Jdi na obsah Jdi na menu
 


KNIHA:Zaříkávač nemocí-Jak přežít ZIMU-Zlepšete si PAMĚŤ-Jak poznat DOBRÉHO LÉČITELE?-Vnímejte své TĚLO-MOSTY propojují

17. 2. 2016

OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO

Zaříkávač nemocí - Jan Hnízdil

,,Když jsem před lety navštívil psychiatra, abych zjistil, jestli je moje chování normální, paní doktorka mi pověděla, že trpím směsicí grafomanie, spasitelského komplexu, aktivizmu, naivizmu, idealizmu, exhibicionizmu, občasných depresí i dalších duševních nemocí a osobnostních poruch. Prášky mi tehdy žádné nedala. Prý moje články ráda čte a bylo by škoda mne tlumit. Od té doby uběhla řada let. Kdo ví, jak na tom dneska vlastně jsem. Až si přečtete Zaříkávače nemocí, uděláte si obrázek o mojí diagnóze sami. Zaříkávač nemocí je sestavený z textů, komentářů a rozhovorů, věnovaných nemocem lidí, vrcholového sportu, politiků i celé společnosti. Datují se od roku 2010, kdy vyšla knížka Mým marodům, do současnosti. Do knížky jsem přispěl i pestrými fotografie z mého pestrého života."

OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO

,,Jak přežít zimu ve ZDRAVÍ ?"

,,Ruská lékařka, MUDr. Taťána Kozlová, která se zabývá i alternativní medicínou, zimu považuje za rizikové období. Podle ní je vhodné konzumovat tyto přírodní plodiny:

+ Žlutá tykev (dýně) - má barvu jako sluníčko, je plná sluneční energie a obsahuje plno prospěšných látek. Lze užívat její šťávu - malé množství, dvě, tři až čtyři polévkové lžíce. Zlepší látkovou výměnu, dokonce se šťávou dají potírat hnisavé a otevřené rány, má totiž i hojivé účinky. Obklady ze šťávy mohou pomoci i při psoriáze. Dýni je možné přidávat například do kaší - pohankové, jáhlové, krupicové… Úprava je rychlá, snadno měkne při tepelném zpracování. Podporuje funkci ledvin, je perfektní na játra. Pokud se dýně nakrájí na menší kousky a usuší, následně ji lze rozemlít na prášek, který ocení především kardiaci a lidé s potížemi ledvin  či jater. Prášek se sype i na otevřené rány, pomáhá i při diabetické noze. Prospěšná našemu zdraví jsou i bílá dýňová semínka, působí protiparazitárně (účinkují na lamblie, chlamydie, stafylokoky i hlísty).

+ Zelí - jako zajímavost uveďme, že obsahuje karoten, který spojujeme spíše s mrkví. V některých druzích zelí je ho dokonce více než v mrkvi. Nejvíce užitečných látek je ale v obyčejném bílém zelí. Nejsou známy kontraindikace či rizikové faktory, ale samozřejmě se užívá v přiměřených dávkách, nikoli po kilech. Důležité je vědět, že než  z něj budeme dělat šťávu a nebo ho začneme dusit, je třeba vyříznout spodní košťálovou část. V té se totiž hromadí látky, které by se do těla člověka dostat neměly. Šťáva z bílého zelí je vhodná na žaludeční vředy (chronické i akutní - stresové). Malé množství čerstvého zelného salátu (třeba v kombinaci s nastrouhanou mrkví a jablkem) nebo šťávy (dvě až tři polévkové lžíce) by každý den měli rozhodně užívat lidé s onkologickým onemocněním. Nepůsobí proti nemoci, ale podpoří činnost jater, která dostávají zabrat při chemoterapii či ozařování.

+ Květák - je prospěšný při problémech s aritmií, při kolísavém tlaku. Může být konzumován například dušený. Nebo se vezmou jeho malé růžičky - pět až šest kusů - zalijí se horkou vodou (200 ml) a užívá se výluh. Květák je skvělý také v případě cukrovky druhého typu, pozitivně působí i na problémy žlučníku.

+ Růžičková kapusta - podpoří imunitu. Pojídá se dušená nebo smažená, je vhodná rovněž při dietách, když chce člověk zhubnout.

+ Jablka - o těch se leckdy říká, že jsou nejznámějším, nejlevnějším a nejefektivnějším lékem. Hippokrates i Avicena byli přesvědčeni, že by každý člověk měl sníst denně minimálně dvě jablka. Nejvíce je potřebují lidé, které trápí potíže se štítnou žlázou. Přitom je vhodné dodat, že zvláště zelená, a tedy kyselejší, jablka obsahují více jódu. Doporučuje se pít jablečnou a mrkvovo-jablečnou šťávu. Kyselejší jablka mají i hodně železa, jsou vhodná při chudokrevnosti a nízkém tlaku. Kdo nemůže konzumovat jablka syrová, může si je zapéct atd. Jadérka z jablek obvykle vyhazujeme, ale rovněž pomáhají při hypofunci č hyperfunkci štítné žlázy. Na podporu její funkce se jich denně může sníst pět nebo šest. Jadérka si lze i do zásoby nasušit. Rozemelou se a konzumují v zimě ve formě prášku. A nelze nevzpomenout listy jabloní. Jejich efektivita je sice nižší, ale jsou také léčivé a v zimě prospěšné. Z nasušeného listí se připravuje čaj (lze ho kombinovat s listím maliny, červeného či černého rybízu). Dvě polévkové lžíce nasušeného listí jabloně se zalijí v nádobě horkou vodou a ta se zakryje. Vše se nechá 10 až 15 minut vylouhovat. Přecedí se a pije se při prochladnutí, při chřipce, při vysokých teplotách, kloktá se pro změnu při angíně nebo chrapotu.

+ Rakytník - plody mají obrovské množství vitaminu C. Lze je mít na zimní období uložené na mrazáku, můžete z nich mít šťávu nebo kompoty, džem. Polévková lžíce rakytníkové šťávy se dvěma decilitry vody a troškou medu je dobrá prevence. Rakytníkový olej zase pomáhá na popáleniny, lze ho využít na ženské potíže či při hemoroidech (nakape se na vatový tampon nebo gázu).

OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO

,,Zlepšete si PAMĚŤ!"

,,Hledáte často klíče nebo peněženku? Nepamatujete si, co jste včera obědvali nebo termín návštěvy lékaře? Jestliže máte pocit, že stále něco zapomínáte, možná je na čase, abyste mozek trochu trénovali. Pokud jej budete zanedbávat, jeho funkce se sníží. Když  budete většinu času trávit doma na gauči, jezdit autem a pohyb pro vás představuje pouze docházku do zaměstnání, brzy zjistíte, že bez sportu se stáváte méně pohybliví a leniví. Podobné je to s mozkem. Čím častěji budete mozkové buňky používat, tím budou bystřejší. Jak si zlepšit paměť?"

,,Aktivní život. Účinným prostředkem proti zapomínání a senilitě je aktivní životní styl. Zlepšit mozek a rozhýbat paměť pomůže řešení hlavolamů, luštění křížovek, Scrabble, šachy, pexeso, dobré je učit se cizí jazyky, hrát karty, věnovat se logickým hrám, cestovat, vést čilý společenský život. Lepší paměť mají i čtenáři knih. Jak napovídá jeden ze seriózních vědeckých průzkumů, čtení několikrát v týdnu snižuje riziko demence ve vyšším věku až o pětatřicet procent v porovnání s těmi, kteří knihy nemají příliš v lásce."

,,Jídelníček pomáhá. Duševní kondici významně ovlivňuje strava. Činnost mozku podpoříte dostatkem ovoce a zeleniny. Antioxidanty, které se v čerstvých plodech nacházejí, ochrání mozek a zlepší paměť. Zdrojem nejsilnějších antioxidantů jsou červené a modré ovoce, zejména bobulovité plody, ale také třeba brokolice, špenát, hroznové víno, jablka a hlavně ryby. Vyhýbejte se sladkostem a prázdným kaloriím a pozor si dávejte na alkohol. Nedejte se přemluvit k více než jedné skleničce denně, neboť alkohol nenávratně ničí mozkové buňky a ovlivňuje tvorbu důležitých látek v mozku, které jsou potřebné při zapamatování. Těžší alkoholici mají velké problémy si vůbec vzpomenout na jména lidí."

,,Čerstvý vzduch. Bystrou mysl udržuje i cvičení. Při pohybu je mozek překrvený a dostává zvýšené dávky kyslíku a glukózy. Pamatujte ale na to, že všeho moc škodí. Když to budete s fyzickou aktivitou přehánět, mozek se otupí. Mozek zůstává čilý i díky přívodu čerstvého vzduchu. Pokud se potřebujete soustředit na nějakou důležitou práci, máte před zkouškou, pamatujte na to, že vám to půjde mnohem lépe při otevřeném okně nebo alespoň ve vyvětrané místnosti."

http://www.nazeleno.cz/Files/ResizedImages/obrazky/2014/09/vetrani-rekuperace-perex_329x-1_1409031451.jpg

,,Meditujte. Na lepší koncentraci a zlepšení paměti mají do jisté míry také vliv relaxační techniky a meditace. Deset minut denně praktikujte i jednoduché dechové cvičení: zavřete oči, nosem se zhluboka nadýchněte a při výdechu se soustřeďte na vzduch, který vychází z pravé nosní dírky. To samé zopakujte s levou nosní dírkou. Možná nevíte, že i přemíra stresu pustoší paměť. Pamatujte tedy na to, že při pomalejším životním tempu se vám toho vryje do paměti mnohem víc."

http://zeny.iprima.cz/sites/default/files/image_crops/image_620x349/e/801180_krasna-priroda-hory-cerstvy-vzduch-to-vsechno-si-m_image_620x349.jpg

OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO

,,PITNÝ REŽIM starších lidí"

,,S příchodem stáří nastávají změny v nervové činnosti. Ty jsou spojené i s pocitem žízně. Starší lidé obvykle vypijí méně tekutin než mladší a přitom pro správnou životosprávu je nutná nejen zelenina a ovoce, ale i dostatek tekutin. U starších lidí se tak může vyskytnout riziko dehydratace."

http://www.siluetafitness.cz/images/pitny-rezim.jpg

,,Tekutiny přijímáme několika způsoby. Jedná se především o různé nápoje, polévky a další potraviny. Na vodu je bohatá některá zelenina (okurky, rajčata, hlávkový salát, čerstvé houby), vhodným dodavatelem tekutin je meloun, citrusové plody a další šťavnaté ovoce. Vedle toho se v těle vytváří malé množství vody při látkové přeměně. Organismus trvale vylučuje tekutiny z těla, a proto potřebuje jejich pravidelný příjem. Převyšuje-li výdej tekutin jejich příjem, začne tělo odebírat vodu z tkání, svalstva a kůže."

,,Jsou tací, kterým postačí k zahnání žízně sklenka vody, další hasí žízeň bylinkovým čajem, jiní pivem nebo minerální vodou. Pivo dodá tělu i alkohol a cukry, což není nejvhodnější. Ani slazené minerální vody nejsou ideálním nápojem. Čaje se mohou slabě osladit medem nebo pít jen hořké, obyčejnou vodu ochutí lžička citronové šťávy. Voda bude lahodnější a prospěšnější. Citron poskytne tělu vitamin C, který potřebuje pro správnou funkci imunity. Přirozeným způsobem odstraňuje toxiny ze střev, zlepšuje tak činnost trávicího traktu. Je nápomocen při nadýmání a pálení žáhy. Citron obsahuje antioxidanty, které spolu s dalšími prostředky bojují proti tvorbě vrásek a pigmentových skvrn. Pozor na alkohol přidaný do čaje či jiného nápoje. Z hlediska výživy se nejedná o hodnotný příjem tekutin, který tělu moc neprospěje."  

,,Jak POSÍLIT IMUNITU bez léků?"

,,Máte pocit, že chytíte každý bacil a jste často nemocní? Být fit a posilovat imunitu lze i bez léků a vitaminových doplňků. Pozor na stres. Pokud jste stále v jednom

kole, pracujete bez odpočinku, žijete v permanentním stresu, má to vliv na oslabení imunity. V takovém případě je nutné si udělat čas na relaxaci. Věnovat se činnostem, koníčkům a zálibám, které umožní zapomenout na každodenní starosti. Pomůže i pravidelný a dostatečný spánek, relaxační techniky, meditace nebo autogenní trénink."

http://www.coopclub.cz/wp-content/uploads/2014/10/Tipy_na_posileni_imunity.jpg

,,Strava umí zázraky. Jestliže si neustále hlídáte kalorie, držíte diety, stravujete se jednostranně, pak se nemůžete divit, že se vás snadno chytne bacil. Na obranyschopnosti organismu se významně podílejí antioxidanty, mezi které patří například vitaminy A, C, E, betakaroten a zinek. Chce to do jídelníčku zařadit více ovoce, zeleniny, ryb, méně soli, cukru a tuku. Imunitu podpoří citrusové plody, kiwi, mrkev, špenát, zejména cibule a česnek. Imunitní systém příznivě ovlivňují i probiotické produkty, speciální jogurty, v nichž najdeme takzvané „dobré bakterie“.

,,Smějte se! Pozitivní myšlení je základem psychického zdraví. Ale také smích může výrazně posílit imunitu. Jak dokládají vědecké výzkumy, radostně naladění lidé, optimisté bývají mnohem méně nemocní. Smích totiž snižuje hladinu stresových hormonů a naopak zvyšuje hladinu endorfinů, ale i bílých krvinek, které bojují s infekcemi v organismu."

,,Chvála pohybu. Obecně je známé, že cvičení, fyzická aktivita se postarají nejen o dobrou náladu, ale i o zdravý život vůbec. Pro posílení organismu jsou ideální vytrvalostní sporty, jako jsou například jízda na kole, plavání, běh, svižná chůze nebo jiné sportovní disciplíny provozované alespoň třicet minut denně."

,,Vyzkoušejte otužování. Pokud se chcete vyhnout chřipce, vyzkoušejte otužování. Velmi účinná je sauna, ale jestliže tuhle možnost nemáte, vystačíte si s ranním sprchováním střídavě pod proudem teplé a studené vody v desetisekundových intervalech. Když přijdete na chuť domácímu otužování a také procházkám na čerstvém vzduchu za každého počasí, mnohonásobně snížíte riziko nachlazení, je to skvělá prevence vůči infekcím."

,,Jak poznat dobrého léčitele?"

„Mám zdravotní potíže, a protože mi doktoři nepomohli, hledám radu jinde. Jak jsem zjistil, léčitelů v poslední době přibývá. Ale mám dojem, že jde spíše o šarlatány. Jak si správně vybrat, nenechat se balamutit?“ ptá se Jindřich V. z Hlinska.

,,Bohužel, jak se říká, každá

zahrada má svůj plevel. A tak se i v oblasti alternativní medicíny vyskytuje mnoho podvodníků, kteří se snaží vydělat na utrpení druhých. Přibývá i jedinců snažících se léčit na základě svých ničím nepodložených teorií o léčivé energii."

,,Dobrého léčitele můžete najít na doporučení svých známých. Dobrý léčitel musí být sám o sobě léčivý, tedy léčí již svou přítomností. Cítíte se vedle něj dobře a máte k němu důvěru. Dalším spolehlivým znamením je, že když k vám přiloží ruce, vnímáte teplo, ačkoli jeho ruce mohou být na dotek chladnější. Podstata léčení spočívá v tom, že vám předává energii, která jím prochází, a on ji soustředí do svých rukou."

,,Aby bylo léčení úspěšné, musí jak léčitel, tak pacient věřit. Ideální je, pokud má jejich víra společný základ. Slavný léčitel Bedřich Kočí se vždy ptal nemocného, jestli věří, že ho Bůh může uzdravit. Léčení energií není nabíjení, jak by si řada lidí přála. Taková léčba má jen krátkodobý účinek. Dobrý léčitel dokáže zharmonizovat organismus nemocného tak, aby obnovil jeho regenerační schopnost."

,,Velký pozor si dejte na léčitele, kteří vám budou tvrdit, že vás vyléčí na dálku. Když léčitel řekne, že vám posílá energii, nemusí to být pravda. Je nutné, abyste si spolu domluvili čas, kdy na vás bude působit. Během působení byste měli mít stejný pocit tepla, jako při přímém kontaktu. Léčivou energii nejlépe přijmete, když budete plně uvolněni. Je tak vhodné se pohodlně posadit nebo si lehnout. Během působení nesmíte mít překřížené ruce ani nohy. Tím byste vytvořili uzavřený obvod a léčivá energie by se k vám nedostala."

,,Léčitel má právo na odměnu, věnuje vám svůj čas a svou práci. Příliš vysoká cena je ale známkou toho, že mu jde hlavně o peníze. Na druhé straně není pravda, že by léčitel musel pracovat zadarmo. Mimo jiné také proto, že by si lidé takové služby nevážili. Cenu si vždy dojednejte předem. Osobně zastávám názor, že odměna má být taková, aby léčení bylo dostupné všem vrstvám obyvatelstva. Když po vás léčitel požaduje dobrovolný příspěvek, může to být způsob, jak se vyhnout dani z příjmu. V horším případě je to postavené na tom, že těžce nemocný člověk je ochotný za léčení zaplatit hodně peněz, žene ho k tomu strach ze smrti. Lidé se také někdy mylně domnívají, že čím více zaplatí, tím více energie se jim dostane."

,,Dobrý léčitel neříká nemocnému, že nemá užívat léky předepsané lékařem. Nenutí ho, aby odmítl operaci nebo jiný lékařský výkon, protože by tím mohl ohrozit jeho zdraví, či dokonce život nemocného. Někdy je potřeba léčení opakovat, ale pokud se necítíte lépe ani po třetím působení, je léčba neúspěšná."

,,Léčitel pro vás může udělat mnoho, ale léčit se budete vždycky jenom vy. A proto mějte úctu ke svému životu a važte si svého zdraví. Z léčitelské praxe je známo, že kdo dokáže překonat nemoc silou své vůle a silou víry v uzdravení, může tuto sílu přenášet na druhé a stát se tak dobrým léčitelem."

Zde je KONTAKT na

Jiřího Tomáška, bylináře a proutkaře z Příbramska (tel. 603 730 347)

Spirit

oooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

,,Vnímejte své tělo"

,,Rozhodla jsem se reagovat na článek s názvem „Na ekzém se musí jinak!“ Souhlasím s tím, že kdo trpí atopickým ekzémem, musí začít vnímat tělo jinak. Že tělo není jen stroj, ale dokonalý systém. Velice chytře siřekne, co mu chybí. Je to tak i v případě atopického ekzému."

,,S odstupem času jsem ráda, že jsem tento druh ekzému měla. Že moje tělo upozorňovalo na problém právě přes kůži. Děkuji za to!"

,,Jsou daleko horší varianty. Když jsem tělo neposlouchala a chovala se k němu jako ke stroji, tak mi přes kůži řeklo: „Když ten problém nevidíš a neposloucháš mě, tak to zkusím jinak, pak si snad všimneš.“

,,Sama jsem měla atopický ekzém od narození a nedokážu si představit, co museli zažívat rodiče, když jsem se celé noci škrábala a pořádně jsem se nevyspala já ani oni. Kolik mastiček na mě kožní lékařka zkoušela a kolik trápení si zažila celá rodina. V podstatě do mých 35 let jsem vše řešila systémem pokus – omyl."

,,Ve fázi, kdy mi kožní lékařka oznámila, že se s problémem mám naučit žít, že se jedná o trvalý a neměnný stav, řekla jsem si dost! Bylo mi jasné, že když budu hledat pomoc, přijde. Nenarodila jsem se přece proto, abych celý život protrpěla s nízkým sebevědomým a zvědavými pohledy okolí."

,,V dnešní době se nabízí spousta řešení a způsobů, jak na to. Hledala jsem dlouho (před čtrnácti lety jsem byla v depresích a na konci sil, tolik informací nebylo) a došla tak selským rozumem k tomu, že pokud nedám tělu, co potřebuje, tak zdravé nikdy nebude."

,,Moje pátrání mělo výsledky, zjistila jsem, že naše tělo stojí na čtyřech pilířích – zdravá střeva, odtok kyselin z těla, kvalitní živiny a čisté cévy. Začala jsem tedy základem, kterým jsou střeva. Zde se nachází největší část naší imunity, máme tak hodné i zlé bakterie. Jak píšete v článku, že máme tyto bakterie i na kůži, máme je právě i ve střevech. Bohužel, mastičky, byť sebedražší, nepomohou, dokud nedáme vnitřek těla do pohody."

,,Začala jsem probiotickými bakteriemi, také ale vím, že je mezi nimi rozdíl. Co bych dnes dala za informaci, kterou jsem před čtrnácti lety neměla. A sice, že běžně dostupná probiotika nemají ani 1% účinné látky, tudíž nemůžeme vidět zlepšení atopického ekzému."

,,Jsem zastáncem návratu k přírodě a selského rozumu. Už ale celé čtyři roky nemám sebemenší příznaky ekzému a mám krásnou a zdravou pokožku na celém těle. Je potřeba si uvědomit, že z přírody jsme vzešli a je potřeba se do ní vrátit."

Silvie B. - Spirit

OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO

,,Mosty propojují"

,,Jelikož jsem milovnicí symboliky, skrytých obrazů, poselství a inspirací, tak můj příspěvek bude na téma Mosty v nás, na které mě před dlouhou dobou přivedl jeden známý, když jsem hledala, jak slovně vyjádřit své profesní zařazení. Byla jsem na půl cesty mezi klasickou medicínou a paramedicínou, v té době ještě více angažovaná v nemocnici. Cítila jsem se neukotvená a ptala se sama sebe: „Kam patřím? Jsem doktor, terapeut nebo léčitel?“ A v tu chvíli přišel dotyčný známý a řekl: „Ty jsi takový Most mezi klasickou - západní - medicínou a alternativou.“

,,Jeho slova se mnou silně zarezonovala a přinesla mi vnitřní klid, protože jsem v tu chvíli věděla, kdo profesně jsem. Tím mostem, který propojuje různé lidi, profese, směry, náboženství. Jeden z konkrétních výstupů tohoto přemosťování je můj kurz Děložní čípek, brána mezi vnitřním a vnějším světem ženy, který vznikl na popud zakladatelky Školy pánevního dna a mé učitelky Metody 3x3 Renaty Sahani (uskuteční se 12. ledna 2018). A právě s ní souvisí další přemosťovací počin, kterého se mohu účastnit. Renata vytvořila svoji školu, vypustila do světa mnoho schopných lektorek a hledala stabilní zázemí, kde by kurzy mohly probíhat a lektorky se setkávat. Hledala jakousi „kamennou školu“.

,,I ona propojuje své fyzioterapeutické vědomosti s poznatky jógy, bioenergetiky, šamanismu, tantry a tao technik. Zároveň dbá na velikou profesionalitu a vzdělanost jak sebe, tak i svých spolupracovníků. A tak najít takový prostor, kde by souzněla lidskost a vysoká úroveň vědomostí a profesionálního přístupu, nebylo lehké."

,,Letos jsem se propojila ještě se třemi dalšími ženami, které ctí stejné principy a zároveň svůj um využívají každá svým způsobem. Společně vytváříme úžasný celek, který nabízí především ženám (a nejen jim) možnost se rozvíjet, podporovat své zdraví, svou životní sílu a žít své dary."

,,Místo, kde se potkávají tyto čtyři velké učitelky se svými projekty, se jmenuje Studio Loona. Jsem tedy ráda, že mohu být součástí této spolupráce, krásného spoluvytváření podpory těla, mysli i ducha žen. Mohu zde potkávat odbornice na jógu, intuitivní tanec, meditace, přechodové rituály, ale též lékařky pracující s psychosomatikou a lékaře ctící ženské pánevní dno jako centrum ženské energie."

MUDr. Marta Brychtová - Spirit

OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO