Jdi na obsah Jdi na menu
 


ŽIVOT začíná, když ... a Kdy začínáme STÁRNOUT

5. 1. 2013

??????????????????????????????????????????????????????????

,,Život začíná, když..."

 

Spočítejte si, jakou jste měli v dřívějším životě letoru.

,,Život. Pro někoho dlouhý maraton a pro jiného rychlý sprint na krátkou trať. Začíná tehdy, když se narodíme, objevujeme svět a učíme se všechno, co budeme potřebovat? Nebo začne ve chvíli, kdy opustíme školu a budujeme kariéru? Nebo, že by začínal v době, kdy jsme rodina, narodily se nám děti a my v tu dobu teprve poznáváme, co to život doopravdy je A co motto: Život začíná po padesátce?"

,,Takže kdy vlastně ten život doopravdy začíná? Určitě ne tehdy, když na sebe nemáte čas, protože ho věnujete dětem, partnerovi nebo vzdělání. To mohou být sice přínosné chvilky a zkušenosti, ovšem VÁŠ život v něm vlastně nežijete. Přání, která by vám dělala radost, odsouváte až na druhou kolej a říkáte si, že si je splníte, až dostudujete, až si koupíte s partnerem byt, až vylétnou děti z hnízda, až..."

,,Ale co bude v době, až se tohle všechno stane? Nebudete se už cítit opotřebovaní, bez dostatku síly k tomu, abyste si mohli plnit své sny? Proč se nevěnovat vedle vlastní práce i koníčkům v oblasti, která nás zajímá?"

,,Proč by si prodavačka nemohla večer namalovat obraz podle svých představ? Protože má děti, musí rodině připravit večeři, vyprat a uklidit? A tohle vám přijde jako spokojený život? Potom si uvědomte, že právě tenhle „spokojený život“ je začátkem konce mnoha vztahů. Přijde nuda, stereotyp, hádky a posléze hledání zakázané třinácté komnaty."

,,Naučte se se svým životem manipulovat, protože život začíná právě tehdy, když si ho začneme užívat. Není to o věku ani o tom, že věci nejdou tak, jak mají. Pokud se budeme cítit spokojeně a šťastně, omládneme, dodá nám to energii a spokojenost, i štěstí se usadí nejen v našem domově, ale i v srdci. A co je víc než rozesmátý člověk, který se nebojí toho, co přijde zítra?" 

OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO

,,Kdy začínáme stárnout?"

2806993-stari-ilustracni-zaber.jpg

,,Od kdy vlastně člověk stárne? Odborníci i lékaři většinou odpoví, že každý člověk začíná stárnout hned, jak se narodí. Novorozenec se sice vyvíjí, ale zároveň začíná skutečně stárnout. Buňky v určitých orgánech postupně zanikají, když vyčerpají svou energii a jsou nahrazovány novými funkčními buňkami. Stárnutí každého člověka probíhá zcela individuálně, nastupuje v různém věku a záleží na opotřebování orgánů, jako je srdce, mozek, vše je v organismu řešeno cíleně jako celek." 

,,Světová zdravotnická organizace přijala pro rozlišení věkových skupin toto pomocné názvosloví:

střední věk, tvoří kategorie 45 až 59, 

stárnoucí osoby jsou od 60 do 74 let,

stará generace jsou lidé ve věku 75 až 89 let stařecká skupina začíná od 90 let výše.

,,Délka lidského života je v různých částech zeměkoule různá, většinou se ženy dožívají v průměru o pět až sedm let více než muži. Vše závisí na životní úrovni, prožitcích z dávné i nedávné minulosti, na rodinných traumatech, na podmínkách určitého prostředí, existenčním zabezpečení a podobně. V České republice se v současnosti dožívají ženy 82 let, zatímco muži 79 roků."

 

????????????????????????????????????