Jdi na obsah Jdi na menu
 


KNIHA - Výlety za duší Čech aneb Národní kořeny a křídla - Karel Funk a Mizející místa domova

15. 9. 2013

OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO

,,Karel Funk je stálicí na poli naší duchovní literatury. Od roku 1992 vydal již 19 knih. Pravidelně také píše články do časopisu Phoenix, a to již od jeho prvního čísla."

,,Kniha sice nepatří do řady těch, které mapují energeticky nabitá či jinak vyhledávaná místa naší vlasti, ale naopak evokuje místa, která v mapě nenajdeme."


www.karelfunk.bloger.cz

ooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

Mizející místa domova

MARIÁNSKÁ U JÁCHYMOVA

,,Jen pár kilometrů od Božího Daru leží kdysi věhlasné a nejvýše položené poutní místo v Krušných horách. Historie Mariánské u Jáchymova se píše přes půl tisíce let. Její původní název Sorg (v překladu znamenající pohraniční část lesa) se na tomto místě připomíná už v roce 1465, tedy víc než půl století před založením Jáchymova. Postavením kamenného kostela roku 1669 získala právo jmenovat se Mariasorg a po založení kapucínského kláštera roku 1765 se stala jedním ze tří center mariánského kultu na Karlovarsku. Do kláštera putovali po staletí k zázračné sošce Panny Marie lidé z nejrůznějších koutů celé země."

,,Zkáza kapucínského kláštera a celého poutního místa započala po roce 1948. Po vyhnání mnichů z kláštera se poutní místo stalo součástí drátem obehnaného koncentráku a pracovního tábora pro politické vězně a v podzemních prostorách kláštera byla zřízena proslulá vyšetřovna StB."

,,O zpustošené paměti v těchto končinách patrně něco tušil už poustevník Jan Navius, který Mariánské prorokoval nejen vzestup, ale také zkázu. Patrně i on by však svým věšteckým schopnostem navzdory ustrnul nad osudem místa, proměněné z kultu mariánské pospolitosti v mučírnu zločinného režimu a posléze rudými bagry srovnané se zemí."

,,Bourání pilířů víry v nebe, bourání klenby proto, protože na ni byla nebesa. A nakonec bourání nepohodlných zdí jako zneužitých svědků lidských útrap. Bourání kláštera, aby už nikdo nemohl vědět. Starý strom, rozvalená zeď a hromada kamení z doby, která zmizela v suti. Památník obětem války zbavený jmen."

OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO