Jdi na obsah Jdi na menu
 


Hlavkový SALÁT- TESTY: Umíte správně odpočívat? a Jak se staráte o své zdraví? - Co nevíte o ANTIKONCEPCI? - PEPŘ pomáhá

28. 5. 2008

SSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSS

,,Hlávkový salát – nedoceněná zelenina“

 

 Kdo má sedavé zaměstnání, často se pohybuje autem, nebo tráví hodně času před televizorem či počítačem, ale přitom má rád a často jí hlávkový salát, může zůstat klidný. Zůstane štíhlým a sexy.

Proč? Protože hlávkový salát je bohatý na vitaminy s minimem kalorií. Sto gramů salátu obsahuje pouze 14 kalorií.

Hlávkový salát (latinsky Lactuca sativa) původně pochází z jihozápadní Asie, pravděpodobně z oblasti Kašmíru a Nepálu. Odtud se pak rozšířil do Středomoří, neboť je typickým zeleninovým druhem mírného klimatu. Byl však považován nejen za chutnou potravinu, ale především za léčivou rostlinu. Staří Římané si brzy uvědomili jeho přednosti a zřídili v Římě zahrady specializované jen na pěstování salátů, tzv. lactucaria. Římané vedle klasického hlávkového salátu však pěstovali i další druhy, např. salát, který netvoří pravé hlávky – dodnes nazývaný římský.

Podle starověké mytologie byl salát velice ceněn. V Egyptě souvisel s bohem krásy, zvaným Min, na jehož obrazech listy salátu nikdy nechyběly, neboť salát symbolizoval semeno a plodnost. Také zde byl salát využíván jako prostředek uklidňující, podporující spánek, ale zároveň povzbuzující sexuálně, zvyšující plodnost a u kojících matek laktaci. Podle řecké mytologie zase Afrodita položila mrtvého Adonise na záhon salátových listů.

Řecký lékař Dioskoridés z počátku prvního století napsal o hlávkovém salátu, že je vhodný na žaludek (podporuje trávení), trochu ochlazuje, přináší spánek, zmenšuje břicho a urychluje tvorbu mléka u kojících matek.

Záhadně působí skutečnost, že salát na jedné straně je znakem božstev spojených s plodností a sexualitou, na druhé straně má vlastnosti uklidňující, uspávající až narkotické. Proto také - pro jistotu - se nesměl pěstovat v klášterních zahradách, přestože v bylinářských knihách byl salát popisován jako „zabíječ žádostivosti“. Toto protichůdné hodnocení objasnil teprve bylinář Maurice Messegue, který zjistil, že salát skutečně zklidňuje, ale zároveň obsahuje hodně vitaminu E, který posilňuje plodnost a povzbuzuje sexualitu.

 

V křesťanské symbolice, zvláště na obrazech z období renesance, se hlávkový salát objevuje i na stole poslední večeře Ježíše Krista s apoštoly. Malíři hlávkami salátu nejen vyplňovali prázdná místa, ale umísťovali je zde jako symbol žalu a pokání. To proto, že salát, kterému umožníme vyrůst příliš vysoko (přerostlý), má pak hořkou chuť.

Východní ájurvéda doporučuje těhotným ženám konzumaci co největšího množství salátu, neboť podporuje dobré pocity a také - jak tvrdí tamní lékaři - snižuje riziko potratu. A také ájurvéda doporučuje tuto zeleninu kojícím matkám pro větší tvorbu mléka. Stejné poznatky měli i indiáni Severní Ameriky, kde se matkám doporučoval čaj z divokého salátu, blízkého druhu salátu zahradnímu.

Indiáni mléčnou salátovou šťávu dávali dokonce novorozencům k uklidnění. Také uvedený Messegue předepisoval svým pacientům, trpícím nespavostí, k večeři tři převařené slané hlávky salátu. Stejně tak postupovali i Římané ve starověku.

V 9. století chuťové i zdravotní kvality hlávkového salátu docenil sám Karel Veliký, který vydal speciální edikt, nařizující jeho pěstování, úpravu a konzumaci. 

V lidové medicíně

V lidové medicíně mléčná šťáva hlávkového salátu (lactucarium) byla využívána jako prostředek zmírňující bolesti, prostředek na spaní a také zklidňující zánětlivé stavy očí. Čerstvé listy salátu byly pokládány na bolavé vředy, strupy na hlavě nebo na lišaje. Hlávkový salát měl také své místo při léčení černého kašle a astmatu. Ze sušených listů se připravoval čaj, který působí podobně jako codein, jen s tím rozdílem, že je méně škodlivý. Šťáva ze salátových listů se užívala pro přípravu chladivých mastí na popáleniny.

 

 

Charakteristika salátu

  Hlávkový salát má osvěžující chuť, snadnou stravitelnost, vysokou biologickou hodnotu a nejrůznější možnosti úpravy. Odrůdy hlávkových salátů představují širokou paletu chutí, vůní i barev.

Salát je cenný především svým obsahem minerálních látek, vitaminů a hořčin. Obsahuje vitamin C (asi 9 mg ve 100 g), provitamin A, kyselinu listovou a další vitaminy - B1, B2, B6, vitamin E a vitamin PP. Z minerálních látek má nejvíce draslíku a fosforu, dále vápníku, hořčíku, sodíku a železa, obsahuje také zinek, jód, kobalt, měď. Zejména červenolistý salát je bohatý na karoten a kyselinu listovou, která stimuluje tvorbu žaludečních šťáv, bez nichž by se nedaly strávit bílkoviny v žaludku.

Hlávkový salát obsahuje hodně vody (90 – 96%) a pro svou nízkou energetickou hodnotu se hodí do redukčních diet. Poskytuje také množství vlákniny, která podněcuje rychlý pohyb střev a odstraňuje tak jejich ochablost nebo zácpu.

Salát obsahuje látky s protikřečovým účinkem a tišící bolesti (hyoscyamin), dále aspergin, hořčinu lactucin, enzymy a další zdraví prospěšné látky.

 

,,Hlávkový salát posiluje imunitní systém, zvyšuje výkonnost svalů, posiluje srdce, nervy a zvyšuje přísun kyslíku do buněk. Také zlepšuje zužitkování bílkovin.“

 

 MEDIUM

SSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSS

Patříte k lidem, kteří považují odpočinek za luxus a tvrdí o sobě, že si ho nemohou dovolit? Nebo jste toho názoru, že relaxace pomáhá odbourávat stres, je důležitou prevencí nejrůznějších nemocí, nedílnou součástí životního stylu? O tom, zda umíte

správně odpočívat, se dozvíte z našeho zábavného testu. Vyberte si vždy jednu z možných odpovědí a nakonec body sečtěte.

1. Jak ráno vstáváte?

a) nemáte s tím žádný problém 1

b) většinou byste nejraději zůstali v peřinách 2

c) záleží na tom, co vás čeká 3

2. Spíte dobře?

a) to o sobě nemůžete tvrdit 1

b) většinou ano 3

c) jak kdy 2

3. Co děláte proti stresu?

a) snažíte se mu vyhýbat 2

b) snahu s ním bojovat považujete za marnou 1

c) máte oblíbené aktivity, svůj zaručený recept 3

4. Jak byste ohodnotili svůj způsob stravování?

a) snažíte se o zdravý jídelníček 3

b) jíte, na co máte chuť 1

c) jste trochu lajdák 2

5. Kolik šálků kávy denně vypijete?

a) jeden až dva 3

b) záleží na tom, zda jste ve stresu 2

c) raději je nepočítáte 1

6. Co vám dělá během dovolené dobře na duši?

a) rádi poznáváte památky 2

b) když si můžete vyhodit z kopýtka a nešetřit 1

c) není nad krásnou přírodu 3

7. Když přemýšlíte o budoucnosti, co vám přijde na mysl?

a) ze stáří máte trochu obavy 2

b) raději na ni nemyslet 1

c) máte jasnou představu a těšíte se na ni 3

VYHODNOCENÍ :

7 - 11 bodů: Jak naznačuje počet dosažených bodů, zdá se že vás práce hodně baví, jste hyperaktivní. Někdy natolik, že zanedbáváte své přátele, koníčky, šidíte rodinu. Pokud pociťujete únavu, vyčerpaní, snažíte se tomu nevěnovat pozornost, stále chcete odvádět maximum, vydávat ze sebe to nejlepší. Zřejmě byste se měli nad sebou zamyslet, nad svým životním stylem, něco ve svém životě změnit dřív, než bude pozdě. Nedostatek spánku a odpočinku totiž může vést k vážným zdravotním problémům.

12 - 16 bodů: I když se snažíte v životě najít ve všem rozumnou rovnováhu, ne vždy se to daří. Někdy přestanete naslouchat svému vnitřnímu hlasu, který vám radí zvolnit a máte pocit, že je vaše energie nevyčerpatelná. Jindy máte nutkavou chuť nad vším mávnout rukou, odložit na později, bez ohledu na to, jaké to může přinést důsledky. Záleží na psychickém rozpoložení, na tom, v jaké situaci se nacházíte, jak moc se ke slovu hlásí zodpovědnost, pevná vůle. Ale ve své podstatě máte rádi vyšlapané cestičky, stereotyp.

17 - 21 bodů: Podle bodového skóre lze usuzovat, že jste pohodář, člověk, který se nikam nehrne, má rád svůj klid. Leccos kolem sebe se snažíte vidět v lepším světle. Patříte nejspíš k lidem, kteří si dokáží mnohé dobře naplánovat, načasovat, snažíte se vyhýbat stresu. Dá se předpokládat, že dbáte i o životosprávu, odpočinek, dostatečný spánek, nezapomínáte ani na pohyb, na relaxaci nešetříte. Víte dobře, že péče o zdraví se vám mnohonásobně vrátí, proto se snažíte svému tělu pozorně naslouchat. 

Spirit

OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO

Že je zdraví nejcennější hodnotou si člověk někdy uvědomí, až když ho potká nějaká nemoc, zdravotní potíže. Na celkovou pohodu, dobrou fyzickou a psychickou kondici má nepochybně vliv životospráva, životní styl. O tom, zda se umíte nemoci ubránit, jak moc si

svého zdraví ceníte, se můžete dozvědět z našeho zábavného testu. Vyberte si vždy jednu z možných odpovědí a nakonec body sečtěte.

1.Dokážete otevřeně hovořit o svých pocitech?

a) nemáte s tím žádný problém 3

b) když máte krizi, snažíte se tím nikoho neobtěžovat 1

c) záleží na tom, co máte na srdci, co vás trápí 2

2.Věřít na alternativní způsob léčení,bylinky?

a) moc ne 1

b) v prevenci i v nemoci mohou tělu prospívat 2

c) člověk by měl vyzkoušet všechno 3

3. Chodíte pravidelně k lékaři?

a) pouze tehdy, když vás něco bolí 1

b) preventivní prohlídky si hlídáte 3

c) záleží na okolnostech 2

4. Jste spokojení se svým zaměstnáním?

a) nemůžete si stěžovat 2

b) něčím se živit musíte 1

c) máte štěstí, že vás naplňuje 3

5. Co vám pomůže, když jste ve stresu?

a) pořádná porce dobrého jídla, něco ostrého na kuráž 1

b) kvalitní a dlouhý spánek 3

c) to je různé 2

6. Znáte svou rodinnou anamnézu?

a) u vás doma se o nemocech nemluvilo 1

b) do určité míry ano, i když vše není dědičné 3

c) ano, většina chorob má genetický základ 2

7. Co si myslíte o alkoholu?

a) v rozumné míře může být zdraví prospěšný 3

b) dá se na něm vypěstovat závislost 1

c) patří k životu 2

VYHODNOCENÍ :

7 - 11 bodů: Jak naznačuje počet dosažených bodů, své zdraví zřejmě vůbec neřešíte. Teprve ve chvíli, kdy je bolest takřka nesnesitelná, se snažíte vyhledat odbornou pomoc. Když si na talíři dopřáváte, většinou nepřemýšlíte o tom, zda tím nějak ubližujete svému tělu, jak se to z dlouhodobého hlediska odrazí na vašich křivkách, hmotnosti, celkové pohodě. Podstatné je, že vám chutná, chcete si zkrátka v životě užívat, zabývat se příjemnými věcmi. Nad nějakými hříchy v souvislosti se zdravím zřejmě nepřemýšlíte.

12 - 16 bodů: To, že zdraví máte jen jedno, si plně uvědomujete. Víte dobře, že když sedíte celý den za počítačem, nemůžete přijít z práce domů a udělat totéž. Ani shon, ve kterém neustále žijete, není nic zdravého. Někdy se vám vaše odhodlání, pevná vůle k tomu se zdravě stravovat, pravidelně hýbat, tělu dopřávat, co je mu prospěšné, daří v reálném životě uskutečňovat jednou s dobrým, jindy s mizivým výsledkem. Víte, že v tomto směru máte rezervy.

17 - 21 bodů: Podle bodového skóre lze usuzovat, že zdraví rozhodně nestavíte na druhou kolej. Jste si vědomi toho, že správná životospráva výrazně ovlivňuje jak psychickou, tak fyzickou pohodu. Důležitost přikládáte nejen výběru potravin, ale máte na paměti, že stejně důležité je vedle pestrého jídelníčku také střídat práci s odpočinkem, věnovat pravidelně svůj čas fyzickým aktivitám, dostatečnému spánku, svým koníčkům, zálibám, příjemným činnostem. Uvědomujete si, že fyzické zdraví s psychickým jsou spojené nádoby a snažíte se o ně co nejlépe starat. K takovému výsledku si můžete jen gratulovat.

Spirit

OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO

Pilulka je nejjistější ochranný prostředek
Chyba! Jiné ochranné prostředky s hormony jsou právě tak jisté, například antikoncepční kroužek nebo hormonální náplast k nalepení na kůži. Oba dva prostředky zatěžují játra méně, poněvadž hormony nepřecházejí do krve trávicím traktem jako tabletky.
Kdo kojí, nemůže otěhotnět?
Ale ano! Již při čtyřhodinové přestávce při kojení může koncentrace hormonu „prolaktinu“ (podporuje produkci mléka, ale potlačuje uvolnění vajíčka) v těle klesnout tak, že k uvolnění vajíčka přece jen dojde.
Zapomněli jste si vzít pilulku? Nevadí. Jednou není jako nikdy.
Ale kdež! Stane-li se to v prvním nebo třetím týdnu užívání pilulky, může poté dojít k uvolnění vajíčka. Nepomůže, když druhý den spolknete dvě pilulky. Rada zní: tabletky užívat až k příští menstruaci a během této doby se kromě toho chránit například kondomem.
Během menstruace není nutná ochrana
Špatně! K uvolnění vajíčka dochází normálně v polovině cyklu, tudíž dva týdny před další menstruací. Stane-li se tak ale několik dní dříve než obvykle, je to nebezpečné. Spermie mohou přežívat až sedm dní ve vejcovodech nebo děloze. A stane-li se, že se dostanou dovnitř během menstruace, vyvstává dobrá šance, že narazí na vajíčko a oplodní ho.
Kdo je po dlouhou dobu chráněn hormony, nemůže tak rychle otěhotnět.
Přijde na to! Většina hormonálních metod nepůsobí negativně na plodnost, jinak by zapomenutí jedné pilulky nebyl problém. Jak rychle přirozený cyklus „naskočí“, je odvislé od dávkování hormonů. Při tříměsíční injekci může trvat i rok, než se obnoví uvolňování vajíčka. Při hormonálním kroužku to naproti tomu trvá často jen devatenáct dní.

Spirit

OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO

,,Obecně se o koření ví, že má na tělo příznivé účinky. Například po zázvoru je prospěšné sáhnout v období chřipek, koriandr odstraňuje zápach z úst, na trávicí těžkosti funguje anýz a skořice stimuluje krevní oběh. To, že pepř pomáhal i uzdravovat, je už méně známé. V dávných dobách pepř přiváželi arabští kupci, patřil k nejvzácnějšímu a nejdražšímu koření."

,,Pepř (Piper nigrum) je plazící se rostlina, která dosahuje až patnáctimetrové délky. Koření se získává z plodů s peckou ve středu. Pepř černý je z nedozrálých bobulí, pepř bílý se získává odlupováním tmavé slupky z úplně dozrálých bobulí a šedý pepř je směs bílého a černého. Černý pepř patří k nejvýraznějším, je v něm nejvíce piperinu, alkaloidu, který mu dodává ostrou chuť. Nachází se ve vrchní vrstvě plodu, odstraněného z pepře bílého. Charakteristickou vůni mu dodávají pryskyřice a éterický olej. Obsahuje i trochu enzymů, škrobu, cukru a tuků. Už Hippokratés pepř uznával za lék na nachlazení, chřipku, sennou rýmu, zápal průdušek. Podle čínské medicíny zlepšuje oběh krve a léčí nemoci vyvolané chladem, což potvrzuje i současná věda. Pepř má napomáhat k vyměšování hlenu a usnadňovat jeho vykašlávání. Tělo rozehřívá, působí potopudně, odstraňuje toxické látky z organismu, snižuje horečku. Také povzbuzuje oběh a posiluje odolnost organismu, imunitní systém. Má močopudné účinky, zlepšuje trávení, zvyšuje chuť k jídlu, usnadňuje trávení, uklidňuje závratě, je účinný proti plynatosti. Ničí rovněž bakterie, utišuje bolesti, lze jej dodávat do tekutin a olejů k natírání bolavých svalů, jako antiseptický prostředek na rány a pohmožděniny. V historických pramenech nalezneme pepř také jako účinné afrodiziaukum. Má na tělo působit povzbudivě, rozehřívat ho, posilovat milostnou žádostivost."

Spirit

OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO