Jdi na obsah Jdi na menu
 


Poutní místo HOMOL a KÁJOV

23. 1. 2015

HHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHH

Poutní místo HOMOL

Nádherný pohed na poutní místo Homol z ptačí perspektivy - zadejte:

https://www.youtube.com/watch?v=N815iIIFP0g

Celý areál Homole v ose

,,Významné barokní poutní místo, jehož lákadlem je 153 schodové schodiště, vystavěné na osamoceném návrší v podhůří Orlických hor. Je stavební i umělecko-historickou raritou v Evropě."

,,Poutní místo na návrší Homole nechala vybudovat hraběnka Terezie Eleonora Ugarte v letech 1690-96. Jádrem celého komplexu poutního místa je raně barokní kostel Panny Marie Bolestné, kolem kterého se rozprostírá hřbitov. Kostel je jednolodní stavbou s trojboce uzavřeným presbytářem s hranolovou věží, průčelí je zdobeno volutovým štítem. Interiér kostela je proveden v rokokovém a pseudoslohovém stylu."

Jedna ze soch lemující schodiště

,,Největším lákadlem pro turisty je kamenné schodiště z roku 1767, které je evropským unikátem. Má 153 schodů a 16 odpočívadel, jejichž počet je zvolen pro poutníky symbolicky, a to podle počtu Zdrávasů a Otčenášů růžence v modlitbě Velký růženec. Schodiště je po obou stranách zdobeno dvojicemi soch svatých, nahoře je zakončeno branou na hřbitovní návrší, kterou po stranách lemují malé kaple z roku 1703. Za kostelem je klečící sousoší sv. Jana Nepomuckého a Václava, nedaleko pak budova bývalé kaplanky z roku 1754. V roce 1778 ještě komplex doplnila kostnice a v roce 1805 přibyla zvonice."

Toulavá kamera - 14.3.2021

Zadejte:

https://www.ceskatelevize.cz/porady/1126666764-toulava-kamera/221562221500011/video/826390

Obecní úřad Borovnice
Borovnice 5
517 41 Kostelec nad Orlicí
telefon: 734 559 875

Zdobený interiér kostela Panny Marie Bolestné se zpěvy - zadejte:

https://www.youtube.com/watch?v=hagxceAdFEE
obec@borovnice.info
www.borovnice.info

HHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHH

Poutní místo KÁJOV

,,Poutní kostel Kájov leží 4 km západně od Českého Krumlova. Kájov patří mezi nejstarší mariánská poutní místa v Čechách. První historická zmínka o něm pochází z roku 1263, kdy český král Přemysl Otakar II. věnoval Kájov nově založenému cisterciáckému klášteru Zlatá Koruna. Cisterciáci podporovali zdejší mariánský kult."

,,Ve dvacátých letech 15. století sice kájovský kostel vyplenili husité, poutě však nezanikly a poutní místo zažilo ve druhé polovině století dobu velkého rozkvětu, spojenou s působením humanisticky orientovaného faráře Michala Pilse. Rozkvět poutního místa byl ovlivněn i tím, že se jednalo o tradičně katolickou oblast."

OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO