Jdi na obsah Jdi na menu
 


Recepty Zdeňka Trošky - BRAMBORÁČKY - Bramborová POLÉVKA - Bramborový GULÁŠ - BRAMBORY zapečené - Co nevíte o BRAMBORÁCH

23. 3. 2018

OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO

,,Oblíbené brambory !"

,,Recepty Zdeňka Trošky"

,,Tento díl pořadu bude trochu zimně pohádkový, kouzelný a hlavně pohodový. V Pecínově si Jiřina Bohdalová při vaření povídá s režisérem Zdeňkem Troškou, který je kromě jiného i výborným kuchařem. Jeho recepty naši diváci určitě rádi vyzkoušejí."

Hobby naší doby 23.1.2011 - zadejte do vyhledávače:

http://www.ceskatelevize.cz/porady/10314241266-hobby-nasi-doby/210562223000004-hoby-nasi-doby/video/141817

 

winkDOBROU CHUŤ !!!wink

ooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

 

Bramboráčky s feferonkami        

 Ingredience: 800 g brambor, 2 vejce, 1 lžíce hladké mouky, sůl, pepř, 2 cibule, 4 červené a žluté feferonky, olej na smažení.

 

Postup přípravy: Brambory oloupeme, omyjeme, osušíme a nahrubo nastrouháme. V míse je promícháme s vejci, moukou, solí a pepřem. Cibuli najemno posekáme. Feferonky podélně rozpůlíme, vyřízneme semeníky, lusky omyjeme a nakrájíme na tenká kolečka. Spolu s cibulí je vmícháme do těsta. Na pánvi rozehřejeme olej a postupně do něj vkládáme vrchovaté lžíce bramborového těsta. Lžící je přimáčkneme a po obou stranách smažíme asi 4-5 minut do křupava. Počet porcí  4.

 

Bramborová polévka s koprem        

Ingredience: 300 g brambor, sůl, 1/4 l navinulé smetany, 1 lžička kmínu, 1 lžíce hladké mouky, 1 lžíce kopru sušeného nebo naloženého v octě, 2 vejce uvařená natvrdo

 

Postup přípravy: Oloupané brambory nakrájíme na kostky, zalijeme horkou vodou, okmínujeme a vaříme doměkka. Vývar s bramborami zalijeme smetanou smíchanou s moukou. Polévku povaříme 5 minut za občasného prokvedlání. Ochutíme koprem a před podáváním přidáme do talíře rozkrájená vejce. Počet porcí 4.

 

Bramborový guláš 

 

Ingredience: trocha oleje, cibulka, sladká paprika, brambory, hladká mouka, majoránka, točený salám nebo buřty, voda

 

Postup přípravy: Na oleji osmahneme nakrájenou cibuli, zasypeme paprikou, necháme vzkypět a zalejeme hrníčkem vody. Přidáme další hrníček vody a nakrájené syrové brambory. Necháme vařit. Podle libosti a požadovaného množství přidáme další vodu a zahustíme trochou hladké mouky (v posledním hrníčku). Nakrájíme na kostičky salám a vaříme dál. Podle vlastní chuti lze přidat další papriku nebo ochucovadlo pokrmů. Po změknutí brambor, přidáme majoránku.

 

Brambory zapečené s nivou        

Ingredience: 1 kg brambor, 8 stroužků česneku, 150 g nivy, 1 lžíce soli, 1 lžička bílého pepře, 1 zakysaná smetana, 2 dl mléka, tuka a strouhanka na vymazání zapékací mísy

 

Postup přípravy: Brambory pokrájíme na slabé plátky, česnek na plátečky, nivu postrouháme na jemném struhadle. Zakysanou smetanu smícháme s mlékem a opepříme. Zapékací mísu vymažeme tukem a vysypeme strouhankou. Pak dáme vždy vrstvu brambor, které osolíme, několik plátků česneku a posypeme nivou. Opakujeme a vše zalijeme smetanou s mlékem a zapečeme v troubě do růžova. Můžeme podávat samostatně nebo jako přílohu k masům.

,,DOBROU CHUŤ !"

OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO

 

,,Co (možná) nevíte o bramborách..."

Brambory patří k nejzdravější zelenině. Najdete v nich velké množství antioxidantů a vitaminu C. Jejich kuchyňské zpracování nabízí nespočet nejrůznějších variant. Víte, že…

...300 g brambor pečených ve slupce poskytne padesát procent denní potřeby vitaminu C? Méně je ho v bramborách vařených ve slupce, ještě méně v oloupaných bramborách vařených ve vodě.

...kvalitu brambor zjistíme, když dvě poloviny rozkrojeného bramboru třeme o sebe? Pokud se lepí a na okraji se objeví pěna, je brambor kvalitní.

...můžete chuť vařených brambor zlepšit přidáním kousku petrželové natě, pažitky či cibule do vody, v níž se vaří?

...vařené brambory, které zbudou od oběda, lze umlít na masovém strojku nebo v mixéru a připravit z nich chutné těsto na knedlíky, závin, bramborové krokety, nebo je přidat do vaječné omelety?

…nové brambory nikdy po vaření dále tepelně neupravujeme?

...vodu z nových brambor můžeme použít na přípravu polévky či omáčky, ale pouze ve stejný den, kdy jsme je vařili? Netýká se to ovšem vody ze starých brambor.

...nejvíce vitaminů si uchovají brambory pečené ve slupce? Podáváme je s máslem, bryndzou, mladou cibulkou a podobně.

...na přípravu bramborového salátu nikdy nepoužíváme klíčící brambory? Solanin, který obsahují ve zvýšené míře, vytváří ve spojení s octem škodlivé a těžko stravitelné látky.

...klíčky olamujeme jen z brambor, které hned vaříme, ne ve sklepě, kde jsou uskladněné? Jinak brambory černají.

...masový mlýnek ztratí cibulový zápach, jestliže v něm umeleme rozkrojený umytý brambor?

Spirit

OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO