Jdi na obsah Jdi na menu
 


TŘEZALKA tečkovaná-Tajemství sedmi nejzdravějších KUCHYNÍ světa-Nastartujte své TĚLO-Alzheimerova CHOROBA-Co JÍST,když

17. 11. 2018

OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO

"Většina lidí tvrdě pracuje a obětuje své zdraví, aby získali bohatství.
Pak odejdou do důchodu a obětují svůj majetek, aby získali zpět své zdraví." 

Kevin Gianni

ooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

TŘEZALKA TEČKOVANÁ

Obrazek

 Staří Řekové a Římané věřili, že třezalka zahání zlé duchy. Něco na tom je, i když se jedná o zlé duchy, které nosíme v sobě a kteří číhají na vhodný okamžik. Jen si vzpomeňme, jak ve chvíli těžké deprese vskočí do vědomí představa tragického konce naší lásky, jaké problémy, jindy snadno řešitelné, vzrostou do strašidelné velikosti a žádný rozumový důvod na ně neplatí. A proto stojí za to, třezalku vyzkoušet! Třezalka má i jména lidová, která už sama o sobě dávají tušit, že se nebude jednat pouze o obyčejnou bylinu. Říká se ji též bylina sv.Jana, svatojánská bylina, čarovník, krevník, křížek, zvonec nebo zvoneček sv.Jana.

Třezalka tečkovaná má zlatožluté květy z níchž se po usušení připravuje řada léčiv, svítí v bohatých květenstvích a můžeme je vídat hlavně v červenci a srpnu. Roste prakticky všude. Už evropský středověk ji používal k uklidnění vzbouřených nervů a hojení ran. V Německu je třezalka nejběžnějším antidepresivním prostředkem, populárnějším než klasické léky. Dostaneme ji v tabletách a tobolkách.

,,Deprese je tak rozšířená a mučivá civilizační choroba, že stojí za to třezalku vyzkoušet.“

A další zajímavosti:

Třezalka je žlutě kvetoucí rostlina s okrouhlými listy, které proti světlu vypadají jako dírkované. Jde ale o žlázičky naplněné éterickým olejem. Lidová pověra říká, že ďábel bylinku nenávidí, protože vyrostla z krve Jana Křtitele, a to pravděpodobně pro červenou, vosku podobnou tekutinu, příjemně vonící a chutnající, která je obsažena v bylince. Říká se jí také proto bylina sv. Jana. Další název je odvozen z latinského hyperikum, tedy bylina čarodějnic, neboť zaháněla prý čáry, zlé duchy a hrom, a proto se její rudou šťávou kropily střechy. Zvláště ženy si třezalky vážily, neboť její odvar sloužil proti menstruačním nepravidelnostem, křečím a nervovým nemocem. Dodnes ji lékaři doporučují při bolení hlavy, nespavosti, neklidu a neurastenii.
Dříve ji lidé používali k omývání ran, sloužila i proti takzvané zlaté žíle, chudokrevnosti, dětem byla dávána proti nočnímu močení, roupům a škrkavkám, dokonce prý mohla v počátcích zabránit vzteklině. Zevně její šťávu používáme proti pohmožděninám a hemoroidům. Slavný lékař Paracelsus nazývá třezalku lékem všech léků. Odvar se kombinuje s kopřivami a řeřichou, zevně se šťáva třezalky doplňuje šťávou z okurek. Jde o prostředek pročisťující krev.

OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO

Tajemství sedmi nejzdravějších kuchyní světa

,,Japonská, italská, thajská či francouzská"

Představujeme vám sedm nejzdravějších kuchyní světa a sedm potravin, které byste měli jíst. Ve vašem jídelníčku by tak rozhodně neměly chybět rajčata, chilli nebo avokádo. Pokud patříte mezi průměrné muže či ženy, dožijete se v ČR sedmdesáti tří a sedmdesáti devíti let. Kdybyste ale žili na Islandu (který má nejvyšší průměrnou délku života na světě), coby muž byste se dožili osmdesáti let a jako žena ještě o tři roky více. Přitom už dávno dobře známo, že významným faktorem, který ovlivňuje zdraví i délku života je jídelníček. Inspirujte se typickými potravinami, které se vyskytují na nejzdravějších jídelníčcích světa:

1. Japonsko: Zelený čaj

Typickou součástí japonské kuchyně je zelený čaj, jehož zdravotní přínosy jsou známé už dlouho dobu. Nové výzkumy však potvrzují pozitiva dosud jen předpokládaná a objevují další klady, které popíjení zeleného čaje na lidský organismus má. Výsledky dosavadních výzkumů shrnuli například odborníci v říjnovém čísle Harvard Women´s Health Watch.

Za své úžasné zdravotní přínosy vděčí zelený čaj především vysokému obsahu takzvaných flavonoidů, tedy chemických sloučenin patřících do skupiny rostlinných fenolů.

Zelený čaj je velmi bohatým zdrojem flavonoidu zvaného katechin, který má antioxidační schopnosti dvacetkrát vyšší než například vitamín C, a pomáhá tak zastavit poškozování buněk oxidací. Studie ukázaly souvislost mezi pitím zeleného čaje a sníženým rizikem rakoviny kůže, prsa, plic, tlustého střeva, jícnu a močového měchýře. Pravidelná konzumace zeleného čaje také snižuje riziko srdečního onemocnění a vysokého krevního tlaku.

2. Thajsko: Chilli

Inspirujte se ostrou thajskou kuchyní a zařaďte do svého jídelníčku chilli papričky. V roce 2007 vědci z Nottingham University ve Velké Británii zjistili, že kapsaicin, který papričky obsahují, dokáže zabíjet rakovinové buňky bez jakýchkoli vedlejších efektů. Tyto účinky se zatím potvrdily u rakoviny slinivky a plic. Timothy Bates, vedoucí studie, také upozorňuje na to, že lidé v Thajsku, Mexiku, Indii a dalších zemích vyhlášených ostrou kuchyní trpí významně méně rakovinou než například Evropané.

Další výzkumy potvrdily, že chilli papričky pomáhají i proti migréně, ulevují od příznaků nachlazení a zmírňují infekce horních cest dýchacích. Papričky obsahují velké množství vitamínů A, C a flavonoidů, které pomáhají udržovat ve formě i krevní cévy.

3. Island: Losos

Losos je pro vaše tělo nedocenitelný zejména kvůli obsahu omega 3 mastných kyselin. Jde o nízkokalorickou potravinu (100g má 138 kalorií) a má jen malý obsah nasycených tuků. Divoce žijící lososi mají přitom několikrát vyšší obsah omega 3 mastných kyselin než ryby chované v zajetí.

Výzkumy dokázaly, že lidé, kteří konzumují lososa (nebo jiné tučné ryby) minimálně jednou týdně, mají významně menší riziko infarktu. Konzumace lososa slouží jako prevence migrény a zmírňuje dokonce i některé symptomy lupenky. Lososa by do svého jídelníčku měly zařadit zejména nastávající matky, omega 3 mastné kyseliny jsou totiž zcela zásadní pro vývoj mozku dítěte.

4. Itálie: Rajčata

Konzumace rajčat, protlaku, či kečupu minimálně dvakrát týdně snižuje riziko rakoviny prostaty o jednadvacet až třiačtyřicet procent. K těmto závěrům dospěl výzkum provedený na Harvardu a zveřejněný v Advanced Research Press v roce 2004.

Skutečný elixír zdraví v rajčatech představuje lykopen, který se vyskytuje jako červené barvivo, a především působí jako velmi silný antioxidant. V syrovém rajčeti se lykopen nachází v tenké vrstvě pod slupkou, odtud se při tepelném zpracování uvolňuje. Jeho bohatým zdrojem je tak například právě kečup nebo protlak.

Lykopen pomáhá v prevenci proti rakovině děložního čípku, prsu i plic. Významně též snižuje riziko srdečního onemocnění. Podle výzkumu zveřejněného před rokem v New Scientist jídla obsahující rajčata chrání i kůži před poškozením ultrafialovým zářením.

Rajčata obsahují lykopen, jeden z nejsilnějších antioxidantů (ilustrační fotografie) Rajčata obsahují lykopen, jeden z nejsilnějších antioxidantů.

5. Řecko: Olivový olej

Středomořská kuchyně stojí a padá s olivovým olejem. Ten je pro lidské zdraví nedocenitelným. Podle Food and Drug Administration (FDA) konzumace dvou polévkových lžic olivového oleje snižuje významným způsobem riziko srdečního onemocnění. Podle výzkumů, které probíhaly v roce 2008 souběžně v Itálii, Španělsku a Řecku, je olivový olej právě tím důvodem, proč se ve středomořských státech vyskytuje významně méně rakovinových onemocnění než v severní Evropě.

Zejména extra panenský olivový olej působí jako silný antioxidant. Funguje tak nejen jako prevence poškození buněk, ale zpomaluje i jejich stárnutí a pomáhá předcházet osteoporóze.

6. Mexiko: Avokádo

Typickou součástí mexické kuchyně je guacamole, pasta z drceného avokáda. A právě avokádo je plodem, který si místo ve vašem jídelníčku rozhodně zaslouží. Z dvaceti procent je tvořeno tuky, z nichž většinu tvoří nenasycené mastné kyseliny.

Obsahuje i karoteny, vitamíny E, C, B6, B1, měď i draslík. Avokádo vám pomůže snížit hladinu cholesterolu i inzulínu, prospívá vašich očím a působí i jako prevence rakoviny prostaty. Některé studie naznačují, že by avokádo mohlo mít blahodárný vliv na regeneraci jater po virové hepatitidě. Draslík obsažený v avokádu reguluje krevní tlak.

7. Libanon: Česnek

Česnek se používá v mnoha kuchyních světa, ale pro libanonskou kuchyni je skutečně typický, protože tvoří základ většiny teplých jídel i studených salátů. Četné výzkumy dokázaly vliv konzumace česneku na krevní tlak, snižování krevního tlaku a prevenci kardiovaskulárních onemocnění.

Podle studie publikované v magazínu Life Sciences denní konzumace česneku významně snižuje volné radikály v krvi pacientů s arterosklerózou. Podle Journal of the Royal College of Psysicians stačí čtyři týdny konzumovat česnek a hladina vašeho cholesterolu poklesne o dvanáct procent.

Česnek je navíc díky svým antibakteriálním složkám nedostižným bojovníkem proti infekcím a zánětům.

OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO

Jaro je obecně časem vhodným pro detoxikaci těla. Po zimních měsících je náš organismus ospalý a unavený, neboť má v sobě nahromaděné škodliviny. Detoxikace je očistný proces, který ho zharmonizuje, stimuluje jeho samoléčebné a regenerační

schopnosti. Díky detoxikaci lze dosáhnout pročištění krve, lymfy, podpořit činnost jater, střev, ledvin...

Kdy s detoxikací začít? O tom jsme si povídali s Máriou Vodvářkovou, která se zajímá o léčivou tibetskou kosmetiku a zdravý životní styl. V této souvislosti radí: „Využijte dobu, kdy začnou rašit pupeny na stromech a keřích. Existují samozřejmě různé metody a detoxikační kúry. Každý by měl ale myslet na to, že se nic nemá přehánět. Je třeba tělu odlehčit, což neznamená, že budete hladovět. Vhodné je upravit si jídelníček, pomoci mohou také čaje, potravinové doplňky. Každopádně byste neměli zapomínat na dostatek spánku, minimálně osm hodin denně.“

Jak při detoxikaci správně postupovat?

„Ideálně by detox měl trvat měsíc, ale když ho nepodstupujete pravidelně, měla by změna trvat tak 14 dní, aby se organismus nastartoval. Určitě nedoporučuji nějaké razantní kroky a omezení, pokud na to tělo není zvyklé. Jsou lidé, kteří si myslí, že když nebudou nic jíst a budou pít jen vodu a ovocné šťávy, budou fit. Taková prudká snaha o očistu je však pro tělo velkou zátěží, vůbec mu neprospívá. Lehčí dieta ale nikomu neublíží. Rozhodně je důležité dopřát si dostatek tekutin, především vody. Měl by to být asi 0,4 litru na deset kilogramů hmotnosti. Buňky potřebují vodu, aby začaly zase aktivně pracovat.“

Hovořila jste o lehké dietě. Čeho bychom se tedy měli vzdát, co omezit?

„Po dobu detoxikace je dobré vypustit kávu a mléčné výrobky, na talíř by neměly přijít žádné sladkosti a zákusky, mastná a smažená jídla… Z pohledu české kuchyně to vypadá hrozivě, mnohé jedince vize, že by k snídani měli celozrnný chléb a rajče, odradí.

Do stravy naopak zařaďte vše, co klíčí. To vám dodá v průběhu detoxu energii, má to nejvíce živin. Někteří odborníci doporučují saláty z čerstvých lístků některých bylin, třeba pupavy, neboť obsahují spoustu vitaminu C.

Co se týká čisticích čajů, v prodeji jich je spousta a od známých bylinkářů. Výborný je čaj z ostropestřce mariánského, ovšem vyhnout by se mu měli lidé, kteří mají vysoký krevní tlak.

Příznivé účinky má v rámci detoxikace na tělo sůl. Pomáhá otevírat póry a vytahuje škodliviny. Pokud si nechcete dělat solné zábaly, stačí si dvakrát týdně do koupele přidat kilogram mořské soli, tedy si připravit solnou koupel. Pamatujte přitom na to, že srdce musí být vždy nad hladinou vody. Ve vaně si udělejte masáž hrubší žínkou, tělo krásně pustí nečistoty.

Pokud někoho trápí bolesti kloubů, svalů, mohou si na bolestivá místa natřít solnou pastu, která se dá koupit ve specializovaných obchůdcích. Vrstva pasty se překryje fólií a nechá hodinku, dvě působit. Osvědčují se i detoxikační náplasti na chodidla, protože potní žlázy nohou rovněž odvádějí z těla toxiny. Obvykle se náplasti aplikují deset dní po sobě, následuje přestávka, a pak znovu deset dní. Vždy před použitím náplastí je dobré nohy namočit na 15 minut do solného roztoku (po kolena – poznámka redakce), vysušit, hodinku počkat a až poté nalepit náplasti. Dělá se to vždy večer, do jednadvacáté hodiny, což souvisí s tím, že v té době určité orgány končí svou činnost a jiné se aktivují. V noci je organismus v relativním klidu, má na očistu čas.“

Máte nějaká další doporučení?

„Neuděláte chybu, když si večer připravíte sklenku vody, kterou odstátou vypijete až ráno, nalačno. A připravit by si měl každý s tím, že do ní vloží pozitivní program, tedy myšlenku, že se na ni těší a vypije ji. Na očistu jsou jinak také úžasné sušené švestky. Večer si vezmete osm kousků a ráno se vám krásně pročistí střeva. Nemáte-li domácí sušené švestky, ty kupované je lepší před konzumací opláchnout, protože jsou konzervované a ošetřené proti plísním. Tělu v čase detoxikace velmi prospějí i masáže, tedy mu dopřejte péči, hýčkejte ho.“

Kontakt: Mária Vodvářková - 721 463 194

OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO

Začátky problémů u této nemoci se projevují například tím, že lidé zapomínají mnohem častěji než ostatní a nevzpomenou si ani později. Také třeba připravují jídlo a nejen, že ho zapomenou dát na stůl, ale dokonce i na to, že ho vůbec uvařili. Jindy se zase pro něco vydají, třeba jen do jiné místnosti svého bytu, a když tam dojdou, už nevědí, pro co vlastně šli.

Člověk s Alzheimerovou chorobou zapomíná i jednoduchá slova nebo je nahrazuje jinými nesprávnými výrazy, takže jeho věty pak nedávají smysl. Tito lidé snadno zapomenou na dítě, které mají hlídat, a mohou se i nesmyslně oblékat.

Pokud jim jsou doručeny komplikovanější účty, nevědí si s tím obvykle rady. Své věci odkládají na zcela nevhodná místa, například žehličku do ledničky, hodinky do cukřenky a podobně.

Alzheimerova choroba má za následek, že špatná nálada takovýchto jedinců podléhá prudkým změnám. Náhle a nečekaně propuknou v pláč nebo podlehnou návalu hněvu a křiku, aniž je k tomu zjevný důvod. Takto postižený člověk se zejména s věkem mění zásadním způsobem. Někdy se zároveň stává zmateným, podezíravým nebo ustrašeným. Může též propadat naprosté pasivitě a potřebuje neustále podněty, aby se do něčeho vůbec zapojil.

Závažnou součástí těchto duševních poruch je časová a místní dezorientace. Nemocní se tak mohou snadno ztratit na ulici, nevědí, kde jsou, jak se tam dostali, ani jak se dostanou domů. Pokud některé z těchto příznaků zpozorujete u svých blízkých, neváhejte s nimi navštívit odborníka.

oooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

… žijete ve stavu trvalých obav
Máte silné, až sebezničující pocity, že se vám nebo vašim blízkým může stát něco nepříjemného? Jestliže se nacházíte v této situaci, potom váš organismus potřebuje zvýšenou dávku hořčíku. Omezte konzumaci cukru a sladkostí, jezte hodně celozrnných produktů, brambor, luštěnin, pšeničných klíčků a otrub, kešu ořechů a pivovarských kvasnic (Pangaminu). Spolu s těmito potravinami pokud možno nekonzumujte maso a vejce, které by snížily uklidňující účinky sacharidů. Stavy melancholie lze upravit i zvýšenou konzumací potravin obsahujících vitamin B1, který dokáže celkově zlepšit psychickou výkonnost.
… přehnaně reagujete na okolní situace
Jste popudliví, emotivně nestabilní? Odpověď na tento problém se skrývá v nedostatku vitaminu B 1. Ten bývá někdy nazýván „duševní“ vitamin, neboť má příznivý vliv na nervový systém, zlepšuje psychickou výkonnost a slouží k udržování duševní rovnováhy. Jeho nedostatek se může současně projevovat i neschopností koncentrace, nejistotou, bolestmi hlavy, melancholií a nespavostí.
…. se cítíte v nepohodě
Spokojenost, klid a pocity štěstí pomohou zajistit obiloviny. Říká se o nich, že při růstu v sobě nahromadily slunce. Obsažené látky dokáží uvolňovat v mozku „hormon štěstí“ a díky tomu se budeme cítit klidněji. Proto nezapomeňte do jídelníčku zařadit pokrmy z jáhel, kukuřice, pohanky a ostatních obilovin.

Spirit

wwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwww