Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pozor na VITAMÍN B12, neumyté JAHODY, baktérie a ŽLUČ! - Kvalita CHRUPU ovlivňuje naše zdraví - KOPŘIVA je léčivá bylina

11. 6. 2021
OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO
,,Pane doktore Igore Bukovský jste skvělý. Vaše názory a poznatky jsou velkou službou pro nás obyčejné lidi. Děkujeme Vám!"
MUDr. Igor Bukovský: Aj benzín mi vonia a nepijem ho!
FOTO - lumen.sk
,,Pozor na vitamín B12, neumyté jahody, baktérie, ŽLUČ a vysoký krevní tlak!"

Zadejte:

https://www.youtube.com/watch?v=MV_HPjcp5jo

-------------------------------------------------------------------------------------

,,Pan doktor vysvětluje složení a riziko zvýšeného LDL cholesterolu. Nabízí řešení v úpravě stravy a s výživovými doplňkami snížiť nejen celkový cholesterol, ale hlavne LDL formu cholesterolu."

https://www.youtube.com/watch?v=vnRlFUi670s

------------------------------------------------------------------------------------

Kvalita chrupu ovlivňuje naše zdraví

 

Studie Světové zdravotnické organizace ve střední a východní Evropě ukázaly, že 88 procent pacientů v péči stomatologů ve věku od 30 do 40 let má zánět dásní a téměř 40 procent lidí ve věku od 40 do 60 let trpí dokonce zánětem kostního lůžka, což znamená, že mají paradentózu. Zdrojem zánětu mohou být i ponechané zubní kořeny nebo různé cysty v dutině ústní. 

Pětimilimetrový prostor mezi dásní a zubem násobený obvodem všech zubů kolem krčku vytvoří zánětlivou plochu o celkové velikosti pivního tácku, která do těla produkuje choroboplodné zplodiny. 

Kvalita zubů, záněty dásní nebo paradentóza nejsou dědičné, ale "dědí" se špatné stravovací návyky a přístup k ústní hygieně. Stav zubů se odvíjí i od úrovně prevence. 

Žvýkačky či bonbony, které mají seškrabávat plak nepomohou

Mezi lidmi přetrvávají různé mýty týkající se čištění chrupu. Často se říká, že zuby by se měly čistit dvě nebo tři minuty. To je podle Kunkely zavádějící, neboť nezáleží na času, ale na tom, aby zuby zůstaly čisté. Jejich čistotu lze zkontrolovat špičkou jazyka. "Sametový", nerovný povrch zubu znamená, že je třeba v čištění ještě pokračovat. Alespoň jednou denně je třeba se postarat i o prostory, kam se klasický zubní kartáček nedostává, to znamená použít mezizubní kartáček nebo dentální niť. 

Není také pravda, že by se zuby měly čistit po jídle. Spíše naopak, protože v jídle a zejména v pití mohou být kyseliny, které dočasně naleptají zubní sklovinu a kartáček toto narušení prohloubí. Další omyl je myslet si, že rozhodující pro vznik zubního kazu je značka pasty nebo žvýkačky či bonbonů, které podle reklamy mají ze zubu "seškrabávat plak", tedy bakteriální povlak. Pasta je jen pomocníkem. 

Zuby potřebují pro svou obnovu vitamíny E a F

Cukr zubům neprospívá. Patnáctiletí Češi mají napříklas o 300 procent více zubních kazů než jejich vrstevníci ve Švýcarsku. Podle Kunkely to svědčí o tom, že Češi kladou v péči o zuby malý důraz na prevenci. Primární prevenci má v rukou každý z nás. Sekundární prevence spočívá na zubním lékaři. Nejefektivněji se dají léčit minimální zubní kazy, které dokáže najít laserový vyhledávač, nebo jsou vidět rentgenovém snímku. Záleží ovšem na tom, jaké vybavení má stomatolog k dispozici. 

Podle Martiny Mackové zuby i dásně potřebují pro svou obnovu vitamíny E a F. Vitamín E, který podporuje přirozenou obranyschopnost organismu, je například obsažen v obilných klíčcích, luštěninách, vejcích a zelenině. Zdrojem vitamínu F, který pomáhá budovat ochranou vrstvu zubu, jsou především rostlinné oleje.

OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOKK

Kopřiva je léčivá bylina

Kraluje stinným zákoutím, příkopům, hromadám suti, na zahradě je zcela jistě nevítanou rostlinou. Dříve, než ji budete chtít zlikvidovat, měli byste vědět, že….
… se z ní dá připravit výborná jarní kúra. Neslazený kopřivový čaj z čerstvých listů vypitý každé ráno před snídaní a pak dva hrníčky během dne rychle vyplaví z těla škodliviny, ale také výrazně zlepší stav pokožky lidí, kteří trpí vyrážkami, akné. Kopřivová kúra, která má trvat maximálně tři až čtyři týdny, pomáhá snižovat hladinu cukru v krvi, podporuje tvorbu červených krvinek, přispívá k odhlenění dýchacích cest, zbaví únavy, optimalizuje metabolismus.
… čerstvé rostliny se přikládají na tělo při zánětech nervů na rukách a nohách, na potřebné místo při ischiasu, při bolestech v kříži.
… je ukazatelem půdní kvality. Možná nevíte, že kde se daří kopřivě, budou prospívat i běžné okrasné a užitkové rostliny.
… je výborným lapačem mšic. Mladé kopřivy lákají mšice, které z rostlin sají šťávy, čímž se zpomaluje jejich růst. Kopřiva ale může nahradit chemické postřiky proti těmto nežádoucím škůdcům. Mšice jsou pro každého ovocnáře úhlavním nepřítelem a kopřivový výluh je vhodnou alternativou chemické ochrany. Do 10 litrů vody namočíme asi 100 až 200 gramů sušené kopřivy. Necháme 24 hodin odstát a přecedíme. Postřik můžeme použít na jakoukoli rostlinu. Když kopřivu necháme vyluhovat jeden až tři týdny, získáme kvalitní hnojivo, které je však třeba zředit 1 : 10.
… s kopřivami budou na zahradě poletovat krásní motýli, stanou se jejich útočištěm. Mladé kopřivy jsou totiž hlavním zdrojem potravy pro housenky, zejména pak housenky mnoha druhů baboček.
… je výbornou složkou kompostu. Jestliže kopřivy zbavené kořenů přidáme do kompostu, poskytneme tak energii bakteriím, které urychlují proces tlení.

DODATEK - Víte, že kopřiva obsahuje mnohem víc železa než špenát? Kromě toho ji příroda obdarovala vápníkem, hořčíkem, betakarotenem, flavonoidy s antioxidačními účinky, které dokáží ničit bakterie v těle.

 

Kopřiva je často vnímána jako obtížný plevel. Jde o vytrvalou bylinu s jednoduchými, hranatými stvoly, vysokými až přes jeden metr. Roste v křovinách, na pustých místech, v příkopech, na krajích cest. Kvete v červnu až září. Mladé nerozvinuté lodyhy jsou jedlé jako špenát. Jako léčivá bylinka byla ceněna už ve středověku, kdy čerstvé kopřivy pomáhaly zmírňovat revmatické bolesti. V klášterní medicíně se využívala jako účinný prostředek proti kašli a zánětům v krku. V listu a nati kopřivy najdeme kromě nenasycených mastných kyselin a minerální soli také draslík a vápník, které mají protizánětlivý a odvodňující účinek. Dále obsahuje vitamin C, vitamin B 1, provitamin A, třísloviny a sacharidy.

V lidovém léčitelství má mnohostranné využití, patří nesporně k bylinám ověřeným časem. Co kopřiva pomáhá léčit? Čaj z jejích listů posiluje organismus, působí proti průjmu a také díky obsahu vitaminu K proti krvácení. Dále snižuje hladinu cukru v krvi, povzbuzuje činnost žláz. Tato, na železo bohatá, rostlina zvyšuje hladinu hemoglobinu a množství červených krvinek v krvi. Nálev z jejích listů a kořenů je močopudný, působí proti nemocem ledvin a močových cest, umožňuje zbavit se přes zimu nahromaděných toxinů. Kromě jiného kopřiva také regeneruje postiženou pokožku po úrazu nebo po popálení.

Čaj připravíme tak, že dvě čajové lžičky čerstvých nebo sušených listů kopřivy přelijeme 150 ml vroucí vody a necháme alespoň deset minut vyluhovat. Kopřivový nápoj udělá dobře lidem, kteří se cítí unavení, má schopnost zbavovat organismus kyselosti, zvyšuje peristaltiku střev. Kopřivovou koupel doporučovali zkušení léčitelé při bolestech zad nebo ischiasu.

DODATEK - Kopřivu sušíme na tmavém místě, a to co nejrychleji a při vyšších teplotách, aby listy zůstaly zelené. Správně usušenou rostlinu lze pro léčebné účely používat maximálně jeden rok, později ztrácí své léčebné účinky.

SPIRIT

NNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNN