Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pěstování ORCHIDEJÍ v bytě - Průpovídky k budoucím matkám

17. 11. 2021

Zadíváme-li se na květ orchideje, je to jako bychom se nedívali na rostlinu, ale na živou bytost, jejich neobyčejná krása každého uchvátí. Jsou druhy orchidejí, které lze pěstovat i v pokoji. Všechny druhy mají dvě určitá období. V jednom rostou, to je tvoří bulvy, listy a květy, a v druhém období odpočívají. Když orchideje rostou, vyžadují mnoho vlhka, kdežto když odpočívají, potřebují ho méně. Důleži tá je správná teplota, světlo a vhodná zemina.

Pro pěstování v místnosti je nejvhodnější Odontoglossum grande. Její žluté, hnědě žíhané květy se udrží tři týdny i déle v plné kráse. Daří se jí nejlépe při teplotě osm až čtrnáct stupňů Celsia. Po odkvětu se udržuje v mírné vlhkosti a sice jen tolik, aby bulvy nezatvrdly. Není dobré květiny často přesazovat, mohou zůstat tři až čtyři roky nepřesazeny. Pokud potřebují přesadit, činíme tak v době, kdy začnou rašit. Jako země je nejvhodnější napůl zetlelé bukové listí, drobně pokrájený mech bahenní a kousky ztrouchnivělého dřeva. Přidáme také trochu zvětralé hlíny a pařeništní země. Kromě uvedeného existuje ještě mnoho dalších druhů vhodných pro pěstování v pokoji. Po dobu vzrůstu milují květiny mnoho vody a kvést začínají obyčejně v únoru. Aby byl dobrý odpad vody v květináčích, dává se na dno hojnost střepů. Odtok vody u všech orchidejí je velmi důležitý, aby země nekysla a kořeny zůstaly zdravé. Po odkvětu necháme květiny trochu zaschnout a postavíme je do chladnější místnosti, aby si odpočinuly.

Orchideje pocházejí z teplých a vlhkých tropických lesů, čemuž odpovídají i nároky na jejich pěstování. Podobně jako jiné rostliny i tahle pokojová exotická kráska potřebuje k životu světlo, vodu, živiny, vzduch a vhodné teplotní podmínky. Nejlepší variantou pro začátečníky je odrůda Phalaenopsis. Nejvhodnější polohou pro její umístění bývá východně orientované okno. I když má velmi ráda světlo, sluneční paprsky by mohly mít devastující účinky na listy, které postupně žloutnou až zhnědnou a následně opadají. Ideální je vlhkost vzduchu víc než 50 %, základem úspěchu pěstování je právě vysoká vlhkost a optimální pokojová teplota, jež se pohybuje mezi 18 až 25 °C. Orchidej bude vděčná za měkkou a odstátou vodu, nejlépe však dešťovou. Vodu je třeba pravidelně doplňovat, ale dejte pozor, aby nedosahovala ke dnu květináče. To by mohlo mít za následek přemokření substrátu a zahnívání vzdušných kořenů. Pokud jde o výživu, od jara do podzimu hnojte orchidej ve čtrnáctidenních intervalech, a to buď speciálním hnojivem pro orchideje nebo běžným hnojivem určeným pro pokojové květiny.

oooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

 Průpovídky k budoucím matkám

Těhotná žena pocit Baby Kick vektorové ilustrace — Stocková ilustrace

Foto - depositphotos.com

„V souvislosti s očekáváním příchodu vnoučete jsem si uvědomila, že jsem zamlada slýchala nějaké babiččiny průpovídky, které se k budoucím matkám a nenarozeným dětem vztahovaly. Byly to asi spíš pověry, ale možná by stálo za to připomenout si je…“

Těhotná žena je obvykle středem pozornosti rodiny. Všichni sledují a podporují nejen její zdravý způsob života, ale na řadu přichází i prosazování zapomenutých pověr. Tak například budoucí matka by se neměla dívat do ohně, aby její dítě neutrpělo rudou „mapu“ na pokožce (Gorbačov), měla by se vyhýbat ošklivým věcem - třeba pohledům na bradavice a podobně. Její dítě totiž musí být krásné! Složitější to ale mají například těhotné ženy v Mexiku. Nesmí chodit na pohřby, navštěvovat hřbitovy a nesmí se dívat ani na televizní zprávy. Vzhledem k tomu, že ani naše zpravodajství člověku klidu nepřidá, možná by to stálo za úvahu i v Česku.

V Angole zůstává novorozenec s maminkou sedm dní v uzavřené místnosti, aby je nepostihlo neštěstí. Ono to má něco do sebe, pokud si uvědomíme, jaké infekční choroby se k nám vracejí. Znovu se objevuje černý kašel, tuberkulóza… V Grónsku platí, že žena před porodem nemá začínat práci, kterou už by nemusela stihnout dokončit. Když tohle respektuje, bude mít prý porod snadnější a rychlý. V Ugandě těhotné matky pijí tak, že při tom nikdy nestojí. Proč? Aby se jim nenarodilo šilhavé děťátko! Porodní bába v Austrálii rozhoduje, kdo se stane kmotrem dítěte. Během porodu vyvolává jména všech příbuzných a dítě je pojmenováno po tom, jehož jméno padlo při odchodu placenty. Dotyčný se automaticky stává kmotrem.

V Číně mají zase mazaný způsob, jak vyzrát na duchy. Když se tam narodí dítě, dají mu falešné jméno na sto dní, aby zmátli zlé síly. Teprve potom děťátko přejmenují. Vraťme se však ještě do naší země. Je pravdou, a mnohokrát se potvrdilo, že pokud je žena během těhotenství v klidu a má kolem sebe dostatek lásky, narodí se jí miminko rovněž klidné a spokojené. Je-li v neustálém stresu a její život provázejí spory a hádky, bude její miminko pravděpodobně často plakat. A ještě něco z vlastní zkušenosti. S tím ohněm - že se gravidní žena nemá dívat do plamenů - je to pravda! Když jsem byla už ve vysokém stupni těhotenství, natahovala jsem se pro něco do skříňky nad plynovým sporákem. Břicho mi „olízl“ plamen hořáku! A moje dítko se narodilo s blonďatými vlásky, ale vzadu na hlavě má dodnes centimetrový pruh černých vlasů!

Spirit

oooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo