Jdi na obsah Jdi na menu
 


Faraonovi ŽOLDÁCI - SKLÁŘSKÁ výroba v Egyptě - STAVBY Inské říše - Nejstarší VÍNO - PATRONKA čarodějnictví - Čarování a PRAVIDLA

10. 6. 2020

oooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

Faraonovi núbijští žoldáci

,,V dobách faraonů byli poměrně důležitou složkou egyptské armády najímaní vojáci, neboli žoldáci. Mezi nimi se proslavila jednotka Medjay složená z Núbijců. Tito žoldáci se vyznamenali v době Nové říše svýmuměním lukostřelby. Jejich hlavním úkolem byla ochrana faraona, jeho rodiny a paláce. Na starosti měli také střežení hranic, měst, a dokonce královských hřbitovů. Do této elitní jednotky se postupem času mohli hlásit i „obyčejní“ Egypťané."

,,Hlavní údernou silou Medjay byl bojový vůz potažený kůží, který byl snadno ovladatelný a dosahoval rychlosti až 38 km/h. I když samotnou jednotku tvořili žoldnéři, její jádro a velení měla na starost speciální kasta motivovaná sliby z kořisti. K výzbroji kromě luku patřily i krátké sekery nebo kopí, běžná byla ochrana těla a kožená přilba. O tom, jak úderný tento oddíl byl, svědčí skutečnost, že mnohokrát rozhodoval bitvy, a to především díky svým drtivým zásahům lukostřelců. Ti dokázali dostřelit přes 200 metrů. Byli také speciálně vycvičení, neboť stříleli v salvách a podporovali tak postup bojových vozů nebo pěchoty faraonovy armády. Později se název jednotky ze záznamů úplně vytratil, a tak není jisté, zda zanikla, nebo byla přejmenována."

Britští a němečtí archeologové objevili v Egyptě jednu z nejstarších sklářských dílen. Důkazy z oblasti Qantir-Piramesses ukazují, že výrobě skla se zde dařilo již kolem roku 1250 před naším letopočtem. Odborníci nalezli pozůstatky hliněných tavících kotlíků se zbytky skla, které bylo velmi pečlivě připraveno. Doposud se předpokládalo, že Egypťané vyráběli skleněné výrobky z již zhotoveného skla, které dováželi. Nejnovější nález z Qantir-Piramesses ale svědčí o opaku. Archeologové proto přehodnotili svá stanoviska a předpokládají, že země faraonů byla pilným dodavatelem skla pro celé Středomoří. Sklo z této části Egypta mělo nejčastěji červenou barvu.

Spirit

oooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

 

Tajemné stavby Inské říše

,,Některé stavby dávné Incké říše zůstávají stále zahalené tajemstvím. Ne, že by archeologové a vědci nestáli o to, aby jich prozkoumali co nejvíce, ale mnoho z nich se nachází v pralesích a je skryto bujnou vegetací."

,,Neprostupnou oblast však znají nejlépe místní obyvatelé, a proto není divu, že se v Peru nedávno našly zdi a základy budov, které byly postaveny právě v době Incké říše. Ta se rozkládala na území dnešního Ekvádoru, Chile, Peru, Bolívie, Argentiny. Zanikla až s příchodem španělských dobyvatelů, a to v první třetině 16. století."

,,A právě Peru, jehož území bylo centrem Incké říše, se nejvíce hlásí k jejímu odkazu. Proto byly nálezy přivítány s náležitou pozorností. Nacházejí se totiž několik stovek kilometrů od města Cuzco, které bylo kdysi jakousi metropolí Incké říše a od roku 1983 se může chlubit zápisem na seznamu chráněných památek UNESCO. Co se bude dít dál? Na místo samozřejmě nastoupí archeologové a co důležitého objeví, o tom budou svět jistě neprodleně informovat."

oooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

Nejstarší víno

,,V jeskyni na hoře Monte Kronio na Sicílii bylo nalezeno několik zdánlivě prázdných keramických nádob, které však ukrývaly hotový archeologický poklad. Obsahují totiž stopy vína, jehož stáří se odhaduje na více než šest tisíc let. Jedná se tak možná o nejstarší nalezené víno na evropském kontinentu."

,,Vědci se domnívají, že v minulých dobách byla jeskyně jakýmsi kultovním místem, takže zde mohlo být víno skladováno. Ve vzorku keramiky objevili kromě kyseliny vinné také stopy soli. Tím se dá dokázat existence italského vína o celé dvě tisíciletí dříve, než se nyní předpokládalo."

,,Světové prvenství by však mohl mít Írán nebo Arménie. Na Blízkém východě byly objeveny stopy, které by to mohly dokazovat – zbytky vína byly nalezeny na sedm tisíc let staré keramice a právě v Arménii bylo objeveno zařízení na jeho výrobu."

 Spirit

OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO

 Patronka čarodějnictví

Obrazek

Bohyně Hekaté byla většinou považována za bohyni děsivou, která vládne v podzemí a podsvětí. Sídlí v temných prostorách, zná tajemné síly v podzemí a je patronkou čarodějnictví. Její povaha i podoba je příšerná, nazývána byla trojhlavá, někdy i trojtělá. Na Zem prý kdysi vysílala Empusu, hrozivou jednonohou obludu, která se dovedla velmi dobře proměňovat. Příchod Hekaté ohlašoval štěkot a kňučení podsvětních psů. Na rozcestí se ji stavěly sloupy, aby chránila pocestné.

OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO

Čarování a jeho pravidla

Obrazek

Ani čarování se neobešlo v dávných dobách a ani se neobejde bez pravidel i dnes. Za magické se považuje všechno, co počítá s existenci nadpřirozených vlivů."

,,Všechny pověry jsou vlastně důsledkem magického myšlení. Čarování se i dneska dělí na několik druhů : analogické ( čaroděj vytváří kuřidly mraky v malém množství a magickým aktem způsobí, že vzniknou skutečné bouřkové mraky ), čarování dotekem, kdy lze získat vlastností toho, koho se kouzelník dotkl, další je čarování na dálku, při němž můžeme uškodit jak lidem, tak zvířatům a konečně existuje také čarováni obranné, kdy se lze určitými kouzelnými ceremoniály ochránit před čarováním."

 ,,Čarováni se musí dít v astrologicky příznivý den a hodinu, na vhodném místě, za použití vhodného zaklínání a nesmí se ani zapomínat na použití vhodných předmětů."

,,Popsáno je zde jen velmi krátce - čarování. Je ještě mnoho způsobů a dalších druhů čarování, zaklínadel a množství pravidel pro uskutečnění čarodějnických obřadů, ale vy sami nic nezkoušejte! Jsou mezi námi osoby, které se těmito čáry zajímají a jen jim samotným přísluší, aby se k těmto nadpřirozenými vlivům obraceli, nýbrž jim doopravdy rozumějí!"

???????????????????????????????????????????????????????????????????