Jdi na obsah Jdi na menu
 


Skotská oblast Aberdeenshire - zámky BALMOLAR - CRAIGSTON

28. 2. 2016

OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO

Zámek ,,BALMOLAR"

,,Balmoral je velký zámek nacházející se v oblasti skotského Aberdeenshire, známý také jako Royal Deeside."

,,Majetek zakoupil manžel královny Viktorie princ Albert a dodnes slouží jako letní královský byt britské královské rodiny, pravidelně v něm pobývá královna Alžběta II. se svým manželem vévodou z Edinburghu."

Historie

,,Balmoral si jako své domovské sídlo vybudoval sir William Drummond již v roce 1390. Již dříve však toto místo spadalo do majetku krále Roberta II., který zde měl zřízen malý lovecký zámeček a lovecký revír. Po siru Drummondovi bylo sídlo v 15. století prodáno Alexanderovi Gordonovi, synovi 2. hraběte z Huntly. Majetek zůstal v držení jeho rodiny až do roku 1662, kdy hrad zakoupil Farquarson z Inverey. Jeho rodina pak obdržela titul “hrabě z Balmoralu” a ten jim zůstal až do dalšího prodeje tohoto majetku v 1798 druhému hraběti John Duffovi z Fifea."

,,V roce 1822 v době korunovace krále Jiřího IV. se pak toto panství stalo součástí korunovačních slavností. V roce 1830 přešel hrad do dlouhodobého pronájmu sira Roberta Gordona (zemřel v roce 1847), v roce 1848 byl majetek pronajat a posléze i v roce 1852 odprodán manželkou vévody z Fifea princi Albertovi, manželovi královny Viktorie. Majetek, kromě samotného areálu zámku, zahrnuje také více jak 20 000 hektarů (200 km čtverečních) okolních pozemků, které jsou lesnicky a zemědělsky obhospodařovány, kromě jiného slouží i pro chov poníků."

,,V letech 18531856 pak zde probíhala přestavba a rozšíření někdejšího hradu na reprezentativní letní královské sídlo, základní kámen k této přestavbě je dodnes veřejně přístupný, byl položen dne 28. září 1853. Zámek s pozemky se od té doby nachází v majetku britských králů, v době kdy abdikoval král Eduard VIII. patřil zámek do jeho soukromého majetku a jeho následovník král Jiří VI. byl donucen zámek od svého bratra zpětně odkoupit."

Královská rezidence

,,Balmoral je dnes znám především jako královská rezidence, kdy zde každý rok v létě pobývá britská královna Alžběta II. se svým chotěm vévodou z Edinburghu."

,,Zámek Balmoral slouží, mimo jiné, také jako neoficiální válečný úkryt pro britskou královskou rodinu zejména z toho důvodu, že zámek ve Windsoru se nachází poblíž mezinárodního letiště Londýn Heathrow."

,,Existují i spekulace o tom, zda zámek neslouží britské královské rodině jako protiatomový kryt."

Zajímavosti

Královna Viktorie Evženie Španělská

Viktorie Eugenie

  • Narodila se zde také královna Viktorie Evženie Španělská, vnučka královny Viktorie.
  • Královna Alžběta II. zde pobývala v době, kdy tragicky zahynula princezna Diana.
  • Zámek je běžně přístupný i pro veřejnost, ročně jej navštíví více jak 80 000 návštěvníků.
  • OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO

Zámek ,,CRAIGSTON"

 

 

Evening in the drawing room

history3

The Drawing Room at Craigston Castle

The Old Nursery at Craigston

Craigston Castle anti-drawing room

OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO