Jdi na obsah Jdi na menu
 


6.) Základní otázky a odpovědi života

23. 4. 2009

OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO

- DUCHOVNÍ PRAVDY--DUCHOVNÍ PRAVDY -

,,Poznatky, které vám vysvětlujeme, leží trochu nad průměrem duchovní nauky. Tak jako váš pozemský vývoj, je rozdílný i vývoj duchovní. Soustředěně se zamyslete a poznáte, že pro přibližení se k Tvůrci chybí lidstvu ještě mnoho vývojových stupňů, podobně jako astronomové poznávají, že mimo doposud známých planet musí být v nekonečném a jim neznámém vesmíru ještě mnoho dalších těles. Duchovní nauka přináší svědectví o vámi ještě nepoznaných dalekých prostorech a možnost pomoci vám na tyto budoucí domovy připravit."

 

Obrazek

6.) A nyní již přistoupíme k základním otázkám a odpovědím života :

,,Je duchovní průvodce schopen poznat naše nejskrytější, duchovně hluboké myšlenky ?"

,,Duchovně hluboké myšlenky přicházejí buď od ochránce samotného nebo jeho prostřednictvím od vyšších duchovních bytostí. Schopnost myšlení v pozemském smyslu je pro vás lehčí, ale postrádá vývojovou dynamiku."

,,Je náš duchovní průvodce to, co člověk nazývá svědomím ?"

,,Duchovní ochránce není vašim svědomím. Svědomí je duchovní myšlenková schopnost rozpoznat dobro a zlo za účelem vyvojového růstu, obratu a udržování správného životního smyslu. Pomocí svědomí se u vás projevuje vliv duchovního průvodce, jeho nezapomenutí, rady a pomoc při řešení životních problémů, přinášených vždy v rámci Božské zákonitosti a slouží vašemu morálnímu a duchovnímu vzestupu."

,,Je člověk schopen kontroly a realizování mezi myšlenkami svými, myšlenkami vnuknutými duchovním průvodcem a myšlenkami vnucovanými negativními našeptávači ?"

,,Každý z vás má možnost učit se rozlišovat podle způsobu, kterým jsou mu tyto myšlenky dány. Podle jejich pozitívní nebo negatívní hodnoty. Pomoci vlastní citlivosti. Pomocí duchovních poznání, daného dosaženým stupněm vývoje."

,,Co je to duchovní citlivost ?"

,,Pokud se snažíte rozlišovat přichazející myšlenky, ať jsou to myšlenkové impulzy vašeho duchovního ochránce, vaše vlastní myšlenky nebo myšlenky vnuknuté negativními bytostmi, roste postupně vaše vnímavost a schopnost jejich rozlišování. Stáváte se citlivějšími pro kvalitu jejich vyzařování. Jak říká staré rčení : ,,Cvičení dělá mistra !"

Výsledek obrázku pro duchovno

,,Musí duchovní průvodce bojovat o možnost předávat myšlenkové impulzy, intuici, inspiraci a podobně s negativními bytostmi ?"

,,Je-li to nutné, pak ano. Musí bojovat. Bojovat především za to, aby pomohl svému chráněnci splnit úkol, jenž si před svou inkarnaci vytýčil. Výsledek tohoto boje je v rukou chráněnce samotného. Závisí na jeho vůli, jakým myšlenkovým hodnotám dává přednost. Slovo ,,bojuje" je tvrdé slovo, ale ve skutečnosti se jedná opravdu o duchovní boj mezi dobrem a zlem. Síla vědomí vyššího ,,Já", stojícího nad nižším ,,Já" ( ztotožňovaným s fyzickým tělem ),je u většiny lidí velmi slabá. Boj o vliv na vyšší vědomí člověka mezi vašimi ochránci a negativními silami je důležitý, neboť kdo ovládne jeho průchod, ovládne člověka a jeho myšlení. Na vyšší duchovní úrovni není tento boj nutný, protože každá jednotlivá myšlenka a každý pocit je okamžitě viditelný na svém nositeli. Životní poslání chráněnce má být splněno a ochránce má za toto splnění do určité míry, ale pouze do určité míry, zodpovědnost. Proto je připraven bojovat a pomáhat, pokud mu chráněnec svým nesprávným jednáním a myšlením neuzavře cestu inspirace, intuice a myšlenkových vnuknutí."

,,Je možné zcela zabránit působení zlých bytostí na člověka ?"

,,Není. Ježíš říká : ,,Zlo nelze sprovodit z tohoto světa !" Ale každý jedinec, který se proti zlu s plným vědomím brání, dostane ke svému ochránci ještě další pomocné bytosti. Ty posilují jeho odolnost vůči pokušení. Znovu se vracím ke slovům Ježíšovým. Víte, proč zlo nelze ze světa sprovodit ? Protože současný svět je doménou Lucifera a jeho pomocníků. V novém světě, na jehož prahu lidstvo stojí, bude zcela jiná situace."

,,Odkud přicházejí dobrá lidská předsevzetí ?"

,,Musíme zde rozlišovat mezi několika druhy předsevzetí. Předně : Z plánu stanoveného si člověkem před inkarnací, tedy z vědomí vyššího ,,Já". Mnozí z vás říkají : ,,To je logické, proto jsem tu, abych splnil svá dobrá předsevzetí, s nimiž jsem přišel." Dále činnosti vašeho duchovního průvodce. Jestliže chráněnec splnil svá určitá předsevzetí, vnukne mu tento další, a další. To je to, čemu říkáme duchovní růst, vývoj, vzestup od jednoho pozitívního aspektu k dalšímu."

 Obrazek

,,Je služba duchovního ochránce dobrovolná, je povinností, nebo posláním ?"

,,Převážně je činnost ochránce nezištnou, dobrovolnou službou, výplyvající ze zákona lásky k bližnímu. Povinností je tehdy, mají-li ochránce a chráněnec vyrovnávat společně učiněnou chybu. Posláním se stává, jakmile se duchovní bytosti dobrovolně inkarnují. Aby přinesly lidstvu například možnost poznání duchovní Pravdy, stáli se mu příkladem, vůdcem na cestě k Poznání, a tím k vyššímu stupni duchovního vývoje."

,,Je inkarnovaný pozemský jedinec schopný přijímat a prožívat čistou duchovní blaženost ?"

,,K prožitku čisté duchovní blaženosti je třeba určitých předpokladů. Vysoký stupeň duchovní zralosti, vedení, které se vytváří životní praxi, schopnost vědomého opuštění fyzického těla a oproštění se od materiálního, rozumového myšlení, od vnímání a vlivu vědomí osobního ,,Já", tedy fyzických aspektů života. To jsou požadavky, které lze na Zemi těžko splnit, a proto není možno inkarnované duši plně prožívat čistou duchovní blaženost."

,,Existuje určitá norma, kterou lze - měřit - pozemské štěstí ?"

,,Štěstí je tak rozličné, jak rozličné jsou vývojové stupně jednotlivých lidí. V pozemském životě tvoří podstatu štěstí většiny lidstva majetek, váženost, kariéra, úspěch apod. V etické oblasti spokojenost, bezpečnost a úcta. V životě orientovaném na duchovní problematiku je štěstím víra, schopnost lásky, milosrdnost, služba slabšímu, vnitřní prožitky z lásky a oddanosti k Bohu či naděje na věčný život v blízkosti Tvůrce. Štěstí má tolik variant, kolik lidí po něm touží. Co jednoho naplňuje štěstím, nechává druhého lhostejným, Jednoznačná odpověď je zde obtížná."

,,Může si každý člověk na Zemi zajistit alespoň trochu štěstí ?"

,,Obyčejně ano. Rozhodující jsou hodnoty, které volí jako své životní cíle. Jestliže člověk například neporušuje dané zákony lásky a žije vlastním přičiněním se svými bližními v harmonii, zdůrazňuji - vlastním přičiněním -, jestliže myslí a jedná v rámci Božské zákonnitosti a je schopen být příkladem ostatním, zajišťuje si životní soulad, a tak i možnost vyrovnaného, šťastného života. V myšleních a představách některých lidí poskytuje Tvůrce mnohým jedincům bohatství a štěstí, zatímco jiní strádají a žijí v nedostatku. Ti, kteří takto smýšlí, nemají nebo odmítají znalosti duchovní podstaty pozemského života a s ní spojené zákonnitosti. Nevěří na Stvořitele, nevěří na jeho spravedlnost a lásku. Vnímají jen danou realitu jejich současného života. Pro získání darů pro tento život jsou nutné zásluhy a práce minulých životů. Bohatství a štěstí v pozemském životě může být životní zkouškou pro budoucnost nebo pomocí pro ostatní. To všechno promýšlejte, než začnete odsuzovat. Pokuste se odhalit, není-li hnací silou podobného postoje závist, nepřejícnost či chamtivost. Negativní síly se snaží tyto nectnosti zafixovat ve vědomí člověka a tím jej uzavřít Světlu."

,,Lze nazvat neštěstím stav, kdy člověku chybí hmotné životní minimum ?"

,,Pozemské bohatství je často nebezpečnějším neštěstím, než nouze a strádání. Nejmoudřejší je ten, kdo má minimální požadavky, přání a touhy po pozemském majetku."

,,Je pravda, že zisky docílené pomocí negatívních sil, přinášejí neštěstí ?"

,,Ve smyslu duchovního vědění a podle způsobů pozemského využití jsou tyto zisky pramenem zla a zármutku. Kdo nepřipoutává své srdce k pozemským hodnotám, ušetří si mnoho omylů a zatížení, která musí být jednou trpce vyrovnána."

,,Je každý člověk spoluzodpovědný za hladovějící a strádající lidské skupiny či jednotlivce ?"

,,Hladovějící a strádající, v největší bídě žijící jedinci a skupiny jsou součástí lidstva, které tvoří na Zemi osudovou společnost. Kdyby lidstvo dodržovalo a žilo v rámci Božské zákonnitosti ( zákon lásky, spravedlnosti, vzájemné pomoci ), byla by matka Země schopna uživit všechny."

Obrazek

Vypsáno z knihy Duchovní pravdy v otázkách a odpovědích, kterou napsala Gisela Weidner

- DUCHOVNÍ PRAVDY -- DUCHOVNÍ PRAVDY -

OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO

OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO