Jdi na obsah Jdi na menu
 


KNIHA - Mým marodům, Odpovědnost za své zdraví - CIBULE a POHANKA - Bezmasá jídla - Dobré TRÁVENÍ je základem ZDRAVÍ

17. 8. 2015

OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO

Mým marodům - Jan Hnízdil

,,Knižní výběr z článků a úvah MUDr. Jana Hnízdila lze vřele doporučit všem, kteří si považují zdraví vlastního i zdraví společnosti a jsou ochotni pro ně něco udělat. Mohou si být jisti, že je četba nejen poučí, nýbrž i povzbudí a pobaví. Jan Hnízdil má totiž dar psát přístupně a srozumitelně a navíc i s vtipem, elegancí a humorem, ať už je řeč o záludnostech úzce odborných, nebo o věcech obecnějšího dosahu, o lékařství, o sportu či o politice. A jak se sluší na vyznavače psychosomatiky a celostního pohledu na člověka, nikdy nezapomíná uvádět zcela konkrétní příklady a pronikat do všech zákoutí životních příběhů."

UUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUU

Odpovědnost za své zdraví - Michal Říha

O léčení lidí, přírody a rostlin. Vystoupení jihočeského léčitele a homeopata Michala Říhy, na téma zdraví, léčby a uplatnění hesla ODPUSTIT A OPUSTIT to, co už v životě nepotřebujeme a co nám škodí - problém, vinu, starost, překonané situace... - 14. Setkání Gošárníků, pořádané spolkem Goscha a moderované Igorem Chaunem v hotelu Fontána na Brněnské přehradě. Více o práci Michala Říhy na www.ipeca.cz

Vše najdete na YOUTUBE zde :

https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=r_xwbzIy2mg

UUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUU

wink Cibule a pohanka posilují cévy wink

,,Když se vytvoří krevní sraženina v cévách mozku, dochází k ucpání a mrtvici v postižené části. Když se vytvoří v tepnách srdce, ucpání vede k infarktu. Prevencí může být obyčejná cibule. Je totiž bohatá na rutin, který zpevňuje a posiluje stěny cév a brání vzniku sraženin."

,,Cibule také dokáže rozpouštět drobné sraženiny, které už vznikly. S rutinem však opatrně, nejlépe jej přijímat v potravě. Rutin (nazýván také vitaminem P) se vyskytuje vedle cibule například v citronech, citrusech, švestkách, višních, třešních, jablcích a pohance. Zvláště osoby ohrožené infarktem a mrtvicí by měly konzumovat těchto druhů ovoce a zeleniny co nejvíce každý den."

K čemu je rutin dobrý

,,Rutin je chemická sloučenina patřící mezi bioflavonoidní glykosidy. Je to látka světle žluté barvy, částečně rozpustná ve vodě. Jeho aglykon se nazývá quercetin a cukernatá část rutinosa."

- příznivě ovlivňuje propustnost stěn kapilár a tím zmenšuje možnost tvorby otoků

- má antioxidační vlastnosti (chrání vitamin C před oxidací a zvyšuje jeho efektivitu)

- je vhodný při častém krvácení z dásní a nosu

Výskyt v rostlinné říši

,,Rutin byl objeven v roce 1842 v listech routy vonné. Je velmi rozšířený v rostlinné říši. Mezi nejvýznamnější zdroje rutinu patří pohanka obecná, routa vonná a jerlín japonský. Dále se rutin vyskytuje v chřestu, ve slupkách rajčat, v kůře citrusových plodů, v jablečné slupce, v broskvích, nektarinkách, lesních plodech, kiwi, banánech a také ve výluhu zeleného a černého čaje."

laugh Skvělá pohanka laugh

,,Na našem území je pohanka nejvýznamnějším zdrojem rutinu. Jeho množství závisí na odrůdě pohanky a také na množství přijatého slunečního záření. Obsah rutinu v pohance se v různých částech rostliny liší. Nejvíce se jej nachází v květech (až 400 mg/100 g sušiny), následují listy, semena, stonek, nejméně rutinu je v kořenu. V loupaných semenech (tzv. kroupy) se nachází okolo 20 mg rutinu ve 100 g sušiny. Tepelným zpracováním pohanky obsah rutinu klesá."

ooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

smiley Dobrá kuchyně - bezmasá jídla smiley

Pohanka s houbami

Potřebujeme: 2 hrnky loupané pohanky, 2,5 hrnku čerstvých hub, půl kelímku kysané smetany, 3 lžíce másla, olej, sůl, pepř.

Postup: Pohanku zalijeme vařící vodou a necháme chvíli nabobtnat. Houby očistíme a nakrájíme na menší kousky. V hrnci rozpustíme máslo, na kterém houby orestujeme. Pohanku scedíme, necháme odkapat a přimícháme k houbám. Do směsi přidáme smetanu, osolíme a okořeníme. Pak směs přendáme do olejem vymazané zapékací mísy a pečeme v předehřáté troubě asi 20 až 30 minut. Podáváme se zeleninovým salátem.

Jablkové nudle

Potřebujeme: 250 g kolínek nebo jiných těstovin, 700 g másla, půl kilogramu jablek, 75 g práškového cukru, 50 g vlašských ořechů, trochu marmelády.

Postup: Těstoviny uvaříme podle návodu. Na másle podusíme oloupaná a nadrobno pokrájená jablka promíchaná s cukrem. Jablečnou směs smícháme s těstovinami, přidáme nadrobno posekané ořechy, přeložíme do máslem vymazané zapékací mísy a zapečeme do růžova. Jednotlivé porce na talíři zdobíme marmeládou.

Nudlový nákyp

Potřebujeme: 2 větší brambory, 250 g nudlí - vřetena, kolínka, makaróny... 30 g másla, 2 cibule, kelímek smetany, 100 g tvrdého sýru, 1 vejce, petrželovou nať, sůl, pepř, olej.

Postup: Těstoviny uvaříme podle návodu. V téže vodě vaříme i oloupané brambory. Na oleji zpěníme nadrobno pokrájenou cibuli. Přidáme k ní uvařené brambory nakrájené na kostičky a nudle, posypeme petrželovou natí, osolíme a opepříme. Zapékací mísu vymažeme máslem, přendáme do ní brambory spolu s nudlemi, zalijeme smetanou, v níž rozšleháme vejce, a zapékáme asi dvacet minut. Poté pokrm posypeme strouhaným sýrem a necháme v troubě dojít ještě asi 10 minut.

Květákové placičky

Potřebujeme: větší květák, sůl, pepř, 2 polévkové lžíce ovesných vloček, 1 cibuli, stroužek česneku, majoránku, 1 vejce, strouhanku, hladkou mouku, petrželku, olej.

Postup: Do horké vody vložíme květák a vaříme asi 5 až 10 minut. Potom ho nakrájíme na kousky a smísíme s namočenými vločkami. Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, utřený česnek, osolíme, opepříme, okořeníme majoránkou a sekanou petrželkou nebo pažitkou. Vše dobře promícháme, ze směsi tvoříme placičky, které obalíme v trojobalu a pečeme v rozpáleném tuku.

DOBROU CHUŤ !

UUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUU

,,Babky kořenářky už dávno věděly, že dobré trávení je základem fyzického i duševního zdraví. Žaludek rozmělňuje potravu a štěpí ji na potřebné živiny, „přátelské“ bakterie střevního traktu podporují kvašení a zajišťují odvod odpadních látek z organismu. Každý asi ví, že za odvod tekutin z těla jsou zodpovědné ledviny a játra neutralizují jedy a jiné škodlivé látky a zajišťují látkovou výměnu. Z toho všeho je zřejmé, jak důležitá je péče o trávení, tedy volit správný jídelníček a pitný režim, k tomu přidat dostatek spánku, pravidelný pohyb a vyhnout se stresu."

,,Zní to jednoduše, ale ne vždy se podaří striktně dodržovat zdravý životních styl. Které bylinky jsou tedy vhodné pro dobré zažívání? Například fenykl".

,,Fenykl pomáhá zmírňovat nadýmání (flatulenci) a podporuje trávení. Někdy je kombinován s mátou peprnou, kterámá podobné účinky, navíc mírní křeče a zvyšuje produkci žaludečních šťáv. U žen zvyšuje tvorbu mateřského mléka."

,,Lepšímu trávení může pomoci například citronová tráva (lze ji zakoupit v supermarketech), což je statná tráva (z čeledi lipnicovitých) rostoucí v tropických oblastech. Tato cizokrajná léčivá rostlina podporuje snižování hladiny cholesterolu, má příznivé uklidňující účinky, pomáhá při nachlazení a chřipkách (tlumí horečku, působí protizánětlivě), podporuje koncentraci a napomáhá při detoxikaci jater či ledvin."

,,Z koření lze sáhnout například po kmínu kořenném a anýzu vonném. Kmín pomáhá proti nadýmání, mírní křeče a podporuje vylučování žaludečních šťáv. Anýzvonný má stejné účinky."

,,K odstranění trávicích potíží může velmi dobře posloužit i mateřídouška, která snižuje tvorbu plynů a naopak napomáhá zvyšovat tvorbu žaludečních šťáv."

Spirit

OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO