Jdi na obsah Jdi na menu
 


Filozofie EDGARA CAYCE

24. 4. 2009

CCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCC

,,Filozofie Edgara Cayce"

Obrazek

Patřím mezi ty poražené,

sražené až na dno zoufalství,

kteří se vzdali,

protože neměli už žádné jiné východisko,

na milost - nemilost Pánu, jen tak tušenému,

s tou nadějí stébla posledního.

,,Co kdyby na tom něco bylo ?"

,,Proč bych to nezkusil ?"

A najednou po dětské modlitbičce,

skoro zapomenuté,

pocítil, že v té bídě nejsou opuštěni,

že nejsou sami,

a cítil, jak jejich srdce

sevřené úzkostí a strachem

 je obalováno obláčkem něhy připomínajícím

teplo maminčiny dlaně.

V tom propadu do nicoty prožili zázrak

prvního zajiskření nové naděje.

A po naději časem se vynořila víra

a ta se proměnila v jistotu,

 v pevnost plné síly

a v prožívanou přítomnost samotného pána.

 

,,Začneme faktem, že Bůh je"

 

1.) Bůh existuje. Ve výkladu č.1567-2 čteme : ,,Začněme faktem, že bůh je. Co je život ? Jak bylo dáno, v Něm žijeme a pohybujeme se. Život ve všech svých fázích, svých výrazech je projevem oné síly, již nazýváme Bohem."

2.) Zpočátku jsme byli stvořeni jako nehmotné bytosti neustále si uvědomující Boží přítomnost, skutečnost, že Bůh je naším Otcem.

3.) Toto vědomí boží přítomnosti jsme vinou našeho sobeckého myšlení ztratili. Výklad č.1567-2 říká : ,,Poté chyba v naši individuální činnosti, nikoliv chyba někoho jiného, ale naše vlastní, nás oddělila od tohoto vědomí."

4.) Svůj osud a svoji budoucnost vytváříme především prostřednictvím své mysli, neboť jak Cayce říká : ,,Mysl je stavitel."

5.) Tak jako hmotný svět je řízen zákony fyzikálními, svět ducha je řízen zákony duchovními. Nejvýznamnější z nich je zákon karmy, postulující, že veškeré naše dobré i zlé skutky se nám jednou vrátí zpět."

6.) Smyslem našeho života je, abychom se stali dokonalými a také obnovili svůj vztah ke svému Stvořiteli. Ve výkladu č.1567-2 je uvedeno : ,,Cíle, pro které každá duše vstupuje do hmoty, jsou ty, aby si uvědomila svůj vztah ke Kreativním silám anebo Bohu."

7.) Cest vedoucích k tomuto cíli je několik, nejvýznamnejšími jsou z nich láska a služba našim bližním. O několika lidech, kteří dosáhli takové dokonalosti, že další reinkarnace nebyly již nutné, Cayce řekl : ,,Milovali a sloužili."

8.) V hierarchii způsobů jak splnit poslání, pro které jsme se na tuto zem narodili, dále zaujímají prioritní postavení meditace, odpuštění a snášení utrpení.

 

,,Vložila jsem záměrně zde Edgara Cayce, který za sebou zanechal nejlépe zdokumentované dědictví, sestávající z jeho více než 1 400 vykladů. Tyto velmi cenné informace umisťuji Edgara Cayce po zásluze na vrchol one pomyslné pyramidy duchovních učitelů, přestože on sám byl proti jakémukoliv vyzdvihování vlastní osoby a varoval před jejím kultem. Zdůrazňoval, že našim ideálem by neměl být nikdo menší než sám Bůh a Ježíš Kristus."

Obrazek

,,Ačkoliv disponoval nevšedními silami, nebyl jimi fascinován a zásadní hodnotu pro něj vždy představoval dobrý vztah k Bohu a k bližním. Edgar Cayce byl schopen ve stavu změněného vědomí v jakémsi autonavozeném transu provádět telepatické lékařské diagnózy pacientů pouze na základě jejich jména a adresy."

,,Během tzv. životních výkladů byl mimo to schopen kontaktovat tzv. univerzální zdroj vědomí - Akasha záznamy - a zodpovědět tak otázky jakéhokoliv charakteru."

Obrazek

,,Výpovědi a výklady Edgara Cayca a údaje se nám mohou zdát poněkud překvapivé, protože on viděl ,,knihovny", líbezné krajiny s loukami anebo celá nebeská města. Připustíme.li však, že naše duše je nesmrtelná a že po onom jevu, jenž nazýváme smrtí, ve své existenci dále pokračujeme v jiném duchovním světě, pak stěží můžeme očekávat, že by žila jen tak ve vzduchprázdnu. Stejně tak jako nejsme schopni svýma pozemskýma očima vidět duše zemřelých, nevidíme ani svět kolem nich. Jestliže Bůh stvořil pro naši potřebu zde na zemi překrásné květiny, stromy nejrůznějších tvarů, řeky, jezera, hory louky lze předpokládat, že i na onom světě se z nich budeme moci těšit."

,,Stejně tak Edgar Cayce viděl na nižších úrovních astrálního světa blíže k zemi ,,bludné duše". Byl si vědom, že všechny naše myšlenky jsou na věky zaznamenányv Akasha záznamu. I pro něj v onom druhém světě neexistoval čas, tak jak jej známe my, a byl schopen vnímat minulost, přítomnost i budoucnost simultánně. Právě na tomto základě dokázal předpovědět s nevídanou přesností řadu světových událostí, včetně začátku i konce druhé světové války."

,,Shoda mezi Cayceovými názory a výpověďmi lidí hypnotizovaných do období mezi životy se týkala celé řady dalších aspektů našeho bytí."

1.) Po smrti opouští duše tělo a vstupuje do stavu, kde není čas ani prostor.

2.) Tam se poslední život na světě hodnotí a připravuje na další vtělení podle karmických požadavků.

3.) Náš přirozený domov je v nebi.

4.) Naše životy probíhají podle zákona příčiny a účinku.

5.) Další život se planuje ve spolupráci s dalšími bytostmi, neboť bytosti se reinkarnují ve skupinách.

6.) Než duše vstoupí do pozemské roviny, prochází éterickou bariérou, která sníží vibrace jejich vědomí, a vzpomínky na nádheru barda se rozplynou.

7.) Náhoda nehraje v našem osudu vůbec žádnou roli.

8.) Naše choroby souvisí s určitou činností a nebo nedostatkem činností v minulých životech.

9.) Války, zločiny, blahobyt, vězení, sláva, zklamání a mnoho dalších faktorů přispívá na zemi k růstu znalostí, moudrostí, pochopení pro druhé a mnoha jiných vlastností.

10.) Prospěješ-li druhému, prospěješ sobě a naopak, uškodíš-li druhému, uškodíš sobě.

11.) Chyby spáchané na zemi lze odčinit pouze na zemi.

12.) Reinkarnace je prostředek našeho postupného zušlechťování.

13.) Neobyčejné schopnosti vznikají úsilím a pílí v předchozích životech. Z tohoto pozorování lze vysoudit, že velcí hudebníci, filozofové a jiní vyjímeční lidé se učili a rozvíjeli své schopnosti už v minulém životě, až dozráli do stavu, kdy se mohl uplatnit jejich vliv.

14.) Aby karma skončila, musí se spaltit staré dluhy a nesmí vzniknout nové.

15.) A jediný způsob jak vyrovnat položky s dřívějších účtů, je bezvýhradné přijetí příkazů lásky a nesobeckosti.

16.) Láska a služba jsou pro vývoj základní.

,,Je vskutku  pozoruhodné, že fakta, tvořící výše zmíněných šestnáct bodů, byla uvedena ve výkladech E.Cayce mnoho desítek let před tím, než byly Whittonem a Fisherem popularizovány."

Obrazek

Na otázku : ,,Jak žít, abychom se už nemuseli reinkarnovat ?" Edgar Cayce odpověděl : ,,Využívejte plodů ducha, harmonii lásky a trpělivosti." Zeptáme-li se naopak typického křesťana, co dělat, abychom došli spasení, nejspíše odpoví : ,,Věř v Ježíše Krista."

V samotné Bibli odpovídá Ježíš Kristus na otázku : ,,Mistře, co čině, život věčný dědičně obdržím ?" ,,Co je psáno v zákoně ?" Odpvěď zněla : ,,Milovat budeš Pána Boha svého celým svým srdcem, duší, celou svou myslí a blížního svého jako sebe samého." I řekl mu Ježíš : ,,Právě jsi odpověděl, to čiň a živ budeš."

 

,,Edgar Cayce choval vůči Ježíši Kristu velmi niterní vztah a neustále zdůrazňoval nutnost vidět Ho jako svůj ideál, za zásadní považoval lásku a službu druhým. ,,Není důležité, co člověk zná nebo vyznává, ale jak se chová vůči svým bližním."

 

CCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCC