Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ideál KRÁSY v dobách minulých - Vraždící JEDY - Nepohodlná SESTRA - Sbírka NÁPRSTKŮ a KÁVOMLÝNKŮ

26. 5. 2008

KKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKK

,,Ideál krásy v dobách minulých"

,,Během kulturního vývoje se proporce výrazně měnily. V dobách, kdy byl nedostatek potravin, byla obezita známkou blahobytu. Představu prehistorické krásy dokumentují sošky žen a jejich obrázky nacházející se v jeskyních. Postavy jsou dost zaoblené, i když je jasné, že lov a sběr plodů poskytoval potravu jen občas."

,,Postupem rozvoje zemědělství byla ideální krása ženy plnoštíhlá, muž postavy svalnaté, jak dokumentují sochy z doby starého Řecka a Říma. Zajímavé je ale, že staroegyptské sochy a ženy na reliéfech jsou vesměs štíhlé."

,,Naproti tomu kulaťoučký úsměvavý Buddha nebyl zrovna vzorem pro bohaté národy."

,,Ke kultuře plné života a k plnoštíhlé postavě žen se vrátila renesance. V době baroka frčela vyslovená obezita, počínaje baculatými andílky až po blahobytné vypadající obézní krásky."

,,Postupem doby se styl všelijak měnila a ideálem krásy byla žena vymodelována šněrovačkou."

,,V padesátych létech minulého století došlo k určitému zeštíhlení, což se přičítalo až hubené modelce pojmenované Twiggy. Ženy, které se ji chtěly podobat hladověly, skončily v nemocnici s mentální anorexií."

Obrazek

Twiggy

,,Z toho vyplývá, že názor na lidskou postavu se měnil. Jednou byla v módě drobná štíhlá žena, jindy obézní matrona."     Ludmilka

KKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKK

,,Vraždicí jedy"

,,Jedem se trávilo již před mnoha sty lety a dokonce již mytologie obvinila z trávičství Hekaté, Médeu, Kirké a Deianeiru."

,,Vrahů, kteří si zvolili jako vražedný nástroj jed, jsou plné dějiny starověku a středověku."

,,Ve Francii vydělaly slavné travičky velké jmění a Mithridates v 1.století před našim letopočtem prý užíval tolik jedů, že se proti nim stal imunní, takže vrahové vysláni jeho synem ho nemohli otrávit, nakonec ho museli probodnout kopím."

,,Jedem se napouštěly šípy a trávily studny za válek. Byl také jedním z prostředků, které využívali sebevrazi.. Jed se někdy podával k vyvolání duševní poruchy, aby se osoba stala bezmocnou."

,,Středověké křesťanství věřilo, že Bůh naznačuje tvarem rostliny, k čemu je lze použít. Vždy si ale musíme dát pozor. I takové čisté přírodní zdroje, jako jsou bylinky, mohou být vražednými nástroji. A zvláště tehdy, když se dostanou do rukou nepovolaných."

Obrazek

,,Lidé kdysi věřili, že látky působící euforii jsou darem od bohů a mnohdy si neuvědomili, že se může jednat o jedy, které nevraždí jen pro to, že jsou podávány v malé dávce."     Ludmilka

  JJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJ

,,Nepohodlná sestra"

,,Ve Spiritu jste uveřejnili článek o lobotomii. Zdál se mi velice zajímavý, ale ještě více mě upoutala informace, že lobotomii prodělala i členka rodiny Kennedyových, sestra amerického prezidenta. To byla pro mě překvapující informace, protože v knížce Dynastie Kennedyů se tvrdí, že přišla na svět mentálně postižená. V této knížce najdete také fotografii celé rodiny a Rosemary na ní nevypadá nijak zvlášť odlišně. To mi bylo vždycky divné."

,,Takže její pozdější duševní stav měla na svědomí lobotomie. Nedalo mi to a vyhledala jsem si na internetu doplňující informace. Dozvěděla jsem se, že dcera Josepha Patricka a Rose Kennedyových nebyla tak chytrá, šikovná a sportovně nadaná jako její sourozenci. Možná však byla jen průměrná, což ambiciózní rodiče brali jako handicap, kdo ví? A navíc prý byla vzpurná a trpěla výkyvy nálad. Tedy skvrnka na dobré pověsti rodiny. A tak Rosemary putovala do kláštera, kde se jí nelíbilo. Útěky, hlavně v noci, bývaly pravidlem. Otec a matka se obávali, aby třeba neotěhotněla a přemýšleli, jak ji zklidnit. Lékaři prý nabídli lobotomii."

,,Zákroku se ujal Walter Freeman a byl proveden jen v místním umrtvení. A výsledek? Rosemary se zklidnila, ale zaplatila za to dost vysokou cenu. Úplnou ztrátou intelektu, museli se o ni do konce života starat jako o batole. Rodiče jí zaplatili ústav a v rodině se prý o ní vůbec nemluvilo, na přímý dotaz novinářů se naopak lhalo. Při prezidentské kandidatuře Johna rodina tvrdila, že je Rosemary plachá, straní se lidí. S pravdou šla ven po zvolení až jejich společná sestra Eunice."

,,Příběh je to velice smutný. Rosemary nebyla možná tak schopná jako ostatní sourozenci, ale podrobit ji nebezpečnému zákroku a pak ji odklidit do ústraní jako polámanou hračku, to si nezasloužila. Dožila se vysokého věku 86 let, aniž by jí došlo, co se vlastně stalo."

Ludmila O., Přerov - Spirit

OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO

náprstek Praha A

,,Sbírka náprstků"

,,Seznámíme vás s paní Vlaďkou Záhorovou, která má velmi neobvyklého koníčka. Představí vám sbírku náprstků, které ve velké části světa představují díky své skladnosti ideální suvenýry."

Hobby naši doby 9.1.2011 - zadejte do vyhledávače:

http://www.ceskatelevize.cz/porady/10314241266-hobby-nasi-doby/210562223000002-hoby-nasi-doby/video/140559

OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO

kávomlýnek NOSTALGIE 23cm dřev.

,,Sbírka kávomlýnků"

,,Na výlet si vyjedeme do Chabařovic na návštěvu sběratele kávomlýnků pana Ladislava Prunera."

Hobby naši doby 16.1.2011 - zadejte do vyhledávače:

http://www.ceskatelevize.cz/porady/10314241266-hobby-nasi-doby/210562223000003-hoby-nasi-doby/video/141001

OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO