Jdi na obsah Jdi na menu
 


Co pijeme, když... - HEMEROIDY - Proč vzniká CHUDOKREVNOST - TINKTURA proti klíšťatům - KÁVA odstraňuje CELULITIDU

28. 2. 2015

OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO

Co vlastně pijeme? Vědci zjistili, co obsahuje balená voda - anotační obrázek

Co pijeme, když ...

... trpíme neurózou

Tuto poruchu provázejí zvýšené pocity strachu, úzkosti, neklidu a obav, což může narušovat naši psychickou rovnováhu. Účinně působí čaj z meduňky a brutnáku lékařského. Jednu lžičku směsi zalijeme 300 ml vařící vody, spaříme a necháme stát. Pijeme dvakrát denně. Brutnák je bylina, která uklidňuje, rozveseluje a má mírně euforické účinky. Čaj je možné pít i při melancholii a těžkomyslnosti. Při neurózách, ale také depresích a špatném spánku můžeme použít i třezalku, meduňku nebo dobromysl.

… máme křeče v lýtkách

Nepříjemné a bolestivé mimovolní kontrakce se nazývají křeče. Mohou postihnout kterýkoli sval, ale nejčastěji se projevují v lýtkovém svalu. Mohou být následkem nedostatku minerálních látek nebo poruch oběhového systému. Často jsou odezvou na jednostranné zatěžování určitých svalů při trénincích nebo setrvávání v jedné poloze. Křeče v lýtkách lze odstranit čajem na žíly nebo léčivým čajem připraveným ze stejných dílů macešky, listů černého rybízu, zlatobýlu a květů koňského kaštanu. Dvě lžičky směsi zalijeme šálkem vařící vody a necháme čtvrt hodiny stát. Pijeme dva až tři šálky denně.

… nás trápí inkontinence

Neschopnost udržet moč je příznak, ale ne nemoc. Nicméně tento symptom může mít velmi nepříjemný vliv na život pacienta. Příčinou neschopnosti udržet moč může být zácpa. Proto pijte dostatečné množství tekutin a vybírejte si potraviny s vysokým obsahem vlákniny. Kardamomová semena pocházejí z Indie, kde je má ve velké úctě ajurvédská medicína. Mají povzbuzující účinky na činnost ledvin a jsou posilujícím lékem na nepříjemnou inkontinenci. Podpůrnou léčivou roli má i brusinková šťáva.

... trpíme zácpou           

I když zácpa není většinou vnímána jako vážný problém, může spolupůsobit při vzniku mnoha nemocí. Každodenní stolice je základem čistoty organismu a důležitým kritériem pevného zdraví. Každý den pijte dostatečné množství tekutin, aby stolice byla měkčí a snadněji odcházela. Ale ne všechny tekutiny jsou stejně vhodné. Trpíte-li zácpou, černá káva, kakao, černý čaj a červené víno by měly být ve vašem jídelníčku co nejméně.

Ovocné šťávy, například z pomeranče, jablek, hrušek, grapefruitu a hroznového vína, mají nejen osvěžující účinek, ale také pročišťují organismus, povzbuzují činnost jater a střev a pomáhají odstraňovat zácpu. Častější konzumace ovocných nápojů bohatých na vlákninu a jogurtů s živou kulturou podporuje pravidelnou činnost střev, pomáhá problém zácpy vyřešit.

Z babiččina receptáře pochází návod na švestkový nápoj: Připravíme ho ze šesti sušených švestek, které večer namočíme do sklenice s vodou. Ráno na lačný žaludek nápoj vypijeme a švestky sníme. Obdobný účinek má i švestkový kompot. Místo švestek můžeme použít fíky.

DODATEK - Zácpa bývá výsledkem jídelníčku chudého na vlákninu. Může mít vliv na časté bolesti hlavy, únavu a špatnou pleť. Postihuje zejména ženy, což je zřejmě způsobeno i jejich vyšší citlivostí na okolí podmínky a stres.

... trpíme nadýmáním           

Nadýmání se projevuje nepříjemným pocitem plynatosti v břiše. Má nejrůznější příčiny, vzniká rychlým jedením a nedostatečným kousáním potravy nebo při konzumaci nadýmajících potravin, například luštěnin a kapusty.

Vynikajícím prostředkem na podporu trávení a proti nadýmání jsou čaje z heřmánku, máty, kopřivy, saturejky nebo meduňky. Pijte šálek čaje po jídle.

V dávné minulosti byla andělika považována za mocnou ochranu proti očarování a v některých zemích dávají dodnes její kořen, rozřezaný na kousky a navlečený na šňůrku, dětem na krk, aby byly chráněny před zlou nemocí. Čaj z kořene anděliky pomáhá při nadýmání a podporuje trávení. Pijeme šálek čaje denně, ale neužíváme ho dlouhodobě.

Pokud nemáte po ruce uvedené bylinky, může vám posloužit i fenykl, kardamom, dobromysl či hřebíček.

Kmín kořenný obsahuje látku karvon, která stimuluje produkci žaludeční šťávy, podporuje činnost střev a uvolňuje křeče. Pití kmínového čaje při jídle podněcuje trávení, zabraňuje nadýmání a nepříjemnému pocitu plnosti.

Jestliže trpíte nadýmáním, jezte více ovoce bohatého na vodu, například melounů, kiwi a jižního ovoce. Některé bylinky a koření (kopr, kmín, saturejka, šalvěj, rozmarýn, tymián…) přidané do pokrmu, mohou účinně působit proti nadýmání a příznivě ovlivňovat zažívání.

Nadýmání omezíte tím, že se vyhnete těžkým jídlům, budete jíst pomalu a vyhnete se pití velkého množství nápojů sycených kysličníkem uhličitým.

Potřebnou hladinu střevních bakterií nezbytných pro dobré trávení si udržíte konzumací mléčných výrobků s živými bakteriemi.

DODATEK - Masáž břicha, prováděná ve směru hodinových ručiček, pomáhá uvolňovat nadbytečný plyn nebo tekutinu.

OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO

angry Hemeroidy nebo-li zlatá žíla angry

Léčba hemeroidů - co pomáhá?

,,Hemoroidy neboli zlatá žíla patří k nejčastějším zdravotním problémům. Postihuje až polovinu populace nad padesát let, ale není vzácnosti ani u mladších věkových skupin. Jde o onemocnění žilních pletení v oblasti konečníku, kde vlivem různých okolností vznikají vyklenutí, výdutě až výhřezy." ,,Zpravidla obtěžují až tehdy, když se zanítí a zvětší. Upozorňují na sebe pocitem tlaku, svěděním a někdy i mokváním postiženého místa. Zejména vnější hemoroidy, to jsou ty, které lze normálně nahmatat, mají sklon ke komplikacím, z nichž nejběžnější je zánět. V oblasti konečníku se pak vytvoří modrofialový uzlík, který je velice bolestivý při sebemenším dotyku nebo pohybu. Vnitřní hemoroidy, které lze prokázat speciálním vyšetřením, velmi často krvácejí."

,,V prevenci i při léčbě hemoroidů je velmi důležitá úprava stravy. Měla by obsahovat dostatek vlákniny, vitaminů a flavonoidů. Tomu nejvíce odpovídá vegetariánská strava orientovaná na zvýšenou konzumací bobulovitého ovoce, citrusových plodů, česneku, jablek, luštěnin, obilovin, celozrnného chleba, ořechů, nejrůznějších semínek a listové zeleniny. Je třeba omezit konzumaci rafinovaných sacharidů, jako jsou například sušenky, koláče, dorty. Vhodné je vyhnout se konzervovaným a upravovaným potravinám, smaženým, kořeněným jídlům, kávě, soli, alkoholu. Kromě toho se doporučuje pít velké množství tekutin, které napomáhá k pravidelnému, snadnějšímu vyprazdňování."

,,V prevenci hemoroidů příznivě působí pravidelný aktivní pohyb, například chůze, plavání, turistika, nejrůznější cvičení. Nevhodná je například cyklistika, která vyžaduje dlouhé setrvání v sedě. Dobrým preventivním krokem jsou cviky na posílení pánevního dna. Jsou velmi jednoduché a spočívají ve střídavém stahování a uvolňování svalstva pánevního dna, což jsou takové, které se používají, když zadržujeme moč. Základním léčebným opatřením je péče o pravidelnou, spíše měkčí stolici a důkladnou osobní hygienu. Co doporučuje lidová medicína? Užitečnou podpůrnou terapií jsou sedací koupele s odvarem dubové kůry. V bylinkové vodě je dobré setrvat patnáct až dvacet minut s postupným přidáváním teplé vody, aby koupel byla co nejpříjemnější."

OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO

sad Proč vzniká CHUDOKREVNOST sad

Anémie (chudokrevnost, nízký hemoglobin): příznaky a léčba

,,Chudokrevnost je krevní onemocnění způsobené většinou nedostatkem železa. Náš organismus potřebuje tento minerál k tvorbě červených krvinek. Mírná chudokrevnost se projevuje únavou, sníženou výkonností a celkovou slabostí, těžší formu provází bledost, zvýšená tepová frekvence, bušení srdce, hučení v uších, závratě, dušnost a bolesti v dolních končetinách."

,,K nejvíce ohroženým skupinám chudokrevností patří vegetariáni, ženy v těhotenství, malé děti a osoby se zvýšenou krevní ztrátou. Léčba chudokrevnosti z nedostatku železa pomocí stravy je dlouhodobější záležitost."

,,Super potravina červená řepa je nejvíce ceněna při nejrůznějších krevních chorobách od anémií až po některé formy leukémie. Dodává přírodní formou do organismu železo a doporučuje se při chudokrevnosti a při celkovém oslabení imunitního systému. Aktivuje tvorbu červených krvinek a tím zásobování buněk kyslíkem. Doporučuje se denně pít půl litru směsi mrkvové a řepné šťávy."

,,Pro začátek je dobré namíchat směs ze tří dílů mrkvové šťávy a jednoho dílu šťávy z červené řepy a postupně poměr řepy zvyšujeme. Šťávu můžeme také ředit vodou v poměru 1:1. Pít samotnou šťávu z červené řepy se nedoporučuje, neboť její výrazný "čistící" účinek může způsobit pocit nevolnosti či průjem."

Tipy do kuchyně:

- Ze syrové řepy můžeme připravit řadu výborných salátů. Před oloupáním ji důkladně opereme a potom nahrubo nebo najemno nastrouháme. Malé bulvy mají jemnější chuť než velké.

- Červenou řepu na salát vaříme (40-50 minut) vždy ve slupce a loupeme až po uvaření. Chceme-li zkusit, zda je řepa měkká, můžeme ji propíchnout ostrým nožem. Po uvaření ji přelijeme studenou vodou a oloupeme. Místo vaření můžeme řepu upéci doměkka na plechu v troubě.

- Chuťově zajímavou přílohu k masu připravíme, když na hranolky nakrájenou řepu osmahneme na lžíci másla, zakapeme worcesterskou omáčkou, opepříme a osolíme.

Zeleninový elixír „Bylinná krev“

,,Recept je jednoduchý. Potřebujete na něj ovšem odšťavovač. Použijete na něj polovinu šťávy z červené řepy a druhou polovinu by měla tvořit šťáva ze stejných dílů celeru, petržele a mrkve. Tahle „krev“ představuje dokonalý detox, ostří zrak, upravuje funkci střev (pokud to zpočátku s množstvím šťávy přeženete, dokonce dost bouřlivě), pomáhá žlučníku a upravuje menstruační potíže. A protože šťáva obsahuje i tlumivý neurotransmiter, zklidňuje stresem pronásledovaný mozek – jen po ní nejspíš budete červeně čůrat."

OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO

,,NÁVOD NA PŘÍPRAVU TINKTURY PROTI KLÍŠŤATŮM !!!“

 kliste15.jpg

Složení :

1 pytlík rozmarýnu, 1 lžíce bílého vinného octa, 1 l vody

Postup přípravy :

  1. 1 litr vody přivedeme do varu

2. Odstavíme a vložíme rozmarýn, louhujeme do vychladnutí.

3. Po vyluhování a vychládnutí přefiltrujeme a přidáme 1 lžící bílého vinného octa.

4. Uchováváme v ledničce.

Návod na používání :

 1. Tinkturu naplníme do prázdného rozstřikovače (např. po Okeně)

2. Před vycházkou do lesa nebo na zahradu či chatu po těle rozstříknout tinkturu.

 ,,Tento přípravek je naprosto 100 % účinný. Žádné klíště se nepřichytne !!!"

KKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKK

,,Káva odstraňuje celulitidu"

220px-roasted_coffee_beans.jpg

,,Kofein je totiž hlavní součástí mnoha krémů proti pomerančové kůži, protože vyplavuje škodlivé látky z těla a odbourává tak tukové polštářky. O účinku kofeinu na kůži dobře vědí i světové celebrity, které v boji proti nežádoucím dolíčkům nedají dopustit na peeling vlastnoručně připravený z kávového prášku."

is.jpg

KKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKK