Jdi na obsah Jdi na menu
 


5.) Základní otázky a odpovědi života

24. 4. 2009

 OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO

- DUCHOVNÍ PRAVDY--DUCHOVNÍ PRAVDY -

 ,,Bylo by moudré snažit se získat v co největší míře tento vysoký kapitál pomocí nauky, kterou nám přinášejí duchovní přátelé. Nikdo z nás nezůstane po odchodu z tohoto světa ušetřen otázky : ,,Ukaž, co jsi přinesl !" Pak je bolestné přiznání : ,,Mé ruce jsou prázdné. Promeškal jsem příležitost získat duchovní poklad. Nesplnil jsem svou životní zkoušku, nesplnil jsem úkol, který jsem si předsevzal." Rozhodnutí využít s rozvahou a moudrostí pozemský život, snaha vést ho cestami hodnot důstojných potomků Boha, leží v nás samých. Kéž by ve vás setba nabízená duchovními učiteli dozrála v bohatou úrodu poznání a touhy po cíli všeho bytí : ,,Přiblížit se k Bohu !"

Obrazek

5.) A nyní již přistoupíme k základním otázkám a odpovědím života :

,,Co je to spravedlnost a jak ji člověk přijímá ?"

,,Spravedlnost je Božská zákonitost, sémě, jež vložil Stvořitel do každého z vás. Cit pro spravedlnost je úměrný vnitřnímu vývoji. Člověk je většinou přijímá jako určuté zadostiučinění. Nespravedlnost vzbuzuje naopak pocit bolestného rozhořčení."

,,Proč mají lidé rozdílné zkušenosti s platností zákona spravedlnosti ?"

,,Každý z lidí stojí na jiné úrovni, a to ovlivňuje jednak jejich cítění, ale i zkušenosti ze spravedlnosti. Zaměňuji ji často se zaujetostí, s předsudky, a dokonce v negativním smyslu i s pomlouvačností a pocity jako je nenávist, násilí, chtivost a podobně. V každém smyslu ji spojují s radostí, důvěrou, volností, mírem a láskou. Přiznejte si vždy, za všech okolností a otevřeně, který druh spravedlnosti je vašim životním průvodcem."

,,Co tvoří základ spravedlnosti v lidském soužití ?"

,,Vyžaduje to známé přísloví : ,,Co nechceš sám, nečiň jinému !" Vůdčí silou spravedlnosti je svědomí, které učí ctít a uznávat práva ostatních. Kdo je schopen vnímat a poslouchat hlas svého svědomí, je spravedlivý, a tím i oblíbený u svých bližních. Právě tento stav je pro váš pozemský život velmi důležitý."

Výsledek obrázku pro duchovno

,,Jakými charakterovými vlastnostmi se má vyznačovat spravedlivý člověk ?"

,,Spravedlivému jsou jeho měřítkem charakterových vlastností příklady, ze života Ježíšova, který zcela jasně dokázal platnost pravdy: ,,Bez lásky k Bohu a bližnímu svému není pravé spravedlnosti." Orientujte se na příkladech Jeho života. Každý, kdo se upřímně a opravdově snaží o spravedlnost, musí si uvědomit, jak velká je Jeho láska a schopnost odpuštění. V jejim zrcadle uvidí, které charakterové vlastnosti mu chybí, aby byl spravedlivým člověkem. To je cílem a pozadím této otázky."

,,Co tvoří základní hodnotu Božských zákonů života ?"

,,Právo na život tvoří podstata těchto zákonů, které vyšly od Nejvyššího Tvůrce pro málo vyvinuté lidstvo. Přikázání ,,Nezabiješ !" je jedním z podstatných článků životního zákona. Jeho překročení vyžaduje působení zákona spravedlnosti ve smyslu odčinění a trestu. Tvůrce dál každému z vás právo na věčný život, neboť i on sám je život věčný. Přikázáni ,,Nezabiješ !" budíž vám průvodcem v každé době."

 Obrazek

,,Co znamená rčení : ,,Poslouchej Boha více než člověka ?"

,,Jsou-li pozemské zákony v rozporu s duchovním poznáním, spravedlností a svědomím, je dána přednost zákonům Božím. Jsou-li pozemské zákony v souladu se zákony Boha, je třeba respektovat obojí. Přenášejte tento postoj do svého každodenního života."

,,Lze označit spravedlnost jako ctnost ?"

,,Ano. Spravedlnost je ctnost, která je měřítkem vnitřního vývoje. Vyžaduje být spravedlivý ke všem lidem, a to není lehký úkol."

,,Jaké výhody a nevýhody provázejí duchovního ochránce při vedení člověka ?"

,,Úloha duchovního ochránce představuje velmi zodpovědný úkol, nespočívá však v zodpovědnosti za to, že chráněnec docílí jen nepatrné nebo žádné pokory, i když ochránce nesazuje všechny své síly. Bez ohledu na velkou obětavost všech ochránců vyplývají z jejich činnosti i nevýhody. Výhodné je individuální obohacení průvodce mnohými zkušenostmi a získání zásluh za vývojový růst chráněnce. Nevýhodou je ztráta energie, kterou ochránce věnuje svému svěřenci, ačkoli by ve stejné době mohl pracovat s větším úspěchem na jiném poli duchovní činnosti."

,,Jak pociťuje člověk působení svého duchovního průvodce ?"

,,Působení je doprovázeno pocitem laskavosti, mírnosti, porozumění, útěchy a lásky. Vlastní vůle chráněnce však zůstává nedotčena, protože jinak by totiž docházelo k závislosti na ochránci, což by bylo přestupkem proti božskému zákonu svobodné vůle."

,,Může se duchovní průvodce při uskutečňování své služby mýlit ?"

,,Mýlit se může, zejména v pozemských životních otázkách chráněnce, které sám ve vlastním dřivějším životě nepoznal. Tento omyl je však ihned zachycen, takže nedojde až k chráněnci. Všem duchovním průvodcům stojí po boku vyšší vůdčí duchovní bytosti, které tento omyl okamžitě zaznamenají a nechají proběhnout. Můžete se naprosto spolehnout, že až k vám žádný omyl nedosáhne."

,,Je duchovní ochránce nutný i v nadzemských oblastech ?"

,,Není. Duchovní ochránci jsou průvodci každé lidské bytosti jen po dobu jejího duchovního zrání, pokud není schopna pomoci vědomí svého vyššího ,,Já" (nadvědomí) nést zodpovědnost za sebe sama. Situaci lze přirovnat k působení pozemského učitele a žáka."

Obrazek

,,Je působení ochránců v podobě intuice, inspirace či tušení zaměřeno na morální, duševní a duchovní růst chráněnce ?"

,,Duchovní ochránce je ve všech životních situacích spojen se svým chráněncem, i v tak zvané osobní sféře, aby mu v případě  potřeby mohl pomoci. Je nejvěrnějším přítelem, rádcem, zastáncem a pomocníkem člověka. Některým z vás se nelíbí jeho přítomnost v osobní sféře, ale právě zde vznikají nejčastěji lidské problémy, chyby a omyly, bolestné okamžiky, vyžadující útěchu a pomoc. Váš ochránce vás zná zcela jseně do poslední podrobnosti. Nic před ním nemůžete ukrýt, utajit, nemůžete se od něho odloučit, i kdyby jste chtěli, neboť on je vám určený Tvůrcem. Nikdy nejste sami a buďte za to vděčni, protože nevíte, před kolika chybami, omyly a ztrátemi, před bolestmi a neštěstím vás mnohdy ochrání. Vy mluvíte o ,,šťastné náhodě, o tom že ,,jsem dostal šťastný nápad," ,,reagoval jsem právě ve správném čase" a podobně. Věříte opravdu na šťastné nápady, náhody a jak tomu všemu říkáte ? Odkud se vzaly ? Přemýšlejte o tom a buďte svému ochránci vděčni."

,,Existují ve velkých městech a centrech, kde žije mnoho lidí pohromadě, zvláštní duchovní ochránci ?"

,,I pro život ve velkých městech jsou přiděleni duchovní ochránci, snažící se o udržení alespoň určitého stupně duchovního pořádku."

,,Je projevem slabosti duchovního ochránce, když jeho chráněnec nedosáhne pokrok v duchovním růstu ?"

,,Zde ochránce nenese zodpovědnost, neboť se v tomto případě chráněnec uzavírá duchovnímu vlivu. Jeho svědomí je zatvrzelé, je většinou hrdý, nepřístupný, umíněný ve svých názorech, lhostejný ke všemu mimo svých hmotných zisků nebo poživačnosti, lhostejný k otázkám vnitřního života. Tím se otevírá působení negativních sil a brání přístupu světlých pomocníků."

Vypsáno z knihy Duchovní pravdy v otázkách a odpovědích, kterou napsala Gisela Weidner

 - DUCHOVNÍ PRAVDY -- DUCHOVNÍ PRAVDY -

OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO

OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO