Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kostel sv.Lukáše v Karlových Varech a Arciděkanský kostel Narození Panny Marie v Trutnově

24. 4. 2010

TTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTT

 

,,Kostel svatého Lukáše  Karlovy Vary

Obrazek

 ,,Původně anglikánský, dnes metodistický kostel svatého Lukáše stojí na Zámeckém vrchu v centru města Karlovy Vary. Základní kámen kostela byl položen v roce 1876. Dokončen byl kostel v roce 1877 podle plánů lipského stavebního rady Dr. Josefa Mothese. Stavba vychází z romantického pojetí anglické neogotiky, používající neomítnuté holé zdivo, které dodává stavbě cizokrajný nádech."

 

 

Obrazek

,,Půdorys kostela je ve tvaru latinského kříže a je zakončen polygonálním presbytářem. Nad křížením jednolodního interiéru se nachází dřevěná kupole, nad ní v exteriéru jehlancová věž. Tato věž je jedním z nejvýraznějších prvků celého kostela. K dalším výrazným prvkům kostela patří i velké kruhové okno s typickými anglikánskými vzory. Kaple poblíž kostela je výklenková s třemi obrazy pašijových scén z 19. století.“

Obrazek

TTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTT

,,Arciděkanský kostel Narození Panny Marie

v Trutnově"

 

Obrazek

,,Arciděkanský kostel Narození Panny Marie v Trutnově"

,,V místech původního gotického kostela z 13. století, po požáru města několikrát přestavovaného, stojí nový ranně klasicistní kostel budovaný v letech 1756-82. Vystavěn byl podle plánu Leopolda Niderecker. Restaurovám v 30 a 90 letech minulého století."

Obrazek

Obrazek

 

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

,,Kaple zasvěcená Janu Křtiteli stoji jižně nad městem na Jánském vrchu. Snahy o postavení kaple pocházejí z roku 1709 o šest let později byla kaple vysvěcena. Půdorys kaple je eliptického tvaru. Při požáru města r.1745 vyhořela i kaple. V letech 1811-18 byla obnovena."

Obrazek

Obrazek

 

TTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTT