Jdi na obsah Jdi na menu
 


Klášter MONTSERRAT - Barcelona, Španělsko

3. 11. 2009

OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO

 

,,Klášterní stavba, která se nachází mezi skalami má své kouzlo."

 

Obrazek

 

,,Klášter MONTSERRAT"

 

Obrazek

 

,,Klášter Montserrat je benediktinský klášter na stejnojmenné hoře a je významným poutním místem Katalánska."

,,Klášter byl založen roku 1025 opatem Olibou na památku zjevení Panny Marie na montserratské hoře. Prvotní konvent byl povolán z kláštera Ripoll. V románské bazilice je uschována La Moreneta, černá madona - patronka Katalánska."

Obrazek

,,Dnes je krom mnišského společenstva v klášteře také chlapecký pěvecký sbor a muzeum s gotickými oltáři a několika díly El Greca a Pabla Picassa."

 

,,KLÁŠTER MONTSERRAT"

,,Se nachází asi 60 km severozápadně od Barcelony na kopci uprostřed bizarního skalnatého masívu ve výšce 750 metrů nad mořem a pro španělské katolíky má asi stejný význam jako pro české věřící moravský Velehrad. Je to nejvýznamnější poutní místo ve Španělsku, každým rokem jej navštíví kolem 700.000 poutníků. Tento benediktinský klášter byl postaven v 9. století, mnohokrát byl přestavován, během napoleonských válek skoro úplně zničen. V polovině 19. století byl celý komplex obnoven."

Klášter Montserrat,,Hlavním cílem poutníků je uctívaná černá Madona (Panna Marie Montserratská) - patronka Katalánska, kterou Katalánci nazývají La Moreneta (moreno = snědý, tmavý). Černá Madona se nachází ve výklenku nad oltářem, v ruce drží jablko a podle místní tradice se říká, že kdo si na jablko sáhne a něco si přitom přeje, tak se mu to do roka vyplní."

,,K významným památkám patří dále např. románský portál, zbytky dvoupatrové gotické křížové chodby. Žije tady 80 mnichů, kteří spravují obrovskou knihovnu (více než 200.000 svazků), dále hotel a dvě muzea (k vidění jsou tady mimo jiné obrazy katalánských malířů 19. a 20. století)."

,,V klášteře se také nachází tzv. Svatý pramen a každý den během školního roku si v bazilice můžete poslechnout několikahlasé gregoriánské chorály, které zpívají žáci místní chlapecké školy církevního zpěvu (tzv. Escolania). Na náměstí opata Olivy (Placa Abat Oliva) - zakladatele kláštera prodávají venkované z okolí med, sýry a bylinné likéry. My jsme si tady koupili vynikající pražené mandle a stejně dobrý likér Crema Catalana de Montserrat."

Obrazek

 

Obrazek

LLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLL

OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO