Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kapitoly k ZAMYŠLENÍ

2. 6. 2008

???????????????????????????????????????????

,,Jednotlivé kapitoly se snaží vylíčit několika málo slovy - naše nynější žití."

http://farm3.static.flickr.com/2787/4362234252_7e820b3d3e.jpg

,,Intelektuální život společnosti se rozpadl. Na jednom pólu najdeme kulturu vědecké pospolitosti, na druhém kulturu tradiční. Mezi nimi dnes existuje těžko překlenutelná propast... lidstvo se však nemůže bez jednotné kultury harmonicky vyvíjet."     C.P.Snow 

???????????????????????????????????????????

Obrazek

 ??????????????????????????????????????????

Kapitola první - korektury na člověku, kterého Bůh stvořil k obrazu svému.

,,Ve vědeckých laboratořích začaly nejsmělejší přeměny, k jakým kdy v dějinách lidstva došlo. Člověk sahá po posledních a nejhlubších tajemstvích přírody. Chce sám pokračovat v díle stvoření a dokončit je podle svých představ. Chce-li být této úloze práv, musí se sám změnit, získat nové vlastnosti a vypěstovat v sobě schopnosti, jeká neměla žádná předchozí generace."

V Bibli se praví : ,,I stvořil Bůh člověka k obrazu svému, k obrazu božímu stvořil jej, muže a ženu stvořil je."

,,A člověk nyní začal obraz boží opravovat."

???????????????????????????????????????????

Kapitola druhá - strom vědění.

,,Vědecko technická revoluce je revolucí mozku. Člověk už nemůže obsáhnout všechny vědomosti. Mobilizuje se umělá inteligence strojů, ale zdokonalit se musí i lidské mozky."

V Bibli je psáno : ,,Že člověk byl vyhnán z ráje, protože jedl ze stromu vědění." 

,,Naše generace strom vědění horečně drancuje a ztratila možnost klidného života. Nový svět nepotřebuje lidský pot. Mučí mozek člověka."

???????????????????????????????????????????

Kapitola třetí - kód života.

,,Vědci našli kód, podle něhož se řídí výstavba živého organismu. První slova, psaná v tajném písmu přírody, už rozluštili."

Řekl též Bůh : ,,Vydej země duši živou, jednu každou podle pokolení jejího, hovada i zeměplazy, i zvěř zemskou podle pokolení jejího," praví se v Genesis.

,,Kouzlo, které propůjčuje každému živému tvoru příslušnost k druhu a každému člověku jinou postavu i osobnost, bylo objeveno. Lidé je začínají ovládat a využívat podle vlastního přání."

???????????????????????????????????????????

Kapitola čtvrtá - ...a vyňal jedno z žeber jeho...

,,Člověk už nemá umírat jen proto, že selhal některý z jeho orgánů. Zestárnou-li předčasně jednotlivé části těla tak, že už nemohou vykonávat svoje funkce, vymění se za nové."

,,Podle Geneze stvořil Bůh ženu z Adamova žebra."

,,V osmém dnu stvoření se člověk pokouší přenesením cizí tkáně zachovat už existující život. Naráží však na jednu základní překážku - na nesnášenlivost organismu vůči cizím bílkovinám. Vědci se pokoušejí překonat tuto bariéru a přírodu obelstít."

??????????????????????????????????????????

Kapitola pátá - syntetická zahrada Eden.

,,Zelený koberec, který činí Zemi obyvatelnou, bude asi jednoho dne pro přibývající lidstvo malý. Člověkem stvořený svět však musí mít pevnou základnu, která by poskytovala dost potravin."

V první knize Mojžíšově se píše : ,,Potom řekl Bůh - zploď země trávu a bylinu, vydavájící símě a strom plodný, nesoucí ovoce podle pokolení svého..."

,,Vědci se pokoušejí už několik desetiletí zjístit, jak vlastně nechává Bůh trávu, bylinu a strom růst. Dá se předpokládat, že se mechanismus fotosyntézy zcela vyjasní. Konečným cílem vědců je - kontrolována fotosyntéza - která by zachranila lidstvo před hladem."

???????????????????????????????????????????

Kapitola šestá - oheň hvězd.

,,Chceme-li doopravdy změnit svět podle své vlastní vůle, musíme mít k dispozici ohromné množství energie. Zatím spalujeme lesy pravěku a zbytky živočišného života v někdejších mořích, z kůry Země dobýváme radioaktivní prvky a štěpíme jejich jádra. Ve snaze najít nové zdroje energie vědci sahají už i po hvězdách."

Čtvrtého dne biblického stvoření řekl Bůh : ,,Buďte světla na obloze nebeské, aby oddělovala den od noci."

,,Člověk se snaží nyní zažehnout hvězdný oheň v laboratořích, aby v něm - spálil - vodu, nevyčerpatelný zdroj energie na zemi."

???????????????????????????????????????????

Kapitola sedmá - vnitřní tmel světa.

,,Hmota, nad níž chce člověk zvítězit, ohrožuje existenci celého lidstva : prvním výsledkem atomového bádání byla bomba. Na svět, který chceme stvořit, byl vržen stín. Bomba zbavila vědecký výzkum nazávazností a lidskou touhu po vědění nevinnosti."

Potřebu poznání vyjádřil Goethe jedinou větou : ,,Abych to všechno vyzvěděl, jaký je světa vnitřní tmel," říká doktor Faust.

,,Přes nebezpečí, které štěpení atomu přineslo, pronikají vědci dál - do nejhlubšího nitra, do jádra věcí - do jádra atomu."

???????????????????????????????????????????

Kapitola osmá - prvky stvořené člověkem.

,,Trvalo celá tisíciletí, než člověk poznal, z jakých prvků je stvořen svět, který ho obklopuje."

V Bibli se mluví jen o dvou prvcích : ,,I nazval Bůh místo suché zemí, schromáždění pak vod nazval mořem."

,,Staří Řekové rozeznávali čtyři prvky : zemi, vodu, vzduch a oheň. V předminulém století chemici zjístili, že existuje 92 prvků. A pak začali získavat prvky, které se na Zemi vůbec navyskytují. Člověk pokračuje v díle stvoření a obohacuje přírodu o nové prvky."

???????????????????????????????????????????

Kapitola devátá - buď světlo !

,,Světlo je symbolem dobra, čistoty a míru."

 Již prvního dne stvoření řekl Bůh : ,,Buď světlo !" I bylo světlo.

,,Vědcům se podařilo stvořit světlo bez jakýchkoliv nečistot teprve v roce 1960. Jsou to paprsky biliónkrát jasnější než paprsky Slunce. V přírodě takové světlo neexistuje. Je-li však lidmi stvořené světlo - laserové paprsky - poselstvím míru, to ukáže teprve budoucnost. Lidé se ale bojí, že se tyto paprsky stanou zbraní, které se už půl století říká - paprsky smrti."

???????????????????????????????????????????

Kapitola desátá - nebe je pro nás otevřené.

Staří Číňané měli pro vesmír krásné a poetické označení : ,,Na věky nedotknutelná modrá květina nebes."

,,Na věky nedotknutelná ... Člověk vstoupil do vesmíru v rocě 1961. Opustil prostor, v němž se vyvíjel a pro nějž byl stvořen. Staví rakety pro lety do vesmíru, které mají být dalším triumfem a důkazem technického mistrovství a lidské vůle. Lety do vesmíru jsou největší výzvou člověka přírodě."

??????????????????????????????????????????

Kapitola jedenáctá - podmaňte Zemi !

,,Lidé žijí na Zemi už přes milión let."

Přes milión let plní Biblický příkaz : ,,Ploďte se a rozmnožujte se, a naplňte Zemi, a podmaňte ji..."

,,Přírodní katastrofy lidé snášeli až donedávna odevzdaně a cítili se proti nim bezmocní. Teprve v roce 1957 začalo veliké mezinárodní dílo, v němž se spojili vědci všech národností, aby intenzivně studovali svoji planetu. V roce 1961 se poprvé pokusili vyhloubit v Zemi dostatečně hluboký vrt, který by umožnil výzkum zemského nitra. Člověk usiluje o vyšší stupeň své nadvlády nad přírodou : chce být nezávislý na jejich - náladách."

???????????????????????????????????????

Kapitola dvanáctá - vyhnání z ráje.

,,Člověk musí žít v novém světě, který sám stvořil. Snad se mu bude někdy zdát, že byl podruhé vyhnán z ráje."

O prvém vyhnání se v Bibli praví, že tehdy řekl Hospodin Bůh : ,,Aj, člověk učiněn jest jako jeden z nás, věda dobré i zlé - pročemž nyní, aby nevztáhl ruky své, a nevzal také z stromu života, a jedl by, i byl by živ na věky, vyžeňme jej." I vypustil jej Hospodin Bůh z zahrady Eden, aby dělal Zemi, z niž vzat byl."

,,Také nyní se člověk musí osvědčit ve zcela novém světě, ve světě vědy a techniky."

???????????????????????????????????????????

,,Moderní život na nás žádá vědomosti, kterých nemáme, užíváme věci, kterým nerozumíme, zasahujeme do dějů, o kterých nevíme skoro nic."     Karel Čapek

Obrazek

 ???????????????????????????????????????????????