Jdi na obsah Jdi na menu
 


Nositelé CESTY SVĚTLA a SVĚT je školou Boží MOUDROSTI

26. 9. 2008

NSNSNSNSNSNSNSNSNSNSNSNSNSNSNSNSNSNSNS 

NOSITELÉ SVĚTLA - NOSITELÉ SVĚTLA

,,Já Ludmilka k Vám hovořím svými slovy ..."

 

 ,,Královský pozdrav - Nositelům Světla !"

Obrazek

,,Cestami Světla jdou Nositelé Světla, kteří čerpají z úsilí přirozené filozofie z hlubokých studnic pravdy a s pověstí. K dosažení Světla a Pravdy slouží účel ten, jenž nás posílá zpět tam, odkud jsme vyšli. Bůh si přeje, aby v našem srdci se zrodila přání. S ustavičnou touhou jít naproti dobrotivosti boží. Jen tak se můžeme dotknout Světelných bodů a pátrat po Pravdách. Tím nám vyvstane poklad Světla a Pravdy a staneme se bohatšími."

 ,,Univerzálním cílem a cílem Nositelů Světla je napravit člověka ve všem. Až pak se ukážou nové cesty, protože jsou nám vrozeny principy vědění, chtění a popudy přání. Uvedeme tak do chodu řád moudrosti od jeho pramenů na všechno, co svět obsahuje. Vědění se rodí s každým člověkem a tím jsou míněny instinkty a schopnosti. Jsou to prvotní potůčky moudrosti ve vědění, mluvení a v konání. Po tomto uvědomění vyhledávají Nositelé Světla cesty a způsoby, aby se mohla jejich obecná moudrost předkládat každému. Aby se nastolil důležitý soulad i harmonie. Rady nositelů Světla přizpívají k docílení Světla pro jednotlivce a k navrácení světu - Světla, Míru a Spásy."

,,Nositelé Světla se od věků povzbuzují přiložením ruky k dílu s odhodláním a odhalením své tváře. Tak ukázat lidem jejich dobro a neomylné cesty - snažiti se a přáti si ! Protože oni vědí, chtějí a mohou lidem poradit, že to bude dobré, pravdivé a schopné. Prostě je to v každém člověku - být svůj a radovat se z toho, co má. Obnovit tak lidskou přirozenost podle obrazu božího v sobě."

,,Nositelé Světla buďte pozdraveni - za své hrdinské činy s blahopřáním a pochvalou. Protože Vy usilujete o to, aby moudrost a duch se vrátili, aby žití jednotlivců nebylo neúplné a vratké. Že ukazujete pravdivými slovy rozmnožování dobra duše, těla a štěstí. Ukazujte vše vždy příkladem s pravdou ! Poznají to ti, kteří budou prohlížet vaše zkušenosti s Cesty Světla. Že vaše úsilí je krásnou částí snahy. Ale také, že je potřeba směřovat dále. Ano, tady tato stránka a hlavně burcující čas vyžadují, aby se veřejně a otevřeně učinila zmínka o Nositelích Světla."    

Obrazek

,,Celý tento svět ze všech stran je naplněn různými tvory a rozmanitými podobami. Je velikou knihou s mnohočetnými znaky v němž přebýváme a poznáváme ho neustále každým dnem i nocí. Zpočátku našimi učiteli jsou rodiče a příbuzní, pak různí učitelé ve školách. Ale nejlepší a nejspolehlivější učitelé a rádce máme sami v sobě. Jsou jimi vrozené pojmy, které jednotlivce učí, říkají, připominají mu něco. Ano, je to naše Vnitřní Světlo nebo-li Oko Duše."

,,Toto poznání nás staví do Světla boží školy pro postupné zdokonalování s nejvyšším cílem tohoto života, který žijeme na zemi a to je vzdělání Bohem. Stáváme se tak studnici vědomí se šťastným klidem v ni. Toto je pravá škola Cesty Světla s abecedou boží moudrosti, která nás dovede na vrchol s upevněnými nadějemi, které máme vložené do srdce."

,,Nositelé Světla konají nejsvětější dílo na vyhledávání Pravdy všeho druhu a dávají dobrý příklad a ukazujou, že nelze stále snášet chyby, že všechno má být uvedeno ve Světle a Pravdě. Nositelé Světla roznášejí plné Světlo, Mír a Pravdu království božího."

,,Tato má slova jsou určena Nositelům Světla

a také dalším Hledajícím."   Ludmilka

,,Nezapomínejte Kristova výroku :

,,Jiní začali pracovat a vy jste převzali jejich práci."

,,Vy zatím, Nositelé Světla, výdavejte září, stezky vaše nechť jsou jako jasné světlo, vycházející a rostoucí až do dne dokonalého." (Přísl.4,18)

NSNSNSNSNSNSNSNSNSNSNSNSNSNSNSNSNSNSNSNS

Obrazek

,,Dávné sliby boží o posledním světle, že konečně přece jen překoná tmu."

,,Bude třeba sloužit nějaká univerzální kniha, která by pozvolna vedla mysl lidí ze tmy na světlo, z předešlých nejistých doměnek na jedinou prostou cestu věčné pravdy."

,,Kteří již máte veřejný souhlas k patrání po pravdách, a shledáte-li, že také naše nové nálezy jsou pravdivé, aby se poklad spojený s pokladem ( poklady světla a pravdy ) stal bohatším."

,,Zjednodušení mnohojazyčnosti a konečně na vytvoření jednoho úplně nového jazyka, zcela snadného, a zcela promyšleného a filozofického, ba pansofického, jako prostředku obecného světla."

,,Všechno je možné, co může někdo vykonat, ale ne kdokoli, co mohou vykonat mnozí společně, třebaže nikoli jeden, co může být vykonáno v průběhu staletí, ale ne během lidského života, a konečně co může být vykonáno veřejnou péči s nákladem, ale ne prostředky a pílí jednotlivců."     Bacon z Verulamu

Výrok Jobův ,,Zeptej se dobytčat, a poučí tě, zeptej se ptactva nebeského, a dá ti sdělení, oslov zemi, a odpoví ti, i mořské ryby budou vyprávět. Kdo z toho všeho nepozná, že to udělala ruka Hospodinova ?"(Job 12,7,8)

,,Slávou rozumu a smyslů, pravím, zde je podrobovat se slovům božím, věřit neuvěřitelnému, když je zjevováno, usilovat o nemožné, když je přikázováno, doufat v to, co se nikdy neukazuje, když je to slibováno."

NSNSNSNSNSNSNSNSNSNSNSNSNSNSNSNSNSNSNSNSNS

,,Svět je školou Boží moudrostí"

Obrazek

,,Svět se právem nazývá školou, to ukazuje  nám zjevený Boží záměr a stálá Boží péče o jeho zušlechtění k moudrosti. Svět může být právem nazýván domem vzdělání. Přirpzenost lidská  si neukládá jiných cílů žití než vyučovat a učit se, protože oko se nenasýtí díváním a ucho slyšením. Poučují nás samotné posvátné výroky o tom, že svět nebyl stvořen k jinému účelu, než aby byl člověku předehrou k samotné věčnosti."

,,Tak podle samotného záměru Stvořitele není svět ničím jiným než předehrou věčnosti, tj. nižší školou, do níž jsme posílání dříve, než postoupémě do nebeské akademie. Vyhradil živé slovo večnosti a vzdělává nás zatím knihami."

,,Dal nám tři knihy, všechny ony knihy své věčnosti, tj. sebe samého, jako nákresy praobrazu, ukazující jeho velebnost, moc, moudrost a dobrotu a také vůli, co chce, abychom dělali a co uložil, aby se s námi stalo, jestliže tak jednáme anebo nejednáme."

,,První a největší knihou Boží je viditelný svět, popsaný tolika písmeny, kolik je v něm vidět božích tvorů."

,,Druhou knihou je člověk sám, stvořený k obrazu božímu. Jemu je vdechnut dech božího života, tj. rozumná duše, která se stala měřítkem všech věcí. Neboť ona svými vrozenými pojmy měří všechno. I samotného Boha, svůj předobraz, poznává lépe ze sebe sama než z nějaké jiné věci."

,,Člověk se může stále přiučovat ze sebe samého o svém Stvořiteli více než ze všech ostatních výtvorů. Právem je tedy Boží kniha dána člověku ne před oči, jako ona velká kniha světa, nýbrž do samotného srdce."

,,Přidal pak Bůh do jeho ruky třetí knihu jako komentář knihy vnějšího světa, jako vodítko vnitřního světa, svědomí - Písmo svaté."

,,V této trojí knize Boží je zahrnuto a jasně předloženo k užitku všech všechno, co my lidé potřebujeme buď vědět, nebo neznat, protože v nich Bůh vypravuje všem se vší neomylností o všem potřebném."

,,Všichni mají první knihu na očích, druhou v srdci. Kéž by všichni také rádi brali do rukou třetí knihu, prohlíželi ji očima a nosilo v srdci ! Kéž by rádi ze všech těchto knih čerpali PRAVÉ SVĚTLO PRAVÉ MOUDROSTI !"

,,Je tedy škola světa bohatě vybavena a jistě může Bůh říci, co řekl kdysi : Co ještě jsem měl učinit a neučinil jsem ?" (Iz,5,4)

Obrazek

 

,,A Bůh nejprve různými napomenutími, potom podivuhodně volenými prostředky, buď zázraky nebo lidmi obdařenými neobyčejným nadáním vytýká lidem hloupost, že nejdou ani za světlem rozumu, které rozněcuje v jejich srdci, že velmi četná poučení, která jim dal ve svém zákonu, považují za věc cizí.“

,,Konečně pak po každém trestu podává pomoc k novému světlu např. tím že místo zabitých nebo zavržených svých služebníků povolává jiné proroky, apoštoly, učitele i samotného jednorozeného syna. Pokud jde o lidi, neklesl lidský rod nikdy tak hluboko, aby aspoň někteří nepoznávali obecnou zkázu, neučili ji poznávat jiné a nestarali se také o léky, pokud to bylo možné.“

,,Dosvědčuje to Cicero těmito slovy : Již dávno se hledalo umění, jak pečovat o tělo a chránit je. A toto umění bylo připsáno vynalézavosti nesmrtelných bohů. Avšak lék duše před svým objevením ani nebyl postrádán a když byl poznán, nebyl zušlechťován, a jen málokterým byl milý a příjemný, více lidem byl podezřelý a odporný. Po příčině této hlouposti Cicero hned pátrá a dodává : Je to snad proto, že nemoc a bolest těla posuzujeme duchem, ale nemoc ducha tělem necítíme. Když tedy duch soudí sám o sobě, stává se, že onemocní tím, co posuzuje, a pronáší o sobě méně správný úsudek.“ (Tusc. Quaest. 3).

,,Že se to říká právem a že přemýšlení o lidských neduzích svět nenávidí a protože je většinou marné, zpozorovali nejen ti, kteří pod vedením přirozeného světla marně se pokoušeli o nápravu, ale rovněž i ti, které svým duchem ovanul a povzbudil Bůh, patriarchové, proroci, apoštolé a jiní svatí; ba dokonce sám svatý svatých to dostatečně dosvědčil svými stížnostmi, že od propasti zkázy, do níž se všichni ženou, odvracejí se jen málokteří, jež zvláštními cestami odvádí milosrdenství boží. Léčili jsme Babylon a neuzdravil se, volá Jeremiáš. Kdo uvěřil našemu kázání; a komu se zjevilo rámě boží, táže se Izaíáš. Zvrácenosti nelze napravit a nedostatky nelze sečíst, naříká po všech pokusech Šalomoun.“

,,Dále to dosvědčuje sama moudrost boží : Hle, posílám k vám proroky a mudrce! Vy však je vraždíte a bičujete.

Konečně Jan : Celý svět spočívá na zlobě. Neboť trvají ve všech společenských třídách a stavech lidských, ve všech národech a jazycích neskonalé zmatky, zemi dosud zcela zahalují mraky (jak praví Bůh) a mrákota národy : tak nevylečitelné jsou naše neduhy.“

Vypsáno z knihy - Jan Amos Komenský - CESTY SVĚTLA

NSNSNSNSNSNSNSNSNSNSNSNSNSNSNSNSNSNSNSNSNS