Jdi na obsah Jdi na menu
 


KARBANÁTKY z Hlívy - Koláčkové ŠÁTEČKY - KNIHA: Zeptej se mámy - 2x POLÉVKA - BANÁNY z trouby - Nakládané DOBROTY

11. 4. 2024

OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO

KARBANÁTKY Z HLÍVY ÚSTŘIČNÉ

½ kg kloboučků hlívy ústřičné
1 cibule
150 g anglické slaniny
1 rohlík
mléko
majoránka
2 stroužky česneku
sůl
pepř
strouhanka
polévková lžíce hořčice
vejce

Hlívu ústřičnou vaříme 25 minut, scedíme a na masovém strojku umeleme spolu se stroužky česneku. Mezitím si osmahneme anglickou slaninu, pak přidáme nakrájenou cibulku. Přidáme do umleté směsi, osolíme a opepříme. Postupně přidáme lžíci hořčice, majoránku a vajíčko. Rohlík, který jsme předem namočili do mléka, vymačkáme a dáme do směsi, kterou zahustíme strouhankou. Připravíme si malé bochánky, které obalíme ve strouhance a na oleji smažíme do zlatova.

wink  oooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo  wink

KOLÁČKOVÉ ŠÁTEČKY

Těsto:

0,5 kg hladké mouky
1 máslo
¾ kostky droždí
2 lžičky cukru
½ hrnku mléka
Sůl
Citrónová kůra

Vypracovat těsto a rozválet na tenko. Nakrájíme čtverečky a naplníme.

Tvaroh
Žloutky
Cukr
Rozinky

ooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

KNIHA

ZEPTEJ SE MÁMY aneb 100 receptů,

jak se dožít 100 let

Zeptej se mámy aneb 100 receptů, jak se dožít 100 let

 

,,Proč Halině tak chutná život? Vesele a s láskou o početné rodině a jejích 100 receptů, abychom tu byli do stovky. Mé mámě je devadesát tři, táta umřel v devadesáti. Ze šestnácti mých strýců a tet z tohoto světa nejdřív odešla teta Marika. Bylo jí teprve osmdesát osm, rekordmanem je strýc Bohdan, nedávno oslavil sto dva let."

A tak jsem se mámy zeptala:

„Mami, co mám dělat, abych žila tak dlouho jako vy?“ A máma mi řekla: „Jez to, co jedla tvá rodina! A pak nejen, že tu budeš do sta, ale budeš mít i menší zadek!“

,,A proto jsem sebrala sto receptů svých starých příbuzných a nabízím nám všem moc chutný elixír na dlouhý a veselý život!"

Recepty z knihy:

BAČOVÁ POLÉVKA

https://www.toprecepty.cz/fotky/recepty/0001/polevka-z-haluskove-vody-48994-170-101-exact.jpg

1,5 l vývaru, který zbude po uvařených haluškách

3 růžičky květáku

2 mrkve

1 větší brambora

1 cibule

1/4 lžičky mletého bílého pepře

hrst nasekané listové petrželky

sůl

1.) Do haluškového vývaru dejte povařit rozdělené růžičky květáku, kolečka mrkve, drobně nasekanou cibuli a hrubě nastrouhanou  bramboru.

2.) Když mrkev změkne, je poklévka skoro hotová, stačí jen okořenit. Solit obvykle není třeba, vývar z halušek je osolený.

3.) Na talíři ozdobte petrželkou.

Každá rada dobrá - z haluškového vývaru můžete připravit jednoduchou BRYNZOVOU POLÉVKU. V tomto případě se použiji jenom 4 brambory a vynechá se ostatní zelenina. Do polévky se rozšlehá 250g brynzy, když brambory změknou je to hotové.

heart     heart     heart     heart     heart     heart     heart     heart     heart     heart

POLÉVKA S VŮNÍ PRAŽENÝCH OŘÍŠKŮ

4 lžíce ovesných vloček

1 l vody nebo zeleninového vývaru

150g kořenové zeleniny - mrkev, celer, petržel

1 cibule

1 lžíce másla

2 lžíce sekané petržeky nebo pažitky

8 kuliček černého pepře

mletý bílý pepř

sůl

1.) Na másle v pánvi orestujte drobně nakrájenou cibulku.

2.) V hrnci za stálého míchání upražte nasucho ovesné vločky. Když začnou vonět jako oříšky, přilijte do hrnce osolenou vodu, přidejte celé kousky kořenové zeleniny, cibulku a společně vařte asi 15 minut. Potom zeleninu a černé kuličky pepře vylovte, dochuťte bílým pepřem a můžete podávat s částí nakrájené zeleniny.

3.) Pokud použijete zeleninový vývar, tak můžete zeleninu vynechat a zkrátíte čas na polovinu.

4.) Polévku na talíři ozdobte sekanou petrželkou nebo jarní cibulkou.

Každá rada dobrá - OVESNÉ VLOČKY jsou nejdostupnějším a rychle stravitelným zdrojem energie. Navíc pomáhají udržovat v pořádku naší krev z hlediska tlaku, cholesterolu i glukózy. Pomáhají odbourávat tuky, ale naopak zvyšují hladinu testosteronu. Naše babičky odvarem z ovsa snižovaly horečku.

heart     heart     heart     heart     heart     heart     heart     heart     heart     heart

PAPRIKOVÉ BRAMBŮRKY S CIBULÍ

1 kg co nejmenších brambor

1 co největší cibule

1 stroužek česneku

1 lžíce oleje

1 lžička mleté sladké papriky

1/2 lžičky mleté pálivé papriky

mořská sůl

1.) V tlakovém hrnci rozpalte olej, osmahněte na něm dozlatova na čtvrtiny rozkrájená kolečka cibule a pak přihoďte plátky česneku.

2.) Neloupané, ale dobře omyté brambory vsypte do hrnce, osolte a poprašte paprikou. Ničím nepodlévat!

3.) Uzavřete nádobu a zmírněte oheň.

4.) Vyčkejte, až z poklice zasyčí první pára. Hrncem trochu zahýbejte do stran, aby se uvnitř brambory promísily s ostatními surovinami. Nastavte si minutku na 5 minut.

5.) Když se ozve signál, sporák vypněte a počkejte, až půjde sejmout poklice. Příloha je hotová. Budete překvapeni, jak je to dobré - s tak minimální námahou!

6.) Tyhle brambůrky lze v létě podávat ne jako přílohu, ale jako lehké hlavní jídlo. Vynikající jsou s acidofilním mlékem.

Každá rada dobrá - v tlakovém hrnci můžete tímto způsobem uvařit i rozpůlené větší brambory, ale čím menší brambůrky, tím lepší! Jen dávejte pozor, aby brambory nebyly nazelenalé. Ty obsahují jedovatý solanin a musíte je nekompromisně vyhodit.

  heart     heart     heart     heart     heart     heart     heart     heart     heart     heart

BANÁNY Z TROUBY

4 banány

2 lžičky krystalového cukru

1 lžíce másla

1/2 lžice mleté skořice

2 lžíce šlehačky

1.) Banány neloupejte, ale každou slupku na povrchu nařízněte po celé délce až k dužině.

2.) Do řezů vetřete máslo, posypte cukrem a skořicí.

3.) Každý banán zabalte do alobalu tak, aby řez zůstal nahoře.

4.) Zabalené banány dejte na 15 minut do rozpálené trouby nabo na gril.

5.) Upečené banány opatrně rozbalte - pozor, jsou horké! Dejte na talířky a podávejte se šlehačkou.

Každá rada dobrá - v dobách mé mladé mámy byly banány vzácnou lahůdkou. Tehdy neznali gril, ale já jsem přesvědčená, že banány pečené na grilu by jim chutnaly víc jak za syrova! A použít můžete také remosku.

heart     heart     heart     heart     heart     heart     heart     heart     heart     heart

Halina Pawlowská

,,Věřím výživovým poradcům, ale ještě více věřím těm, kteří jsou na světě už víc než devět desítek let a pamatují si, co jim dávala na stůl jejich maminka."

,,Té mé jsem položila osmnáct zásadních otázek. Na všechny mi svědomitě odpověděla a já jsem její odpovědi zaznamenala i pro vás, protože si moc přeju, abychom my - zo znamená já a vy, všechny mé milé, srdečné, laskavé, dychtivé, jídlo (i lidi) milující čtenářky - spolu žily šťastně až do stovky!"

heart     heart     heart     heart     heart     heart     heart     heart     heart     heart

winkNakládané DOBROTY jinakwink

,,Vyzkoušejte nakládané dobroty jinak. Pikantní ředkvičky ke grilovanému masu, vejce nebo pikantní tofu vám zachutnají."

,,Nakládání čehokoli má u nás dlouholetou tradici. Víte, že okurky se u nás nakládají už 300 let? A jak to dělat, aby byl výsledek nejlepší? Do sklenic používejte vždy druhy zeleniny, které mají pevnou slupku. Jako oleje jsou ideální slunečnicový, olivový i sezamový, které nepřebíjejí přirozenou chuť nakládaných surovin. Vhodný ocet je vinný, jablečný i sladový. Pěkně naložená sklenice je navíc vhodná jako jedlý dárek."

Nakládaná vejce

Na 2 sklenice potřebujete: 8 vajec, 6 stroužků česneku, 1 lžíci lístků rozmarýnu, 1 červenou papriku.

Na nálev: 700 ml vody, 100 ml octa, 1 lžičku hořčičného semínka, 1 lžíci třtinového cukru, 2 bobkové listy, 5 kuliček nového koření, 5 kuliček pepře

Salátu dodají kořeněná vejce šmrnc!

Postup: Všechny suroviny na nálev dejte do hrnce, svařte a nechte vychladnout. Po vychladnutí ho přeceďte. Vejce uvařte natvrdo a oloupejte. Připravte dvě sklenice, do každé dejte 4 vejce. Přidejte nakrájenou papriku, na plátky nakrájený česnek a lístky rozmarýnu. Vejce pak zalejte nálevem, sklenice pevně uzavřete a nechte dva dny v chladu. Podávejte jako ozdobu obložených mís, přidejte do salátu nebo jako samostatný pokrm s pečivem.

Tip: Pokud chcete připravit tuhle pochoutku na party, připravte ji do malých skleniček a použijte křepelčí vajíčka.

Pikantní tofu v oleji

Na 2 sklenice potřebujete: 300 g tofu, 400 ml olivového oleje, 2 bobkové listy, 2 chilli papričky, 2 cibule, 1 lžičku celého pepře

Postup: Tofu nakrájejte na kostičky. Cibuli nakrájejte na kolečka. Připravte si dvě sklenice. Na dno každé dejte vrstvu cibule, pak tofu, přidejte pepř, bobkový list, papričku, tofu a navrch dejte zase cibuli. Sýr nechte uležet v chladu asi týden až 10 dní. Pak podávejte s pečivem nebo ke grilovanému masu.

Tip: Ještě předtím, než tofu dáte do oleje, obalte jednotlivé kostičky v mleté červené paprice. Podle chuti použijte sladkou nebo pálivou.

Ředkvičky a kedlubny v kořeněném nálevu

Na 2 sklenice potřebujete: 2 svazky ředkviček, 1 kedlubnu, 5 stroužků česneku, 2 bobkové listy, 700 ml vody, 200 ml octa, 1 lžíci třtinového cukru, 1 lžičku soli

Skvěle doplní pečínku i salát!

Postup: Ředkvičky důkladně propláchněte a odřízněte zelenou část. Kedlubnu oloupejte a nakrájejte na kousky. Vše napěchujte do dvou sklenic. Přidejte celé stroužky česneku. Vodu s octem, solí, cukrem a bobkovými listy svařte a nechte vychladnout. Pak nálev nalejte do sklenic a pevně uzavřete. Nechte pár dní v chladu a můžete konzumovat. Hodí se k pečenému masu nebo do salátu.

Tip: Do sklenic můžete přidat kousek bílé ředkve nebo čerstvého fenyklu.

PRO ŽENY

heart     heart     heart     heart     heart     heart     heart     heart     heart     heart

Používejte tyto rady:

,,Jsouli naše ruce po přípravě ryb či krájení cibule stále cítit, umyjte si je černým čajem a zápach hned zmizí!"

,,Zašlý povrch dřezu dobře vyčistíme pomocí teplého octa s trochou soli."

,,Když mák před mletím na sucho opražíte na teflonové pánvi, bude mít intenzivnější aroma."

,,Máte-li na sporáku skvrny, které nejdou odstranit ani tekutým pískem, použijte ocet. Ten nechte působit několik hodin. Kyselina octová změkčí zuhelnatělé části, které potom setřete houbičkou."

oooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo