Jdi na obsah Jdi na menu
 


Uzdravující dotek kamenů - Putující kameny - KNIHA: Kamenný svět

18. 1. 2007

KKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKK

,,Uzdravující dotek kamenů"

 

Obrazek

,,Neživé, krásné, drahé - takové jsou vzácné kameny - uznávané platidlo i lék. Mají moc, kterou působí na člověka a dokážou ho tak zbavit nemoci."

,,Už lidé v dávných dobách vycítili, že některé kameny nad nimi mají zvláštní moc, a vyráběli z nich amulety, které je měly chránit před nemocemi a přírodními živly. Drahé kameny byly symboly bohatství a moci."

,,Kameny nejrůznějších barev vyzařují energii, a protože i člověk je vlastně tvořen z velké části energii ( hlavní energetické dráhy nebo-li čakry procházejí celým tělem ) mohou při jejim vychýlení pomoci navodit rovnováhu pravě drahé kameny."

,,Intenzivnější účinek mají kameny neopracované, nebroušené, ale v obchodech dnes nejdeme většinou jen kamínky s dokonale haldkým povrchem. Čím se řídit při výběru svého kamene ? Například podle měsičního znamení, v němž jsme narozeni, podle zdravotních obtíží nebo aktuální životní situace."

 

 Obrazek

,,Všímejte si, který kamínek je příjemný !"

 ,,Nejlepší je vybírat z množství různých kamenů, brát je do ruky, vnímat je. Důvěřujte svému instinktu. Pokud na Vás kamínek působí příjemně, líbí se Vám, hřeje Vás v dlani, bude to určitě ten pravý."

 OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO

 

Putující kameny

0304záhada

 

Na severozápadě národního parku Údolí smrti v Kalifornii, v suchém jezeře, se po téměř úplně ploché pláni sporadicky potulují balvany o hmotnosti až stovek kilogramů. Plocha planiny má rozměr pětkrát dva kilometry a nachází se v nadmořské výšce 1 120 metrů. Podivný pohyb balvanů nastává prakticky jen v zimě a na povrchu terénu po nich zůstávají stopy, o kterých věděli turisté, ale vědecky začaly být zkoumány až v roce 2014. Běžně mají délku od několika centimetrů až do jednoho kilometru. Rýhy jsou široké osm až třicet centimetrů a hluboké až 2,5 centimetru. Jsou často rovné, ale někdy tvoří oblouky.

Teorie pohybu

O příčinách tohoto jevu existují různé teorie. Podle jedné jílovitá půda v době dešťů a sněžení rychle absorbuje vodu, a pak stačí několik milimetrů srážek, aby zvlhla a vytvořila hladký povrch se sníženým třením. Podle jiné lze pohyb vysvětlit větrem. V této oblasti často dosahuje síly hurikánu, zejména během prudkých zimních bouří. Ale vítr sám o sobě nestačí k pohybu balvanů o hmotnosti až 350 kilogramů. Teoreticky by to vyžadovalo rychlost větru přes 800 kilometrů za hodinu...

Váha rozhoduje o délce dráhy

V novějších šetřeních byly všechny pohyby mapovány pomocí GPS, poloha balvanů byla pravidelně sledována. Ukázalo se, že velikost, váha ani tvar jednotlivých kamenů nemají podstatný vliv na následný pohyb. Nejdelší a nejpřímější tratě jsou na místech, která fungují jako přirozený větrný tunel. Nejvíce „zatočené“ stopy se nacházejí v oblasti, kde se dva proudy vzduchu setkávají a tvoří víry. Větší kameny migrují dále než malé. Jakmile se dostanou do pohybu, v důsledku váhy se zastavují pomaleji.

Je složitá teorie vysvětlením?

Díky GPS a časosběrnému fotografování byl zdokumentován a prokázán pohyb více než 60 kamenů. Některé urazily až 224 metrů rychlostí kolem pěti metrů za minutu. Podle zveřejněné studie, která údajně vysvětluje tajemství putujících balvanů, jsou předpokladem pro pohyb tenké ledové vrstvy silné jen několik milimetrů. Když začnou tát, stačí silnější vítr, o který není v zimě nouze, a balvany se dostanou do pohybu. Skutečný pohyb je způsoben tlakem pohybujících se vrstev ledu, které, i při jejich malé tloušťce, jsou v důsledku velké plochy těžké. Podmínky pro pohyb kamenů nejsou pravidelně se opakující. Trvá roky, obvykle tři až čtyři, než je možno tento vzácný jev sledovat. Zajímavé je, že se kameny dávají do pohybu obvykle kolem poledne. Každopádně místní lidé i mnozí záhadologové se domnívají, že toto vysvětlení je poněkud „kostrbaté“ a za putováním kamenů je něco úplně jiného...

SPIRIT

OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO

Přečtěte si knihu:

KAMENNÝ SVĚT

Obálka

Autor: Pavel Kozák, P. Bartl

Autoři tentokrát zamířili na Sedlčansko a podrobně popisují tamní záhadné, tajemné a snad i léčivé kameny - což vše dokládají velice pěknými a poetickými fotografiemi. Druhá část knihy popisuje stejným způsobem kamenný svět v Belgii, Bretani a posvátné viklany v Barmě. Na závěr je připojen místopis kamenů na Sedlčansku spolu se schématickými mapkami.

OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO