Jdi na obsah Jdi na menu
 


Superzáhada Bojnického SARKOFÁGU

13. 6. 2021

OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO

Superzáhada Bojnického SARKOFÁGU

Zamok_Bojnice_Erik_Klizan

BOJNICKÝ ZÁMEK

Cesta za opravdovou superzáhadou vede až na Slovensko. Bojnický zámek je úchvatný. Původní hrad ze 13.století byl v létech 1888-1910 nákladně přestavován pro podivinského hraběte Jána Pálffyho. Architekt J.Hubert z Budapěšti se nechal inspirovat francouzskou středověkou architekturou, hrad proměnil v romantické sídlo, jen předhradí ponechal v úpravě z druhé poloviny 17.století. Hrabě Pálffy se úplného dokončení díla nedočkal. Zemřel 2.června 1908 ve věku 79 let. Hned po jeho smrti se začaly dít neuvěřitelné věci!

pecat

Nebožtíkovo tělo bylo ve Vídni pitváno a naplněno konzervačním roztokem, na Slovensko se vrátilo v cínové hermetické rakvi. Další pohoršení způsobila závěť, která vydědila příbuzné a zámek přenechala veřejnosti. Dědicové podali několik žalob, napadli text závěti a Pálffyho označili za nesvépravného blázna. Některá umělecká díla rozprodali a rakev s mramorovým sarkofágem nechali umístit jinam, než si šlechtic původně přál.

sarkofag

V 50 létech 20.století začala z růžového sarkofágu vytékat podivná substance, po ztuhnutí se změnila v hnědou hmotu. Údajně se jednalo o zmineralizované zbytky těla a rozpuštěné ,,vybavení" rakve. Jenže lékaři zjistili, že kosterní pozůstatky jsou už bez měkkých tkání a rakev je neporušena. Další výzkum proběhl v devadesátých létech, tehdy také ustal výron tekutiny.

Na Slovensku se vypráví i toto: Pálffyho ,,posmrrné slzy" ze záhrobí upozorňovaly na podrazy dědiců, i na to, že slavný bojnický oltář ze 14.století je stále v Praze, kam byl přemístěn ve třicátých létech. Deskový oltář je velmi cenné dílo, hrabě ho přivezl v roce 1875 z Itálie. U produktu florenského umělce Pálffy častokrát meditoval. Po rozdělení se oltář vrátil na Slovensko. A právě v té době ustalo vyvěrání tekutiny z hrobu. Náhoda? Nebo se nešťastný a nespokojený hrabě skutečně hlásil z onoho světa?

SPIRIT

oooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo