Jdi na obsah Jdi na menu
 


Bedřich Smetana byl velkým vlastencem - Goethova přešťastná hvězdná konstelace

4. 11. 2011

SSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSS

 ,,Fantastické hudební díla českého génia, kterého nám může právem závidět celý svět."

Vltava je druhá symfonická báseň z cyklu Má vlast skladatele Bedřicha Smetany. Popisuje tok nejdelší české řeky -- Vltavy. Vltava vznikla mezi 20. listopadem a 8. prosincem roku 1874. Premiéru měla 4. dubna 1875.

Sám Smetana o Vltavě řekl:
,,Skladba líčí běh Vltavy, začínaje od prvních obou praménků, teplá a studená Vltava, spojení obou potůčků do jednoho proudu; pak tok Vltavy v hájích a po lučinách, krajinami, kde zrovna se slaví veselé hody; při noční záři lůny rej rusalek; na blízkých skalách vypínají se pyšně hrady, zámky a zříceniny, Vltava víří v proudech Svatojánských; teče v širokém toku dále ku Praze, Vyšehrad se objeví, konečně mizí v dálce v majestátném toku svém v Labi."

SSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSS

2846goethova 1Johann Wolfgang Goethe v Čechách pobýval poměrně často. Zejména v západočeských lázních se stýkal s umělci a pilně sledoval pohyb zdejších „zasvěcenců“. V Mariánských Lázních také rád špacíroval po cestách s rozkošnou Ulrikou von Levetzow. Goethe byl ale především uznávaným literátem, učencem a příznivcem astrologie. Byl také členem některé z tajných společností?

Kouzelné úplňkové protisvětlo

Nejprve se pojďme podívat na Goethův zázračný vstup do života. Johann Wolfgang se narodil 28. srpna 1749 ve Frankfurtu nad Mohanem. Jeho příchod na svět byl údajně zvěstován tajným listem. Je otázkou, komu byl ale určen... Dítě se narodilo ve chvíli, kdy kostelní hodiny odbíjely dvanáctou hodinu, a to přesně při posledním úderu. V autobiografii Dichtung und Wahrheit (Básnění a pravda) Goethe doslova uvedl: „Konstelace hvězdná byla přešťastná. Slunce stálo ve znamení Panny a bylo ve své denní kulminaci.“ Pokračuje dalším výčtem postavení planet a poznámkou, že také vliv Měsíce byl velký, protože byl v úplňku a svým protisvětlem o to více působil. Právě dobré aspekty možná způsobily, že pozdější geniální básník a dramatik po matčině těžkém porodu a nedbalém přístupu porodní asistentky zůstal naživu.

Rozpolcená duše

Podíváme-li se na Goethův horoskop z dnešního astrologického pohledu, můžeme o fatálním vlivu Měsíce a „protisvětle“ pochybovat, spíše je zajímavé postavení Saturnu. Ten nesymbolizuje vždy jen příslovečně plíživé zlo, ale také upozorňuje na osudové překážky (třeba problém s porodem), stojí za nedostatkem vřelosti a potlačenými cudnými city. Kvadratura Saturnu s Uranem ukazuje na rozpolcenost duše – polovina přijímá konzervativní názory, podvoluje se přísnému společenskému řádu a respektuje tradice, ta druhá je vysoce liberální, touží po volnosti, svobodě a chce porušovat konvence. Nevyzpytatelnost básníkovy povahy je známá, opravdu často jednal svéhlavě a ukvapeně. I jeho vztah, coby zralého muže, k mladičké Ulrice je dílem rebelantské části duše a vzešel z „dílny“ Saturnovy. V Goethově horoskopu lze vysledovat i zvláštní konfiguraci, které se říká „Velký drak“. Tato konfigurace je tvořena trigonem (Neptun, Jupiter, Pluto) ve vodních znameních. Saturn ve znamení Štíra značí dlouhověkost, tvrdohlavost a velkou intuici. Saturn ve Štíru by měl zahánět smrt a i to se vyplnilo, velký dramatik se na svou dobu dožil požehnaného věku – téměř 83 let. Byl pochován po boku Schillerově ve výmarské knížecí hrobce.

Posedlost ďáblem

Pokud se pozorně podíváme na umělcovu „vlkodlačí“ houževnatost a energii, musíme smeknout. V jeho rozsáhlém díle objevíme i zednářské a hermetické alegorie. Příkladem mohou být díla Faust, Čarodějův učeň či Král duchů. Každopádně je jisté, že Johann Wolfgang na Faustovi pracoval s přestávkami celý život. Úplně nejranější podoba díla se jmenuje Urfaust (Prafaust) a vznikla v době mezi lety 1772 až 1775. Jak je vidět, toto téma mýty opředenému básníkovi nedalo nikdy spát.

Spirit

GGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGG