textilní podložky a umělohmotné rošty v koupelnách jsou ideální pro šíření plísní. Postižené nehty plísní nikdy nelakujeme, protože lak by bránil odpařování vlhkosti, která se pak hromadí pod jeho povrchem a stává se vhodným prostředím pro další šíření mykóz."

foto

Studené nohy - rozehřeje váleček na nudle. Jezděte jím po chodidlech po dobu 3 minut a plosky nohou se prokrví. Stejně se tak prokrví, pokud si uděláte koupel se zázvorem. Do umyvadla si dejte teplou vodu a vsypte dvě polévkové lžíce sušeného zázvoru.

,,Doopravdy si stěžujete, že máte stále studené nohy? Tenhle problém nemusí souviset s ročním obdobím, s chladnou zimou. Může jít o systémovou poruchu krevního oběhu. Nejčastější příčinou mohou být zúžené cévy v důsledku aterosklerózy, anémie, poruchy štítné žlázy a nadledvinek, vysoký krevní tlak. Studené končetiny často trápí cukrovkáře, pacienty s vysokým cholesterolem, lidi, kteří mají stresující povolání. Při stresu se totiž v organismu spustí reakce, jejímž výsledkem je zúžení cév. Přitom ženy jsou na chlad a působení nízkých teplot mnohem citlivější. Klíčovou roli u nich může sehrávat úbytek železa, nižší podíl svalové hmoty, pomalejší metabolismus."

,,V čem spočívá první pomoc? Dopřejte si správný pitný režim a vyvážený jídelníček s dostatkem vitaminů a minerálních látek. Vyhněte se ale studeným nápojům a zmrzlině, nekonzumujte alkohol. Pokud po něm sáhnete jako po léku, který má tělo zahřát, věřte tomu, že má jen krátkodobý efekt. Naopak dobrou volbou budou horké polévky. Z koření můžeme zahřívací účinek očekávat například od zázvoru, skořice, pálivých papriček, hřebíčku."

,,Studené končetiny také souvisejí se sedavým zaměstnáním. Proto je dobré pamatovat na pravidelný pohyb. I jednoduchá gymnastika, pár cviků dokáže tělo správně prokrvit, organismus aktivovat. Blahodárně působí horká koupel. Výborná je také suchá masáž kartáčem, která rozproudí krev, přičemž je vždy třeba postupovat od nohou směrem k srdci. Lékaři doporučují vyhnout se příliš těsnému oblečení, doma nosit teplé ponožky, v případě potřeby použít nahřívací láhev do postele. Pomáhá i pravidelné otužování."

Na popraskané paty - pomáhá zábal z měkkého tvarohu. Na omyté paty si naneste tvaroh, přetáhněte ponožky, nohu dejte do igelitového sáčku a zajistěte, aby se vám přes noc nesesunul. Opakujte třikrát za sebou, prasklina by potom měla být zhojena.

wink Aby boty omládly smiley

Speciální zdravotní kožená obuv * vyvinutá pro široké nebo oteklé nohy > 39

,,Na kvalitních botách bychom nikdy neměli šetřit, neboť ulehčují život nohám. Náš vkus, ale i kvalitu střevíců musí podtrhovat jejich dokonalá čistota, perfektní vzhled. Jak o boty pečovat, aby se staly naší prvotřídní vizitkou?"

,,Pokud zanedbáme péči o koženou obuv, časem začne vysychat a praskat. Proto je zapotřebí pravidelně ji krémovat a používat speciální vosk. Na leštění můžeme použít jemný zubní kartáček nebo jemný hadřík. Dokonalým promaštěním bot také zabráníme tvorbě fleků. Pokud se na ni objeví mapy od vody, zkuste je odstranit rozpůlenou cibulí."

,,Na lakované boty nikdy nepoužíváme kartáč, jinak bychom je poškrábali. Dobré je k ošetření zvolit speciální čistící mléko a jemný hadr. Lakovanou kůži zjemní speciální olejíček nebo vazelína."

,,Semišové boty jsou na údržbu poměrně náročné. Aby omládly, na čištění použijeme speciální gumový kartáč na semiš. Za sucha odstraníme veškeré nečistoty. Nikdy nepoužíváme vodu, jinak by na semiši zůstaly trvalé skvrny. V botníku by neměl chybět speciální sprej na semiš, který chrání barvu před předčasným vyblednutím a zároveň vyživí samotný semiš."

,,Co je dobré ještě vědět?"

,,Mokré boty nikdy nesušíme v blízkosti tepelných zdrojů, jinak by kůže ztvrdla. Mokré boty můžeme vycpat novinami, které odeberou z kůže vlhkost a navíc zabrání deformaci obuvi."

,,Boty bychom měli pravidelně střídat, alespoň každé dva dny. Odpočinou si nejen nohy, ale také střevíce."

smiley Pro nohy  laugh

Pěkné nohy na léto: Bez plísní a kuřích ok. Jak na to?

,,Chodidla mohou získat příjemnou hebkost peelingem, na který budete potřebovat trochu oloupaných mandlí, které se nadrobno posekají. K tomu účelu můžete použít obyčejný kuchyňský váleček, kterým přejedete mandle vložené do igelitového sáčku. Mandle spojíte s trochou jogurtu nebo medu a nohy touto směsí jemně masírujete. Po peelingu nezapomeňte chodidla ošetřit běžným hydratačním krémem."

,,Bolesti v kyčlích se léčí teplým zábalem z odvaru z drobně rozřezané šalvěje povařené v mléce spolu s přesličkou. Na kuří oka je jednoduchý recept - nohy se napaří a na kuří oka se nakape teplá pryskyřice ze smrku. Kuří oka po pár dnech zmizí a už se prý nikdy neobjeví. Řeznou ránu omyjeme, naklepeme žabinec z rybníku a ovážeme. Rána se pak rychle zatáhne a zahojí."

Ilustrační fotografie

angry Aby nohy nebyly jako konve angry

,,Otoky nohou není správné podceňovat, neboť se mohou zvrtnout v závažnější zánět žil, nebo dokonce signalizovat problémy se srdcem či ledvinami. Pocit těžkých nohou zažívá mnohý z nás. "

,,Co to znamená?"

,,Nohy nedokážou dostatečně rychle odvádět krev z dolních končetin. Příznakem jsou pocity mravenčení, otoky, ale i noční křeče. Dalším důsledkem tzv. těžkých olověných nohou jsou zhoršená výživa buněk, špatná regenerace tkáně a poškození kůže. K otokům nohou ale může docházet i vlivem upnutého oblečení, nedostatečným příjmem tekutin, nedostatkem pohybu, nebo pobytu ve velmi horkém prostředí. Otoky nohou je zapotřebí hlídat. S přibývajícím věkem se mohou přidal problémy se žílami. Pokud máte trvale nohy jako konve, je lépe se poradit s lékařem."

Pedikúra

,,Úlevu i jako prevence se doporučuje pravidelná chůze, dodržování pitného režimu. Na otoky pomáhá řada produktů z přírody. Jde především o výtažek z máty či jinanu. Hojivě také působí koňský kaštan, borůvky, listnatec bodlinatý, konopí. Výborné jsou střídavé koupele v teplé a studené vodě, které rozproudí krevní oběh a jsou dobrou prevencí před vznikem křečových žil."

 

Rady

,,Kožené boty a kabelky oživíme přetřením troškou šamponu."

,,Večer si natřeme nohy šamponem a dáme na ně ponožky, budou hladké."

,,Na 20 minut vložíme do čajové koupele nohy, nebudou páchnout."

,,Olivový olej dokáže změkčit suchou kůži na chodidlech. Stačí jim dopřát relaxační lázeň, poté do osušených nohou vetřít olej a přes ně natáhnout silné ponožky, které necháme nejlépe přes noc."

 

wink Nohy v létě středem pozornosti smiley

Výsledek obrázku pro krásné nohy

,,Nohy jsou v létě středem pozornosti, ať nosíme krátké sukně, šaty s dlouhými rozparky nebo šortky. V sandálech chodíme naboso, a tak by měly vypadat dokonale. Na co správnou péči zaměřit, aby na nich byla naše starostlivost na první pohled patrná?"

Domácí pedikúra

,,K domácí pedikúře stačí obyčejný lavor, teplá voda, sůl do koupele, pemza, pilník, nůžky nebo kleštičky. Nejlepším časem je pro pedikúru večer, před spaním, aby měla pokožka čas regenerovat. Pedikúru lze při troše šikovnosti zvládnout při shlédnutí večerního televizního programu. Nehty stříháme asi jednou za tři týdny - rovně, aby nemohly zarůstat a opilujeme. K odstranění tvrdé až zrohovatělé kůže na chodidle, zvláště na patě, použijeme pemzu či speciální pilník. Můžeme také nohám dopřát vyhlazující peeling. Hotovým balzámem pak bude natření nohou heřmánkovým nebo měsíčkovým krémem, aby kůže byla vláčná a nevysychala. Ztvrdlé kůži udělá dobře i domácí kúra, ke které použijeme trochu cukru, medu a několik kapek olivového oleje. Nohy touto směsí lehce potřeme a necháme alespoň čtvrt hodiny působit. Výborná je také syrovátková koupel."

Odpočinek pro nohy

reflex(7)

Foto-zorkapodebrady.cz

,,Chodidla jsou nejzatěžovanější částí těla. Jednou za týden bychom jim měli dopřát povzbudivou koupel a bylinkovou lázeň. Nohy můžete ponořit do vodní lázně s čerstvou citronovou šťávou. Bylinková koupel se připraví tak, že vezmeme hrst sušených bylinek, které se přelijí litrem vroucí vody. Asi po dvaceti minutách se výluh přecedí a nalije do připravené lázně. K tomu účelu můžeme z bylinek použít například heřmánek, levanduli, mátu peprnou. Ve volném čase se při sezení snažíme nohy natáhnout před sebe na polštářek, na vyvýšené místo."

Kvalitní boty

,,Na botách se nevyplatí šetřit. Jsou-li celý den nohy uzavřené v nedýchatelných střevících, nemůžeme se divit, že bolí a trpí otoky. Lepší je raději si koupit méně párů letních bot, ale vsadit na kvalitu. Přednost dáváme vzdušným botám, přírodním materiálům. Špatná klenba nohy, nepohodlná podrážka, příliš vysoké podpatky zpravidla vedou k permanentní bolesti a deformaci chodidel i prstů. Pamatujeme na to, že v nekvalitních střevících trpí nejen nohy, ale také klouby a záda."

conversky

Osvěžení pro horký den

Nohy

,,V horkém letním dni jsou nohy rychle unavené a často otékají. Než vyjdeme do ulic nebo během dne jim můžeme dopřát osvěžující kúru, kterou poskytne speciální sprej. Obsahuje mentol a alkohol, jenž odstraní únavu a příjemně nohy ochladí."

nohy - masáž.jpg

Není nad masáž!

,,Pravidelná masáž nohy dobře prokrvuje a uvolňuje. Na domácí masáži není nic složitého, k tomu účelu postačí voňavý masážní olej nebo běžně používaný krém na ruce. Pohodlně se posadíme a postupujeme velmi jemnými pohyby. Nohy masírujeme jak pomocí prstů, tak dlaněmi. Při masáži chodidla, kde se nachází mnoho nervových zakončení, masírujeme od prstů k patě, můžeme si pohrát i s jednotlivými prsty."

,,Při zvýšené potivosti nohou můžeme používat speciální pudry. Výborné jsou také bylinkové obklady s uklidňujícím účinkem. Například máta nohy báječně osvěží a částečně potlačí pocení."

frown Kolísavý krevní tlak  indecision

Nohy

Masáž - Další osvědčenou lidovou radou je masáž. Na snížení krevního tlaku promasírujeme kloub palce na šlapce nohy zespodu. Zde se nacházejí aktivní akupunkturní body, které snižují krevní tlak. K masáži můžeme použít nějaký masážní krém nebo olej, který zlepšuje i mikrocirkulaci v takto promasírované oblasti našeho těla.

Krásné nohy jsou základ! Dopřejte jim po zimě neodkladnou péči a připravte je do letních sandálků!

Koupel - Vhodná je koupel nohou v příjemně teplé vodě sahající až ke kotníkům, do které je dobré přidat tři polévkové lžíce kuchyňské soli. Přitom se zabalíme do teplé deky, v rukou mačkáme lístky máty peprné. Její vůně uklidňuje, navíc éterické oleje z lístků se působením tepla dobře odpařují a působí relaxačně.

angry Trápí vás bolesti nohou? angry

nohy

,,Hodně záleží na tom, zda nosíme vhodnou obuv. Tvar boty udává stélka, která by měla nohu podpírat a zbytečně se neroztahovat. Je nasnadě, aby bota netlačila na délku ani šířku chodidla. Asi nejlépe se chodí v obuvi z přírodního materiálu. Podle odborníků nejvíce vadí podrážka z tvrdého materiálu a vysoké podpatky. Každý náraz tvrdé obuvi na dlažbu se totiž přenáší na klouby dolních končetin a páteř. Naopak kvalitní podrážka a klínový podpatek zlepšují chůzi."

Dámské Podpatky Sandály Klínový podpatek - Floryday

Foto-floryday.com

,,Ženy, které nosí rády podpatky, by měly zvolit středně vysoký, nejvýše do pěti centimetrů. Obuv má být prostorná, ale noha v ní nesmí kloktat. Pomoci mohou i ortopedické vložky. Příliš pevný opatek může oslabit achillovku a nohu deformovat. Kroky by měly být plynulé, při nichž se noha natáčí dovnitř nebo ven, vedle toho sleduje osu chůze. Vnitřní nášlap prozrazuje plochou nohu. Kvalitní obuv dokáže stabilizovat nohy tak, aby se dále nebortily."

nohy.jpg

,,Ani doma nechodíme ve vytahaných pantoflích. Noha by měla v domácí obuvi dobře sedět. V tvrdých pantoflích se krok co krok prsty zarývají do tuhého materiálu. Mají-li pantofle rovnou a tuhou podrážku, chůze v nich může někomu vyhovovat, ale pro nohy to není to nejlepší. Doporučuje se obuv s pružnou podrážkou, s dvou až třícentimetrovým klínkem."

,,Nohy mohou bolet nejen z nevhodné obuvi, ale také po dlouhém stání, nebo že málo chodíme pěšky. Klenbu nohou stimuluje správný pohyb. Prospěšná je chůze po říčním nebo mořském písku, neublíží ani drobné, nepříliš ostré kamínky. Například Japonci milují přešlapování na drobných oblázcích, což je výborná automasáž."

nohy

!!! Doporučená kniha k přečtení !!!

Nohy obraz naší duše

Obálka titulu Nohy - obraz naší duše

,,Přemýšlíte, proč máte pokřivené prsty u nohou nebo proč na nich máte mozoly? Zajímá vás, proč vás tak často bolí nohy?"

,,Naše chodidla jsou věrným zrcadlem naší fyzické, emocionální, duševní a duchovní (ne)rovnováhy. Tato kniha je proto adresována všem, kteří se chtějí dozvědět něco víc o sobě. Nabízí výklad pěti základních typů chodidel a zkoumá takové aspekty nohou, jako jsou deformované prsty, kuří oka, mozoly, otoky, zapáchající a zpocené nohy, plísňová onemocnění a další."

,,Dozvíte se také, jak jsou na chodidle zobrazeny čakry. Názorné ilustrace a jasný, poutavý text poslouží léčitelům i laikům. Rozbor různých typů nohou. Význam chloupků na prstech, kuřích ok, mozolů a jiných běžných aspektů nohou."

frown Máte stále studené nohy ?" indecision

,,Stěžujete si, že máte stále studené nohy? Tenhle problém nemusí souviset s ročním obdobím, s chladnou zimou. Může jít o systémovou poruchu krevního oběhu. Nejčastější příčinou mohou být zúžené cévy v důsledku aterosklerózy, anémie, poruchy štítné žlázy a nadledvinek, vysoký krevní tlak. Studené končetiny často trápí cukrovkáře, pacienty s vysokým cholesterolem, lidi, kteří mají stresující povolání. Při stresu se totiž v organismu spustí reakce, jejímž výsledkem je zúžení cév. Přitom ženy jsou na chlad a působení nízkých teplot mnohem citlivější. Klíčovou roli u nich může sehrávat úbytek železa, nižší podíl svalové hmoty, pomalejší metabolismus."

Jalovcová koupel nohou na posílení imunity
,,V čem spočívá první pomoc?"

,,Dopřejte si správný pitný režim a vyvážený jídelníček s dostatkem vitaminů a minerálních látek. Vyhněte se ale studeným nápojům a zmrzlině, nekonzumujte alkohol. Pokud po něm sáhnete jako po léku, který má tělo zahřát, věřte tomu, že má jen krátkodobý efekt. Naopak dobrou volbou budou horké polévky. Z koření můžeme zahřívací účinek očekávat například od zázvoru, skořice, pálivých papriček, hřebíčku."
,,Studené končetiny také souvisejí se sedavým zaměstnáním. Proto je dobré pamatovat na pravidelný pohyb. I jednoduchá gymnastika, pár cviků dokáže tělo správně prokrvit, organismus aktivovat. Blahodárně působí horká koupel. Výborná je také suchá masáž kartáčem, která rozproudí krev, přičemž je vždy třeba postupovat od nohou směrem k srdci. Lékaři doporučují vyhnout se příliš těsnému oblečení, doma nosit teplé ponožky, v případě potřeby použít nahřívací láhev do postele. Pomáhá i pravidelné
otužování."

,,Snižte příjem cukru, soli a živočišných tuků. Omezte pití kávy a nápojů s obsahem kofeinu."

NNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNnNNNNNNNNNNNNNNNNN

  !!!Nepodceňujete na nohách tvorbu bradavic!!!

 

,,Bradavice mohou potkat každého. Přenášejí se dotekem, chůzí naboso v bytech, plovárnách i saunách. Virus vnikne do kůže a mění její buňky tak, že se více množí a rohovatějí. Vzniká pak světle hnědá papulka s nánosem šupinek. Velká bradavice utlačuje nejbližší nerv, takže postižené místo se stává na dotek citlivé a bolí. Bradavice postihují velmi často malé děti a dospělé s oslabeným imunitním systémem po užívání imunopresiv a cytostatik, po ozařování a někdy i po kortikoidech."
,,Největším problémem bývá bradavice na chodidle. Roste kónicky dovnitř a její odstranění patří k velmi náročným. Metod se přitom nabízí více. Někdy se vypaluje buď elektricky laserem, jindy se při lokálním umrtvení chirurgicky vyškrábne. Problémem všech těchto metod je však neproniknutí ke kořeni bradavice, takže se odstranění musí znovu opakovat. Často v místě jizvy, která po zásahu vznikne, se totiž bradavice vytvoří znovu. Proto odstraňování bradavic, zejména na chodidle, vyžaduje trpělivost od lékaře i pacienta."
,,Jako prevenci proti přenosu lékaři doporučují nošení vlastní obuvi do sauny, bazénu i kamkoli na návštěvu. Vhodné je udržovat též pokožku v dobrém stavu, aby se tukový film, příznivě působící na bakterie i správná kyselost nenarušily a neusnadnil se tak průnik virů, který bradavice vyvolává. S tím též souvisí doporučení zbytečně často se nemýt mýdlem, nepoužívat pěnu do koupele, ale pouze jednou denně se sprchovat a pokožku si pak natřít vhodnými ochrannými prostředky."
,,V dávných časech sahali lidé trpící bradavicemi k nejrůznějším lidovým prostředkům. Nejčastěji je potíraly česnekem, cibulí, mlékem z pampelišek a vlaštovičníku. V některých případech se používala procedura přenechávání bradavic stromu jasanu, kam byly zatloukány různé klíny a hřebíky."

DODATEK:
,,V dávných dobách se soudilo, že bradavice lze vyléčit zaříkáváním. Dokonce bylo uváděno a doporučováno v učebnicích jako poslední prostředek, když selhávalo všechno ostatní."

Jak se zbavit bradavice na chodidle? Pomůže česnek i dusík | dobrakondice.cz

Foto-dobrakondice.cz

laugh Nohy jako v bavlnce wink Tisk

,,Zejména ženy si nedovedou představit botník bez atraktivních lodiček s vysokým podpatkem. Ale také třeba oblíbené balerinky nepatří zrovna k tomu nejsprávnějšímu obutí. Pokud nosíme nevhodnou obuv, většinou hrozí ploché nohy, puchýře, otlaky, nepříjemná kuří oka, deformované prsty a další problémy."

,,Co dělat pro to, abychom měli nohy jako v bavlnce?"
Péče o nohy

Foto-hyperslevy.cz

1.)Nosit vzdušnou, pohodlnou obuv a tu se snažit během dne měnit.
2.)Dbát na to, aby střevíce neměly vyšší než 2,5 centimetru vysoký podpatek.
3.)Boty by neměly nikde tlačit, ani nebýt příliš volné.
4.)Vybírat obuv nejlépe z přírodních materiálů.
5.)Používat jen bavlněné ponožky.
6.)Dodržovat důkladnou hygienu nohou.
7.)Nezapomínat po koupeli nohy pečlivě vysušit i mezi prsty.
8.)Je nutné ztvrdlou či popraskanou pokožku na patách odstranit pemzou.
9.)Nikdy si nestříhat nehty u nohou do obloučku, ale rovně. 10.)Jinak hrozí nepříjemné zarůstání.
11.)Dopřát nohám hydrataci v podobě tělového mléka nebo mastnějšího krému.
12.)Občas nohám připravit střídavé koupele a sprchování studenou a teplou vodou. Tím se podpoří krevní oběh, zmírní únava po celodenním chození.
13.)V případě zvýšené potivosti nohou si dopřát koupele v odvaru z dubové kůry.
14.)Do sauny, veřejných bazénů, fitness centra nosit vlastní obuv. Je to nejlepší prevence proti případným infekcím.
15.)Na rekreační sport je dobré si pořídit speciální obu

wink Nohy nás nosí celý život wink  

,,Jsou minimálně stejně důležité jako každá jiná část těla. I když nohy urazí denně několik kilometrů, někdy jim nevěnujeme takovou pozornost, jakou by si zasloužily."

Domácí pedikúra:

Potřebujeme nůžky nebo kleštičky na nehty, pilníček, krém na nohy, pemzu, dřívko na zatlačení kůžičky. Připravíme nohám teplou koupel, do které přidáme koupelovou sůl, bylinkový odvar nebo jiné změkčovadlo. Po pěti až deseti minutách nohy osušíme, pomocí pemzy nebo speciální škrabky odstraníme zrohovatělou kůži. Nehty zkrátíme nůžkami nebo kleštičkami vždy rovně. Pokud bychom je stříhali do obloučku jako na rukách, zvýšili bychom riziko bolestivého zarůstání nehtů. Ostré hrany obrousíme pilníkem."
,,Stříhání kůžičky u nehtů se nedoporučuje. Tu, která přerůstá přes nehtové lůžko, zatlačíme speciálním dřívkem."

Babské rady:

,,Tvorbě ztvrdlé kůže na chodidlech a patách předejdeme, budeme-li je pravidelně ošetřovat citronovou šťávou. K vláčnější kůži na nohách používaly naše babičky syrovátku, po koupeli ji mazaly obyčejným sádlem. Pomáhat má také tvaroh, který se v silnější vrstvě nanese na ztvrdlou kůži, překryje igelitovým sáčkem, a na něj navlékne ponožka. Tato kúra je vhodná zejména na noc, ráno budete překvapeni skvělým výsledkem."

Osvědčené cviky:

,,Pravidelným jednoduchým cvičením docílíme toho, aby zůstaly prsty u nohou ohebné. Co nejčastěji chodíme doma nebo venku bosi. Nejprve po špičkách, potom po patách - tak dlouho, jak vydržíme. Vsedě můžeme propínat a naopak přitahovat špičky - dělat fajfky. Co nejvíce roztáhneme prsty od sebe a střídavě přitahujeme palec k sobě. Výborným cvikem je přendávat pomocí nohy drobné kamínky nebo třeba kaštany z hromádky na hromádku."

Lakování nehtů:

,,Pokud si lakujeme nehty u nohou, dbáme na odstraňování starého laku. Lakování si ulehčíme tím, že prsty od sebe oddělíme kouskem vaty, molitanu, nebo si k tomu účelu pořídíme speciální vychytávku, kterou lze koupit v každé drogerii. Po dokonalém uschnutí nezapomeneme nohy ošetřit pleťovým mlékem nebo hydratačním krémem, který běžně používáme na ruce. Také masáž chodidel, prstů a kotníků pomůže zmírnit únavu, bolest, prospěje krevnímu oběhu. Skvěle se budou nohy cítit i po sprchování střídavě teplou a studenou vodou."
RADA:
,,K dobrému zdraví a kondici nohou přispívá i kvalitní obuv. Dlouhodobé nošení bot na příliš vysokých podpatcích, nevhodná podrážka, špatná velikost mohou vést k permanentní bolesti nohou, deformaci prstů a jiným obtížím."

Alfou i omegou pro zdravé nohy je především správná obuv.

Jak se starat o boty v zimě?  

Počasí je v tomto čase jako na houpačce. Déšť střídá chumelenice, bláto ani vrstva ledu ošetřená posypovou solí botám neprospívají. Jak se o ně v zimě starat, aby se daly nosit ještě tu další?

Výsledek obrázku pro boty

Poradíme vám:
Impregnace
Mapám od zimní čvachtanice na botách může zabránit jen pravidelná impregnace. Platí to nejen pro obuv z
kůže, ale také pro semišovou či textilní. Nezáleží na tom, zda jde o nový nebo nošený výrobek. Impregnační
sprej je důležitá investice, která se rozhodně vyplatí. Je však třeba vybrat takový impregnační výrobek, který je
určen přesně na materiál vašich bot. Ty budou nejen dobře vypadat, ale především budou mnohem odolnější
vůči nepříznivému počasí.

Kožená je citlivá
Pokud chcete, aby se kožené boty daly nosit i další zimu, pravidelně je krémujte speciálním olejem na kožené boty. Pokud není po ruce, první pomoc poskytne obyčejná indulona, jež dodá botkám skvělý lesk. Kožené boty nikdy nesušte v blízkosti topení.
Co s lakovanou kůží?
Mráz ji dokonale zničí. Na údržbu je náročnější než hladká kůže. Lakovaná obuv je velmi choulostivá na mechanické poškození, chemické vlivy, rozmáčení, ale hlavně na mráz. Nečistot takové boty zbavíte za sucha či mokra jemným hadříkem. Materiál se pak ošetří krémem nebo sprejem na lakové usně.
Náročný semiš
Na ošetřování je poměrně náročný, rozhodně se nedoporučuje boty z tohoto materiálu nosit v dešti či hlubokém sněhu. Dobré je pořídit si renovační sprej, který chrání barvu před vyblednutím. Špínu ze semišek odstraní pryžový kartáč nebo speciální guma. Kartáčem postupujte tak, aby nedocházelo k vydírání vlasu.
Rady dávno minulé
Pokud kožené boty hyzdí ošklivé fleky od posypové soli, stačí do vody přidat trochu octa 50 : 50 a postižená místa měkkou látkou namočenou v tomto roztoku vyčistit. Po oschnutí je ošetřete krémem na boty a vyleštěte. Jen tak zajistíte, že budou alespoň částečně chráněné před další nepřízní počasí. Další z lidových moudrostí má pomáhat při nadměrně se potících nohách. Se zápachem v botách si má poradit jedlá sůl. Stačí prý ji nasypat do každé boty a nechat působit přes noc.

Výsledek obrázku pro boty

RADA:
Boty nikdy nesušte v bezprostřední blízkosti tepelných zdrojů, jinak hrozí, že materiál porušíte a dojde k jeho popraskání. Naši předci mokré boty vycpali novinami, které vlhko nasály a pomohly s udržením jejich tvaru.

,,Když je noha plochá..."

,,Mnoho lidí si ani neuvědomuje, že vinu za plochou nohu nesou ošlapané střevíce, které jsou tak „pohodlné“. Vytáhněte je ale na světlo, postavte na rovnou plochu a podívejte se, jak spadají dovnitř a kloní se k sobě. Kolik takových bot by se doma našlo?"

,,Pokud chodíte dlouhodobě ve špatné obuvi, musíte nyní snášet bolesti při každém kroku a připomínat si, jak krásný oblouk kdysi tvořila klenba nohou, než jste si začali sešlapávat podpatky střevíců. Došlo ke zborcení tohoto oblouku, ať již v směru podélném, nebo příčném, přílišným stáčením nohy na vnitřní stranu a také stálým nošením vysokých podpatků. Odstranit tento kosmetický a bolestivý defekt můžeme jen silnou vůlí a trpělivostí. Obuv musí být především pohodlná, ne volná, u příčných plochých nohou raději těsnější. Podpatek polovysoký, dosti široký, aby noha byla pevná ve své opoře. Vyhnout bychom se měli domácím bačkorám bez podpatků, i když dočasnou změnou polohy se nám uleví."

,,Doporučí-li lékař ortopedické vložky, svému správnému účelu mohou sloužit pouze zhotovené odbornými specialisty. Důležité ovšem je i správné držení nohou při chůzi a cvičení. Špičky nohou musí směřovat vždy přímo kupředu a váhu těla přenášíme na zevní okraj nohy. Všechna cvičení vedoucí k posílení svalstva lýtkového jsou dobrým pomocníkem při zabránění vzniku ploché nohy i při její léčbě. Cvičíme vsedě rotačními pohyby v kotnících, ve stoje zvedáním se na špičky nebo obráceně ve stoje na patách zvedáme špičky. Jsou to cviky jednoduché, proto bychom si na ně měli udělat čas."

Bolest nohou

 angryBolest nohou a necitlivost  angry

,,Bolest nohou nebo znecitlivění v lýtkách při chůzi může znamenat ucpané tepny. Dalším znakem tohoto stavu je úleva od bolesti či znecitlivění, když si dáte nohy nahoru. Tento příznak se nazývá klaudikace."

Dna - léčba a dieta

Foto-lovetheteam.cz

angry I boty mohou ubližovat...angry 

,,Kolik máte v botníku párů bot, které jste si pořídili jen pro to, že dělají postavu víc sexy? Co na tom, že chodit v nich celý den je hotové utrpení? Podléhat za každou cenu módnímu diktátu se ale nemusí vyplatit. Nesprávné střevíce mohou za celou řadu zdravotních obtíží."

,,Boty s vysokými podpatky. Na každodenní nošení rozhodně nejsou vhodné. Škodí kolenům, namáhají páteř, zhoršují křečové žíly, mohou se podílet na vzniku tzv. kladívkových prstů, vybočených palců, vedou k zarostlým nehtům. Jaká je ideální výše podpatku? Říká se, že čtyři až pět centimetrů, avšak seriózní výzkumy, které by to potvrdily, neexistují. Pravidelné nošení jehel může časem vést ke vzniku osteoartrózy nebo také ke zkrácení Achillovy šlachy."

,,Baleríny. Už hezkých pár let se drží na módním nebi. Patří k nejoblíbenějším střevíčkům napříč všemi věkovými kategoriemi. Sluší každé noze, postavě, dají se obout k jakémukoliv oblečení, perfektně dotvářejí celkový image. Plochá podrážka ale zhoršuje držení těla, jejich dlouhodobé nošení negativně ovlivňuje klenbu nohy. Kuří oka, nepříjemné otlaky, bolesti zad, i za těmito problémy mnohdy stojí dlouhodobé obouvání pohodlných balerínek."

,,Žabky. Neodmyslitelně patří k létu. Pro spoustu lidí představují pohodlné boty nejen na volný čas. Nezřídka je obouvají pro každodenní pochůzky rozpáleným městem, ortopedi však před nimi varují. K vodě ano, ale na delší chůzi, řízení auta či na sport rozhodně ne. Žabky neposkytují noze dostatečnou oporu, a tak s nimi zbytečně riskujete například výron a zlomení prstů. Hrozí také mozoly, puchýře a otlaky, které vznikají díky tření pásku v oblasti prstů. Většina z nich je navíc vyrobena z umělé hmoty, v nichž se nohy potí, a tak hrozí vznik plísní."

,,Crocsy. Mnozí je považují za výjimečně pohodlnou stylovou obuv. Mají řadu příznivců, ale v odborných kruzích také své odpůrce. Rozhodně bychom měli dát přednost originálním a kvalitním střevícům ze speciálního materiálu, který zabraňuje množení bakterií a plísní, před lacinými asijskými napodobeninami z tržiště, jež mohou prokazatelně zdraví nohou škodit."

Čemu se vyhýbat při křečových žilách

Nejnovější zprávy: Odhaleno další spiknutí českých lékáren

Foto-pushh.cz

,,Hlavním faktorem křečových žil je zvyšující se žilní tlak, způsobený nejčastěji zpětným proudem krve v postižených žilách. Za normálního stavu zpětnému proudu brání systém chlopní uvnitř žil. Pokud jsou nefunkční, tenká žilní stěna není schopná vydržet tento tlak a vznikají křečové žíly. Výskyt on emocnění stoupá s věkem. Mezi dvacetiletými se vyskytuje v deseti procentech, mezi šedesátiletými má varixy každý druhý."

,,Cibule, česnek a pažitka pomáhají udržet dostatečnou pružnost žil a kapilár, jsou účinnou prevencí proti křečovým žilám. Prokrvování povzbuzují a průtok krve urychlují potraviny s vysokým obsahem vitaminu C a bioflavonoidů, jako jsou černý rybíz, kiwi, grapefruit, jablka, pomeranč, citron, rajčata, paprika, červená řepa, bezinky. Při všech cévních onemocněních a poruchách prokrvení pomáhá pohanka, již po dvou až třech týdnech užívání čaje z nati pohanky se projevuje pozitivní účinek na cévy."

,,Čemu se při křečových žilách vyhýbat? Jejich vzniku napomáhá nadváha, proto je v každém případě nutné redukovat přebytečné kilogramy a v jídelníčku omezit tučné a kalorické pokrmy. Nevhodné jsou horké koupele a nadměrné slunění, vyvarujte se dlouhého stání a sezení, při sezení nepřekládejte nohy křížem. Nevystavujte nohy vysokým teplotám (sauna), má to za následek roztahování žil."

,,Kromě dědičnosti se na vzniku křečových žil podílí i nesprávná výživa, nedostatek pohybu, obezita, kouření a antikoncepce."

Harmonie celého těla začíná od nohou!

Čím tak nadchly masáže nohou cestovatele Marca Pola, že se rozhodl rozšířit je z Číny po celé Evropě? A co dodnes vede indické matky k tomu, aby své dcery učily masáže nožiček novorozeňat a malých dětí?

Tajemstvím je stimulace citlivých bodů na

chodidlech a zajištění volného průtoku životní energie celým tělem. Po tisíciletí využívala tyto body manipulační léčba, ať už v podobě reflexní terapie, akupunktury či akupresury. Pomáhali si jí Číňané, Indové, Egypťané, Řekové, Římané, Japonci a také Indiáni.

Reflexní body na plosce, prstech, nártech a okolí kotníků jsou spojeny s celým tělem a všemi orgány. Proto se péče o nohy projeví na celém organismu.

Co můžeme pro své nohy udělat?

Po celodenním „věznění“ nohou v botách nebo po delší chůzi je jim třeba dopřát relaxaci, jakou si zaslouží. Tou nejlepší je uvolňující koupel zakončená masáží.Hlazení, natahování a mačkání prstů, otáčení kotníku, masáž Achillovy šlachy či klenby má regenerační a posilující účinky na celý organismus.

Stimulací odpovídajícího bodu dojde k aktivaci činnosti příslušného orgánu. Stlačováním a hlazením jednotlivých bodů ovlivníte svaly, klouby a vnitřní orgány. Na plosce nohy velmi spolehlivě odhalíte i problémová místa. Bolestivost určité plošky totiž znamená, že odpovídající orgán nebo část těla není energeticky úplně v pořádku, takže je můžete samotnou masáží povzbudit. Opakovaná masáž plošky v pravidelných intervalech bolest postupně zmírňuje, až úplně odezní.

Celkovou tlakovou masáž chodidel provází stav, kdy se mysl přestává upínat na tělo a dochází k hlubokému stavu relaxace. Může ji dělat odborník, členové rodiny navzájem, ale i člověk sám sobě.

Pečujte o svá kolena!

Kolena zastávají důležitou funkci: spočívá na nich značná část tělesné hmotnosti a zároveň umožňují celou řadu pohybů. Jsou to naše největší, nejsložitější, ale i nejchoulostivější klouby. Problémy s koleny mohou vést k chronickým bolestem, častějším

zraněním a v konečném důsledku i ke ztrátě hybnosti. Proto jsou zdravá kolena tak důležitá pro zachování kvality života a s přibývajícím věkem to platí čím dál víc.

Péče o kolena spočívá třeba v tom, že posilujete svaly, které působí jako tlumiče. Zejména jde o svalstvo na zadní straně stehna a kvadricepsů na přední straně stehna. Dále jde o posilování svalstva trupu a hýžďové svaly, které v podstatě řídí a ovládají nohy a poskytují jim oporu. Cvikem, který zabírá na všechny tyto svaly najednou, je chůze do schodů (nebo stoupání a sestupování na schod či stoličku). Navíc je chůze po schodišti nenáročná a má příznivý vliv na kardiovaskulární kondici.

Boty, které nosíte, mohou být vašim kolenům přítelem či nepřítelem. Tak například na vysokých podpatkách musejí klouby přetrpět tlak o čtvrtinu vyšší, než když chodíte bosi. Hledáte-li dobré boty na chození, dbejte na výstelku a na to, aby vám dobře seděly. A konečně - pokud máte kolena životem trochu pošramocená - třeba následkem zranění nebo začínající artritidy - prospělo by vám nenáročné kondiční cvičení. Nejvhodnější je plavání, jízda na kole a také nordic walking - trekové hole totiž poskytují oporu navíc. 

OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO

ANTISTAX

 

Obrazek

Lék z výtažkem z červených listů vinné révy

Obrazek

VRAŤTE NOHÁM JEJICH LEHKOST !

Prevence a léčba :

- těžkých a bolavých nohou

- otoků kotníků a lýtek

- příznaků křečových žil

www.antistax.cz

OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO

Několik rad pro regeneraci nohou

Avocádová směs - ztvrdlou kůži a hrubá místa na nohách změkčí. Rozmačkejte půl avokáda se šťávou z půlky citronu. Směs vmasírujte na ztvrdlá místa a necháte působit čtvrt hodiny. Poté opláchněte.

Kůra z olivového oleje a podmáslí - podmáslí osvěžuje suchou kůži a dodává vlhkost. Olivový olej se vsákne do kůže a změkčuje zrohovatělá místa. Budete potřebovat - půl šálku podmáslí nebo smetany, tři polévkové lžíce olivového oleje. Micháte a zahříváte masu, až je krémová. Pak nanesete na nohy, necháte působit a poté opláchnete teplou vodou.

Tvarohový zábal - tvaroh je všelék. Je vhodný jak pro tělo tak i obličej, neboť dodává vlhkost a zásobuje suchou a podrážděnou kůži výživnými látkami. Na zábal potřebujeme balíček tvarohu. Lžíci krémový tavroh rozetřete a v silnější vrstvě nanesete na suché partie a necháte působit čtvrt hodiny, poté důkladně opláchněte teplou vodou a ošetřte krémem.

NNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNN

Nejčastější problémy spojené se špatně zvolenými botami | Běhej srdcem

Foto-behejsrdcem.cz

Čím jsou pro člověka nohy?

,,Žádná část lidského těla není tak důležitá, jako nohy. To si však uvědomujeme až poté, co nám z nějakého důvodu neslouží. Kolik lidí o ně přijde a zůstane na vozíčku? Při různých dopravních nehodách, při úrazech ve sportu nebo ho začínají bolet v důsledku stáří? Važme si proto, že se můžeme třeba jen tak procházet."

,,Kolikrát se totiž honíme za vším možným. A zbytečně!"

,,Ráno, když vstáváme, hned nohy potřebujeme, používáme je cestou do práce, za obživou. Pro některá povolání jsou opravdu tím nejdůležitějším. Co by bez rychlých nohou zmohli záchranáři, hasiči a policisté? Nohy používají atleti i jiní sportovci, kterým fandíme u televize."

,,Opatrujme si je, jsou velmi cenné…"

Václav V., Opava - Spirit

Jak vybrat zdravé boty pro děti? | ADAPT

Foto-adelakiss.cz

OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO

JAK ROZPOZNAT CHARAKTER SPOLEČNÍKA

Podívejte se na nohy svého sedícího společníka a rozpoznáte jeho charakter.

Pozor na sezení s nohou přes nohu!

Foto-prozeny.blesk.cz

1. Natahuje nohy před sebe a opírá se jen o podpadky. Znamená to, že je nestálý a nespokojený. Spojuje se v něm nedostatek organizačního talentu s velkou představivostí.

2. Zaklíní si nohy o nohy židle. Je to většinou člověk tvrdohlavý, citlivý a smyslný. Má rád časté změny v lásce.

3. Špičky bot dává k sobě, podpadky od sebe. Tak sedí člověk bojácný, člověk, který se lehce podřizuje jiným.

4. Dává si nohy pod stoličku a zkříží je. Bývá to člověk netrpělivý, náročný k sobě i jiným. Mívá panovačné sklony. Umí se jen velmi těžko smířit s tím, že i jiní, kromě něho, mohou mít pravdu.

5. Klade jednu nohu přes koleno druhé. Je si jistý svým počínáním, chová se velmi nenuceně.

6. Natáhne nohy před sebe a mírně je zkříží. Většinou se spokojí jen s povrchními vztahy. Často bývá odvážný a velkorysý.

Tyto cviky zaberou pouze pár minut, neuvěříte, jak moc uleví bedrům | SportyŽivě

Foto-sportyzive.cz

OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO

     Vysoké podpatky, dlouhé hodiny strávené za kancelářským stolem nebo naopak náročné zaměstnání, kdy je člověk neustále v poklusu, nohám nesvědčí. Za oteklými kotníky, zvýšenou únavou, poruchami krevního oběhu a jinými obtížemi bývají zpravidla vedle sedavého zaměstnání také nadváha, hormonální antikoncepce, kouření, nedostatek pohybu. Všem tě mto nepříjemným projevům lze zabránit účinnou prevencí. Co nohám dopřát, aby byly i po náročném pracovním dni v kondici?
*Pokud musíte v zaměstnání dlouho stát nebo sedět, snažte si dělat krátké přestávky, v nichž se alespoň krátce projdete, nebo kotníkům dopřejete malé krouživé pohyby.
*Nohám celkově prospívá pohyb. Nejvhodnější jsou turistika, běh, plavání, jízda na kole, tanec, méně už sporty, při nichž dochází k nadměrným otřesům, jako je například tenis, sjezdové lyžování a podobně.
*Nezapomínejte na to, že k bolavým nohám často vede nadměrná hmotnost, proto je dobré mít svou váhu pod kontrolou.
*Zanedbatelný není ani jídelníček. Strava by měla obsahovat hodně vlákniny, vitaminu C a méně nasycených tuků. Dbát je třeba o dostatečný pitný režim, který zabrání zácpě a nadváze.
*Pro zdraví nohou je dobré často střídat obuv. Nenosit střevíce bez podpatků, ale ani s výškou podpatků to nepřehánět. Ideální je mezi třemi až pěti centimetry.
*Vždy, když máte možnost, se snažte odpočívat s nohama ve zvýšené poloze.
*Nohám nesvědčí příliš těsné oblečení, tedy velmi úzké kalhoty nebo škrtící podkolenky a ponožky.
*Od pocitu únavy a těžkých nohou uleví příjemná koupel, ne však příliš horká. Výbornou relaxací je masáž chodidel.

DODATEK
Na odřeniny z nových bot blahodárně působí měsíčková mast či heřmánkový odvar. Obyčejné ledové kostky z mrazničky zmírní bolesti od puchýřů a otlaků.

Spirit

OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO