Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kouzelné zahrádky - Největší a nejtěžší květ na světě - Sněhurčino jablko - Májové Rusalky - Vysvětlení názvů měsíců

10. 9. 2006

heart   heart   heart   heart    heart    heart    heart    heart    heart    heart    heart    heart    heart    heart    heart    heart    heart    heart    heart

Obrazek

,,Vycházíme z poznání, že příroda nám nabízí vše,

co potřebujeme k dosažení optimálního fyzického zdraví a krásy." 

 

  Obrazek

ZAHRADY  -  ZAHRÁDKY

,,Zahrada, zahrady, kouzelné to pojmenování pro mnohé lidičky. Jelikož je to jejich štěstíčko, které jim přináší úlevu od každodenních starostí a mnohých denních úkolů, které musí splnit. Zahrada je pro ně oázou klidu s odpočinkem, ale také inspirací jejich duší. S velkou láskou ji opatrují a věnuji své zahradě veškerý volný čas.“

       Obrazek

 ,,Zahrada se záhony je zároveň lékem a to svou krásnou barevností pro pohlazení oka, svými vůněmi lahodí našemu čichovému smyslu a mnoha vitamíny nám dodává zdraví a vitalitu. Nezapomeňme na bylinky, které přinášejí úlevu od bolesti buď samostatné a nebo v různých směsích."

Obrazek

,,A co potom okrasné keře i s plody. Stromy a jejich síla okamžiku jara, léta, podzimu a zimy. Nádhera s úžasem se kloubí a barevnosti snoubí.“

     Obrazek 

,,Veškeré zahrádky a zahrady, ať přináší vám všem jen samé štěstí, radost a uspokojení. A ať jsou nadále překrásnými koníčky a vaši chloubou."

 

Obrazek

 

,,Japonský zahradník je přirovnáván k malíři: výsledkem jeho práce na ohraničeném prostoru je umělecké dílo."

 

Obrazek

 

,,Dodnes hluboko smekáme před hluboce promyšlenými a s citem pro detail koncipovanými zahradami, byť ty nejstarší z nich vznikly už před mnoha staletími, navíc na vzdáleném okraji asijského kontinentu. Jaké jsou tradiční čínské a japonské zahrady a jak jejich filozofie promlouvá k modernímu člověku žijícímu v přetechnizovaném světě?"

Obrazek

,,Lze-li je vůbec stručně popsat,

jaké japonské zahrady jsou?"

 

Obrazek

 

,,Jsou cestou za dokonalostí výrazu, lépe řečeno jejím cílem. Byla to cesta dlouhá a nesnadná. Japonské zahrady jsou výsledkem práce lidských rukou a talentu, jsou to vpravdě umělecká díla typická svou prostotou, uměním náznaku, útlumu citů a barev. Tvorba tradičních japonských zahrad vyžadovala člověka s čistou duší, schopného sebekázně, ochotného podřídit se zákonům umění zahrad a zároveň schopného je tvůrčím způsobem překročit. Japonský zahradník pracuje s prostorem ohraničeným plotem podobně jako malíř se svitkem papíru. Zahrada vyjadřuje symboliku spojenou s představou dlouhého života, lidského štěstí i smutku, vztahu člověka k přírodě."

Obrazek

,,Tradiční japonské zahrady uměleckým způsobem vyjadřují dynamiku spojení prostoru s jeho obsahem a jsou těsně spojeny s člověkem, jsou cestou ke klidu a uvolnění."

 Obrazek

,,Zámecká zahrada v celé své kráse"

Obrazek

,,Jezírko na zahradě pro pozitivní energii."

Obrazek

,,Záplava květin je pohlazením pro naše srdce."

Obrazek

,,Na záhonku to vše kvete."

Obrazek

,,Okrásné keře potěší každého milovníka."

Obrazek

,,Čistota na zahrádce je velmi důležitá !"

Obrazek

,,Cestičky na zahrádce dodávají tu správnou náladu."

Obrazek

,,Neuvěřitelná krása barevného ladění."

Obrazek

,,Jen tak pro potěšení oka."

Obrazek

,,Záhonky různých tvarů."

Obrazek

,,Pro odpočinek vhodné místo, lavička."

Obrazek

,,Každý kvítek nám přináší radost."

Obrazek

 ,,Vysoké potěšení rostlinek pro kolemjdoucí."

Obrazek

 ,,Sluníčková barvička v zeleni upoutá!"

OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO

Největší a nejtěžší KVĚT na světě

Největší květ rostliny na světě | Rekordy přírody

Foto - rekordy-prirody.cz

,,Ten by měla mít mezi rostlinami s jednotlivými květy raflézie Arnoldova, která roste v tropických pralesích jihovýchodní Asie. Její chlouba měří v průměru přes metr a může vážit i více než deset kilogramů! Je tedy zároveň i květem nejtěžším."

,,Raflézie jsou zvláštní rostliny bez kořenů, stonků i listů. Rostou na kmenech a kořenech lián stromové révy rodu Tetrastigma, z nichž pro sebe čerpají vodu a živiny. Neobsahují zelené barvivo chlorofyl, nejsou proto schopné fotosyntézy. V tropických pralesích jihovýchodní Asie najdete asi 30 různých druhů raflézií, přitom většina patří k ohroženým. Raflézie Arnoldova získala název po zakladateli Singapuru siru Thomasi Stamfordu Rafflesovi, který ji jako první popsal, a po botaniku Josephu Arnoldovi."

 OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO

Sněhurčino JABLKO

Obrazek

,,Doktoři a vědci se vracejí k přírodní medicíně. Nový druh jablka, který se podařilo vyšlechtit genovým technikům v Německu, je unikát všech unikátů a obsahuje celou lékárnu. Jablko má sladkokyselou chuť, působí proti stařecké cukrovce, proti rakovině střev a snižuje hladinu cholesterolu. Jeho slupka je bohatá na pektiny, které zbavují tělo škodlivých látek. To ale není celé umění zázračného jablka."

,,U našich sousedů se zrodil ojedinělý uspávací prostředek. Protože jablko obsahuje i fruktózu, která působí rychleji než u ostatních druhů jablek, celkově zklidní organismus a postará se o hluboký spánek. Prince ale k probuzení potřebovat nebudeme, z postele naopak vyskočíme odpočatí a svěží. Jeho tvůrci z městečka Pillnitz mu dokonce říkají ,,uspávací jablko", které nemá žádné vedlejší účinky."

,,Genoví technici na jeho konečné podobě pracovali 20 let a dnes mohou s úspěchem říci, že dokázali nemožné. Doufejme, že se této nové odrůdy dočkáme v dohledné době i u nás a před spaním se místo polykání několika druhů pilulek s chutí zakousneme do červeného jablka plného zázraků."

,,A  NOVÁ  OVOCNÁ  ENERGIE  PRO  NAŠE  TĚLO  JE  TADY  A  TO  V PODOBĚ   CHUTNÉHO   OVOCE  -  JABLKA  -  A  JEŠTĚ  DOTAZ… KDE  SE  ASI  BUDE  PRODÁVAT  ZDRAVÉ  JABLKO?  -  V   OVOCI  A  ZELENINĚ ANEBO  JE  DOSTANEME  V  LÉKÁRNĚ  NA  PŘEDPIS ? TAK  TO TEDA  SE  NECHÁME  VŠICHNI  PŘEKVAPIT.  ALE  AŤ  JE  TO  CO NEJDŘÍVE, PROTOŽE  TOTO  ZÁZRAČNÉ  JABLKO,  MOC  VŠICHNI  POTŘEBUJEME PRO  SVÉ  TAK  CENNÉ  ZDRAVÍ.

oooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

Májové RUSALKY

Fotogalerie: Neobvyklá podívaná: Rusalka v Moravském divadle nezpívá, ale tančí - OLOMOUC.CZ

Foto - olomouc.cz
Výjimečnost pátého měsíce roku spočívá už v jeho názvu. Jako jediný má jména dvě: máj (odvozeno od latinského maius) a květen (zřejmě podle probuzené přírody, květenství). Druhé pojmenování snad pochází z pera Josefa Jungmanna, někdy z počátku 19. století.

Každopádně to vždy býval měsíc magický, plný nejrůznějších obřadů. Katolická církev květen (spolu s říjnem) zasvětili Panně Marii, je proto také nazýván měsícem mariánským. Předobraz zasvěcení můžeme dohledat až u Keltů a jejich svátku očistných ohňů (Beltine). Posvátným popelem z obřadů lidé ještě na počátku předminulého století hnojili svá políčka, aby dala dobrou úrodu. Stejně důležitý byl i dým, představoval nesmrtelnost a éteričnost. Bájný pták Fénix přece také povstal z popela. Dýmem se vykuřovala stavení, lidé jím procházeli, aby si zajistili zdraví a dlouhověkost. Milenci holdovali rituálním koupelím, obdarovávali se věnečky a píšťalkami, náramky a čelenkami. Za zvláště magickou dřevinu platil hloh. Lidé si lehali pod keře, aby usnuli a během spánku nahlédli do zásvětí (jiných světů).

Čtyřiadvacátý květen patřil mocné trojité bohyni, která uzdravovala a léčila své stoupence stejně dobře jako pozdější křesťanská Panna Maria.

V májové přírodě bylo možné potkat na posvátných místech různé nadpřirozené bytosti. Byly tak úchvatné, že někteří lidé se do nich zamilovali, alespoň o tom vyprávějí dochované pověsti. Jeden hadí synek na sebe vzal lidskou podobu a zamotal hlavu selské dívce. Hajný na Třeboňsku se zamiloval do lesní žínky, nakonec spáchal sebevraždu. To rytíři ze Želkovic se svatba vydařila, vzal si za ženu májovou rusalku a narodila se jim krásná dcerka. Dostala příznačné jméno - Května. Pravidelně docházela ke Zlaté studánce. Stačilo zašeptat to správné zaříkávadlo a vhodit do vody větévku. Ta se celá rázem pozlatila. Zkoušel to tajně i rytíř sám, jenže rituál zpackal a proměnil se v sochu z měkkého zlata. Když vysvitlo slunce, socha se roztavila.

Pověry z nešťastných sňatků provázely květen až donedávna. „Svatba v máji, nevěsta na máry“, říkávalo se. Hlavně proto, že tehdy počaté děti se narodily do chladné zimy. Naproti tomu naše babičky s oblibou říkávaly, že máj je velkým milovníkem a zahradníkem.

Spirit

ooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

Vysvětlení názvů měsíců

Jak vznikly a co znamenají jednotlivé názvy měsíců?

Žetonky s názvy měsíců pro výrobu Rodinného kalendáře - tiskací písmo

Foto - ulistickyvladky.cz

U některých je původ zřejmý, jiné mohou překvapit. Vysvětlit pojmenování leden je jednoduché. Znamená led a zimu. Původ února je třeba hledat ve slovesu nořiti. Začíná tání a při něm se na řekách ponořují ledové kry do vody. Březen je spojován s rašením bříz nebo březostí zvířat. V dubnu raší lístky dubů a v květnu je příroda v květu. Název června má být odvozen od červenání ovoce a jeho dozrávání. Podobný význam má i červenec, váže se ještě k červům, kteří v tomto období dělají velké škody na ovoci. Srpen svým názvem odkazuje na sklizeň, kdy se ještě žalo srpem. K obtížnějším patří slovo září. Pochází ze staročeského označení zářuj, což znamená za říje. Říjen se jmenuje podle říje vysoké zvěře. Původ slova listopad je jasný. Prosinec je spíš měsícem tmy než světla. Charakteristické jsou pro něj šeré, siné dny. Název měsíce pochází ze staročeského názvu prosiněti, tzn. problesknout, což znamená, že slunce probleskuje mezi mraky.

ˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇ