Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rytiny na hoře MONT BEGO - V pískovcovém pahorku jsou vyhloubeny historické sklepy

31. 1. 2014

HHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHH

,,Rytiny na hoře Mont Bego"

Alpy na nás zapůsobí svou monumentálností. A není divu, když se zde střetávají mocné síly přírody, jež se člověk snažil od nepaměti pochopit a podmanit si je. Ale měli lidé od mladší doby kamenné až po dnešek šanci postavit se obrovské moci přírody? Ne. Vznikala obětní místa a rituály. To proto, aby byli bohové milostivě naladěni. Nesčetné mýty, pověsti a legendy alpských oblastí svědčí o tom, že lidé hledali odpovědi, přáli si pochopit přírodní síly. Symbolický jazyk legend nelze racionálně pochopit. Ale lze pochopit, proč jsou mýty Alp dodnes tak živé.

,,Čekají na odhalení"

Jedním z významných kultovních míst je přes 2000 metrů vysoká hora Mont Bego v jižní Francii, kde bylo nalezeno přes 36 tisíc skalních rytin. A mnohé ještě čekají na odhalení. Tato oblast byla vždy bohatá na vodu. Lidé, kteří se začali věnovat v pobřežních oblastech Středomoří zemědělství a chovu dobytka, se v období letních veder potýkali s nedostatkem vody. Proto se stěhovali i s dobytkem do hor, kde objevili jezera, potoky, šťavnaté louky a nikdy nevysychající prameny. Ale i v těchto místech hojnosti museli být opatrní.

,,Prosby tesané do kamene"

Hora je známá výskytem náhlých bouří a pro lidi z doby bronzové a později měděné existovalo jediné vysvětlení - bůh blesků se opět rozzlobil. Aby k nim byl milosrdný, vymysleli si zvláštní druh komunikace. Při pohledu na skály ohlazené ledem z ledovců je napadlo, že by mohly být použity jako dokonalá tabule na psaní. A tak do kamene tesali své prosby a přání. Prosili zvláště o dobrou úrodu a plodnost dobytka, aby unikli hladu. Protože se některé z proseb vyplnily, hora Mont Bego se stala jedním z prvních poutních míst obyvatel Alp.

,,Symbol hory"

V načervenalém povrchu kamene je vysoký podíl železa. Ten dává skalním obrazům zvláštní charakter. Symbolem hory Mont Bego je jedna z nejvýše položených skalních rytin. Ve výšce 2 700 metrů se nachází vyobrazení kouzelníka, které mělo pravděpodobně zachytit tvář boha bouří. Mnoho dalších rytin je pro badatele stále hádankou. Odlitky těch nejpůsobivějších jsou dnes vystaveny v Musée des Merveilles v Tende.

Spirit

oooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

 

,,V Jirkově v pískovcovém pahorku

jsou vyhloubeny historické sklepy z let 1555"

,,Městské historické sklepy v Jirkově vznikaly v letech 1555 – 1595 po obrovském požáru města. Byly v pískovcovém pahorku hloubeny na příkaz majitele panství Kryštofa z Karlovic. Podobných důlních děl je v České republice pět, jirkovské podzemí je z nich nejstarší. Sloužily k ochraně zboží, potravin, zásob, dokumentů i lidí, ale také stály u rozkvětu pivovarnictví, jehož historie sahá až do roku 1443. Obnova sklepů pro účely turismu začala v roce 2005."

OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO