Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jak málo jsme ke STROMŮM všímaví - STROMY a šťastný život - Beskydský PRALES - STROMY kolem nás

CCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCC

 

,,Jak málo jsme ke STROMŮM všímaví“

 

      ,,Jak málo jsme k nim my, lidé, všímaví. A přece jsou to právě oni, v jejichž stínu

si unavený odpočine, které nám dodávají kyslík, zadržují vláhu a filtrují vzduch.

      Žádný lékař nám nemůže předepsat lepší lék než je les. Na regeneraci nervů a duševní vyrovnanost."

      ,,Jak trpké je však jít lesem, kde zanechal stopy své činnosti člověk."

,,Stoletý buk by šelestem svých listů citlivému obdivovateli vyzradil mnoho o svém životě i o bývalých časech."     

,,Mnohý jde lesem s otevřenýma očima a nevidí, ušima připravenýma naslouchat a neslyší. Tam, kde přejel nůž násilníka po nahé kůře Stoletého buku, jakoby tisíce slzí vytrysklo."           

,,Sklopíš-li zrak, spatříš usekané kořeny tam, kde se protínají s lesní pěšinou. Jako surově useknuté prsty odsouzence. Rozhodně není ušlechtilý ten cit, který vede ruku s nožem a rozrývá kůru v ornament lásky - srdce. Jak smutné !"

 

Strom padající rosy

 

      ,,Proč o tom píši ? Abych probudila v nás lidech nový a lepší vztah ke stromům. Měli bychom na ně vždy pohlížet s úctou a obdivem.“ Ludmilka

smileyStromy a šťastný životsmiley

Naše služby - Privamed

,,Podle ekologů je zapotřebí, aby se v našem životním prostředí vyskytovalo množství zeleně, hlavně pak stromů. Tam, kde rostou stromy, jsou i lidé šťastnější a rovněž se dlouhodobě daří ekonomice. Kde stromy zmizely, je sychravo, nepříjemně a v létě až nesnesitelné horko. Také lidé v těchto lokalitách bez stromů patří k zasmušilejším, smutnějším, snáze chřadnou oni i jejich vztahy. Mnoho měst se velké části své zeleně zbavilo a na těchto místech vznikla buď další zástavba, silniční komunikace nebo rozlehlá obchodní centra, kde je  samý železobeton, sklo, klimatizace a pár skomírajících stromků u asfaltových ploch. Lidé se tak začali na míle vzdalovat a odcizovat přírodě. To je ovšem velká chyba, která může mít fatální následky, zejména na zdraví lidí."

 

CCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCC

 

,, I BESKYDY mají své kouzlo - kouzlo lesa - kouzlo všech stromů i keřů s potůčky, a množstvím živočichů, kteří tady žijí."

Ostrovy zapomenutého klidu - Beskydské pralesy naleznete na YOUTUBE:

https://www.youtube.com/watch?v=DMBTJ3JNE34

OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO

Přečtěte si tuto KNIHU:

V zemi korálového stromu

V ZEMI KORALOVÉHO STROMU

Autor: Sofia Caspariová

,,V létě roku 1863 se při plavbě do Buenos Aires poznají dvě mladé ženy Anna a Viktoria. Obě jsou na cestě za svými manžely, kteří tam cestovali před nimi. Viktoriina muže povolaly naléhavé obchody na jeho usedlost na severu Argentiny. Annina rodina naopak nebyla schopná dát dohromady prostředky na společnou plavbu. V daleké zemi, s níž si obě spojují velké naděje, se jejich cesty na čas rozejdou. Avšak Viktoriina zdánlivě šťastná budoucnost se utváří jinak, než čekala, a Annu očekává po příjezdu hrozná zpráva..."

OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO

laughStromy kolem nás...laugh

016 krajina - příroda - stromy - nature - landscape

,,První stromy se na Zemi objevily v období před 360 až 325 miliony lety, v období spodního karbonu. Měly podobu obrovských přesliček, kapradin a plavuní, dosahovaly výšky až 30 metrů. Pro lidstvo jako takové jsou stromy a lesy životně důležité. Nejde jen o hlediska průmyslové a rukodělné výroby, energie stromů nás může obohatit, pomoci nám se zdravotními problémy. Zkoušeli jste někdy léčivé dýchání se stromy? Tuto techniku s úspěchem využívali američtí indiáni na léčení celé řady nemocí, u nás je jejím propagátorem například Pavel Křenovský."

Je to jednoduché!
,,Stačí přijít k pěknému stromu - můžete se i opřít o jeho kmen, nebo si pod strom pohodlně sednout. Pavel Křenovský říká: „Důležité je uvolnit se, je vhodné zavřít oči. Pak začnete zvolna dýchat tak, jak je to pro vás přirozené. Nenásilně začnete dýchat hlouběji, ale pořád to pro vás musí být přirozené. S hlubšími nádechy a výdechy si představujte, že dýcháte celým povrchem těla. Nejen nosem, nejen plícemi, ale dech do vás vstupuje přes kůži po celém těle (ono to tak i je, jen si to neuvědomujeme). A přesně tak i strom dýchá přes celou svou plochu listů. Až toho pocitu dosáhnete, dýchejte tak alespoň minutu. Nadále se soustřeďte na svůj dech. Doporučil bych toto praktikovat alespoň týden, ale ještě lépe měsíc. A jak dlouho dýchat se stromem? Bude stačit pět minut denně. To zvládne opravdu každý.“

Proč je léčivé dýchání se stromy?
,,Stromy vylučují různé druhy silic, které se dýcháním dostávají do lidského organismu. Silice pak působí v lidském těle různým způsobem. A jedním z aspektů léčení je i samotné dýchání. Když do těla dostanete správné dávky kyslíku, aktivujete jeho samoléčící procesy na buněčné úrovni. A nakonec jsou to samotné energie stromů, které na vás působí ve chvíli, kdy u nich jste."

Energie stromů listnatých a jehličnatých
Pavel Křenovský upozorňuje, že energie stromů listnatých je daleko silnější, intenzivnější než energie stromů jehličnatých. Je to dáno mimo jiné faktorem vegetačního období stromů. U listnatých stromů na jaře přichází prudký nárůst energetického potenciálu, který na sobě cítí bez rozdílu všichni. U jehličnatých stromů je vzestup potenciálu pozvolný a hůře čitelný. Tedy pokud se chcete naučit energii stromů vnímat, je snazší učit se u stromů listnatých. Ovšem stromy listnaté mají handicap v tom, že přes zimu, v době vegetačního klidu, je jejich energie výrazně slabší než energie stromů jehličnatých. Přes zimu je tak lepší čerpat energii ze stromů jehličnatých, ty „nespí“ a vypouštějí léčebné silice do ovzduší."
Kontakt: www.energiestromu.cz

http://www.nasestromy.cz/wp-content/uploads/2015/06/Ol%C5%A1e-lepkav%C3%A1-strom-300x225.jpg

OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO