Jdi na obsah Jdi na menu
 


ŽEN-ŠEN lidský kořen - Jahodník - Překyselení žaludku - Zázračný heřmánek - Kolik potřebujeme vápníku? - Nespavost je problémem!

10. 1. 2007

 OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO

ŽEN-ŠEN - lidský kořen

Obrazek

,,Název je odvozen od staročínského žen-šen, což znamená ,,lidský kořen", protože kořen žen-šenu skutečně tvarem často připomíná lidskou postavu. V čínském lékařství se používá již tisíce let k prodloužení věku a zlepšení kvality života. Ze všech léčivek tohoto druhu je nejrozšířenější a je nejpodrobněji prostudován."

 

,,V lékařství se používá kořen, který se sklízí po čtyřech až šesti létech, kdy obsah jeho aktivních složek dosahuje svého vrcholu.Univerzální účinek ženšenu na lidské zdraví souvisí s jeho schopností povzbuzovat imunitní systém organismu a ničit škodlivé viry a bakterie. Ženšen chrání i před nepříznivými účinky stresu. Výzkumy ukazují, že ženšen potlačuje i růst nádorových buněk. Dostaneme jej ve formě tobolek a tablet a budeme překvapeni, jak rychle obnoví naši ENERGII, zejména při zotavování z vleklých nemocí."

  • posiluje lidský organismus
  • vrací energii a chuť do života
  • regeneruje tkáně
  • pomáhá při celkové slabosti
  • zlepšuje adaptaci na těžké životní situace

,,Ženšen pozitivně ovlivňuje funkci vnitřních orgánů, nervového a hormonálního systému, což nám pomáhá při adaptaci na tíživé životní situace nebo ve chvílích, kdy přestaneme zvládat příliš velký stres, nedostatek odpočinku a nevhodnou stravu. Toto přetěžování organismu se projeví únavou, vysokým krevním tlakem, depresemi, žaludečními obtížemi."

OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO

JAHODNÍK

Obrazek

,,Jahodník se doporučuje lidem trpící střevními a jaterními chorobami a pacientům, kteří mají dnu a močové kameny. Šťáva z jahod poskytuje osvěžující nápoj při horečce. Při žaludečních chorobách se doporučuje nálev z listí jahodníku, sbíraného v květnu a červnu na slunných místech. Odvar z oddenku se užívá při žloutence a vodnatelnosti."

,,PROSTĚ  PLODY  Z  JAHODNÍKU  JSOU  VELMI  ZDRAVÉ! OSVĚŽUJÍ  A  OCHLAZUJÍ ORGANISMUS."

OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO

Pokud někdo trpí častým překyselením žaludku, měl by dodržovat několik základních zásad. Především najít si čas na relaxaci a odpočinek asi dvacet minut před jídlem a dvacet minut po jídle. Jíst by se mělo skutečně pomalu, žvýkat dobře každé sousto a udělat si z jídla příjemnou nestresující záležitost.

Také je rozumné vyvarovat se kouření, neboť to dráždí výstelku žaludku. Překyselení rovněž může zesilovat po užívání acylpyrinu, proto jej raději vyloučíme nebo užíváme jen v malých dávkách. Někdy totiž může způsobovat i krvácení v zažívacím traktu. Oblečení pro náchylné osoby se doporučuje spíše volné a pohodlné, zvláště přes žaludek. Aby k překyselení žaludku docházelo co možná nejméně, je lepší omezit, někdy třeba i zcela vyloučit konzumaci kávy, čaje i alkoholu, zrovna tak jako dbát na dostatek spánku.

OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO

Domácí medicínu za pár korun představuje jedna z nejznámějších bylinek - heřmánek pravý. Pro své léčivé vlastnosti se používá po staletí. Všechny účinné látky heřmánku se soustřeďují zejména v květu, v menší míře i nati. Najdeme ho na mezích, polích, rumištích a u cest. Ve starých receptářích najdeme spoustu osvědčených postupů, které stojí za to vyzkoušet.

Nadýmání, bolesti břicha. Potíže může zmírnit heřmánkový čaj. Pět až sedm gramů sušené drogy zalijte půl litrem vařící vody a nechte alespoň patnáct minut vylouhovat. Pak přeceďte a užívejte nejlépe vlažný nebo teplý.

Špatně se hojící rány. Jejich omývání heřmánkovou vodou může přinést rychlou úlevu. Spařené květy heřmánku vložené do plátěného sáčku můžete přikládat na bolestivá místa - například v případě bolesti zubů, zánětů a křečí, při růži.

Ischias. Heřmánek je součástí bylinné směsi, která se přidává do ulevující koupele. Připravte si 50 g heřmánku, 100 g přesličky, 700 g borového jehličí. Bylinky vařte v pěti litrech vody jednu hodinu a pak přidejte do vanové lázně, v níž setrvejte alespoň čtvrt hodiny.

Chřipka. Při horečnatém kataru horních cest dýchacích a při chřipce se užívá heřmánkový čaj, který přispívá k vydatnému pocení. Potřebujete 10 g heřmánku na čtvrt litr vody. Pije se teplý, nejlépe na lůžku, v teplých peřinách.

Svalový revmatismus. Potížím uleví heřmánkový olej. Do 40 g olivového oleje naložte 15 až 20 g heřmánkové silice, 50 g květů černého bezu, 6 stroužků česneku a nechte několik dnů louhovat. Heřmánkovou medicínou se pak potírají bolestivá místa.

Posila pro vlasy. Heřmánkový balzám lze doporučit pro ošetření namáhaných vlasů, v případě produkce nadměrného množství mazu. Šálek sušených květů heřmánku vařte půl hodiny v litru vody a použijte k oplachování vlasů.

OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO

Při nedostatku vápníku dochází k jeho odebírání z kostí, nejprve z čelisti, ze žeber, obratlů a kostí končetin. Prvním projevem je bolest v kostech a kloubech po každé fyzické námaze. Také uvolňování zubů (paradontóza) a zvýšená kazivost může být důsledkem nedostatku vápníku. Dalšími projevy jsou bušení srdce, záchvaty úzkosti, dýchací potíže, svalové tiky, křeče a svalové bolesti v rukou a nohou, potíže při chůzi, opary a puchýře v ústech, lámavost nehtů, zvýšené padání vlasů, nadměrné menstruační krvácení, skřípání zubů. Mohou vznikat i bolesti revmatického charakteru. Množství vápníku vyšší než fyziologická potřeba je pro zdraví nepříznivé. Příjem vápníku nad 1000 mg denně může způsobit kalcifikaci měkkých tkání. Užívání vápníkových doplňků může narušit vstřebávání jiných minerálů - zinku, železa a hořčíku. Vysoké dávky vápníku vedou k převápnění s nebezpečím vzniku srdečních poruch či ledvinových kamenů a urychlují stárnutí a degeneraci organismu.Zdrojem vápníku jsou mléko a mléčné výrobky, mák, pšeničné otruby, ryby (sardinky, losos), vývar z hovězích kostí, oříšky, slunečnicová semena, sezamová semínka, zelenina (špenát, brokolice, mangold), luštěniny (sójové boby, fazole), tofu, neloupaná rýže, ovoce (citrony, ostružiny rozinky, sušené fíky), mandle, arašídy, pistácie.

oooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

Nespavost je nejčastější porucha spánku, jejímž hlavním příznakem je porucha usínání nebo průběh spánku (přerušovaný spánek, brzké probuzení).

Nespavost může mít řadu vyvolávajících faktorů, může to být jednak stres, ale i různé tělesné a psychické potíže. Patří sem ale i nevhodné prostředí pro spánek zahrnující hluk (ale i elektroniku v ložnici), horko, chlad, špatné matrace, užívání stimulujících nápojů jako je káva, energetické nápoje a alkohol před usnutím, používání stimulujících látek.

Rovněž řešení sporů a stresujících záležitostí před plánovaným usnutím a zvýšená aktivita či sport méně než pět hodin před spánkem mohou narušit proces usínání a spánku. Během dne bychom také neměli pobývat v posteli v době, kdy normálně nespíme.
K prevenci nespavosti je důležitá spánková hygiena. To znamená vyřešení všech rizikových faktorů pro spánek a včasné řešení již nastalých problémů se spánkem. Obecně platí, že čím více se problémy odkládají, tím více nás obtěžují a mohou být hůře řešitelné. Měl by platit přísný zákaz spánku během dne, standardním krokem je úprava ložnice ve smyslu izolace, ztišení, klidu, vytvoření zázemí a bezpečí.
Sami si můžeme pomoci tak, že k navození spánku použijeme bylinné čaje, které obsahují meduňku lékařskou, kozlík lékařský či chmel otáčivý. K dispozici jsou i kapky či tablety s těmito bylinkami.
Hlavní komplikací jsou psychické potíže a únava, které s sebou nespavost logicky přinášejí. Z únavy pramení řada nehod během dne, ať už automobilových, pracovních či jiných, snížená koncentrace a schopnost se učit. Strach z nemožnosti usnout vyvolává v postiženém stále vzrůstající úzkost, proto je vhodné při delší poruše spánku navštívit lékaře.

SPIRIT
OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO