Jdi na obsah Jdi na menu
 


Další Kostely sv.PETRA a PAVLA

28. 3. 2021

OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO

Kostel svatého Petra a Pavla ve Šlapanově

Church in Šlapanov.jpg

Foto - wikipedie

Kostel byl postaven někdy kolem roku 1258, farnost v obci působila již kolem poloviny 12. století. Přestavba do barokizující současné podoby proběhla v roce 1733, následující velká přestavba proběhla v roce 1801, kdy byla větrem poškozena věž a následně v roce 1899 přestavěna a navýšena o 26 metrů. Na věži instalovali zvonkohru, jež každou hodinu zahraje melodii z vážné či lidové hudby. Okolo kostela se rozkládá hřbitov se sochou Panny Marie pocházející taktéž z roku 1733. Kolem poloviny 18. století do kostela byly instalovány obrazy, mimo jiné i oltářní obraz svatého Pavla uzdravujícího nemocné.

Ke kostelu se váže místní pověst, ve které se vypráví, že dříve kostel byl mnohem větší a honosnější než v současnosti, ale z neznámých důvodů se propadl do země a to dokonce špicí věže dolů, další pověst se zmiňuje o kostelním zvonu, který měl mít údajně nádherný hlas připomínající „samet a hedvábí“, během třicetileté války jej měli občané ukrýt do země a potom jej nemohli najít. Za čas zvon našla a vyhrabala svině, za první světové války měl být odvezen do zbrojařské továrny a zde roztaven.

Wikipedie

Pojďte se proletět kolem kostela svatých apoštolů Petra a Pavla ve Šlapanově, pojďte prozkoumat zákoutí potemnělé kostelní půdy, pojďte se podívat, do čeho se společně pouštíme a hlavně - pojďte se k nám přidat. Píše se rok 2018 - zadejte:

https://www.youtube.com/watch?v=r899I2ixbi0

OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO