Jdi na obsah Jdi na menu
 


Tak trošku o vesmíru

20. 3. 2009

SSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSS

,,Tak trošku o Vesmíru"Obrazek

,,Ticho nočního nebe, klid vesmírných dálek je prý šalba a mam. Staří Indové říkali, že všechno je jen šálení a mámení. Staří Řekové si šeptali, že první bohyní světa byla Bohyně klamu a teprve po ní přišel prý - Bůh času a budíků."

,,I starým Židům se zdálo, že všechno je jinak. Takže žádné ticho, žádný klid, ale řev a pohyb, let všemi směry - takový je vesmír a co v sobě vesmír obsahoval, obsahuje a bude obsahovat."

,,Ten náš dnešní vesmír prý obsahuje nejméně deset miliard Mléčných drah a tyto dráhy se od sebe vzdalují každou vteřinu o 60 900 kilometrů. V každé Mléčné dráze je možno prý najít stovky miliard hvězd. Některá hvězda žije až sto miliónů let."

 

Obrazek

,,Prostým okem možno vidět na obloze okolo tři tisíce pěti set hvězd a jednou za šest set miliónů let prý může dojít ke srážce dvou hvězd. Lže i světlo hvězd, neboť to, jež můžete spatřit v dnešní noci, je staré nejméně čtyři roky a čtyři měsíce a čtyři vteřiny, jde-li o světlo hvězdy nám nejblžší."

Obrazek

,,Z nejvzdálenějších hvězd  v naši Mléčné dráze k nám světlo letí více než  sto tisíc let. A každá hvězda je něco jako Slunce. Naše Slunce měří v pase skoro jeden a půl miliónu kilometrů a rychlostí 790 000 km v hodině letí s námi a dalšími planetami směrem k souhvězdí Herkula a každých dvěstě padesát miliónů let se vrací k stejnému bodu Mléční dráhy, odkud vystartovalo. Jeho světlo k nám letí osm minut. Každou vteřinu  zhubne Slunce o čtyři milióny tun, neboť 564 000 000 tun svého vodíku promění v 560 000 000 tun helia.  Vnitřní teplota Slunce se udává na patnáct miliónů stupňů Celsia a vnitřní tlak na dvacet miliard megapascalů. Slunce je prostě zázrak."

Obrazek

O vzniku Modré planety praví védy - indické učené knihy staré tisíce let toto :

,,NEBYLO JSOUCNA ANI NEJSOUCNA

NEBYLO OVZDUŠÍ ANI NEBE

JEN VODA  NEZMĚRNÁ

TMA ZAKRYTÁ TMOU

ZÁRODEK V PRÁZDNOTU PONOŘENÝ"

,,Ještě starší učení brahmánů tvrdí, že na počátku bylo slovo. A Bible tvrdí totéž !"

,,Okolo své osy se Země točí rychlostí tisíc sedm set  kilometrů za hodinu, okolo Slunce létá rychlostí sto osm tisíc kilometrů za hodinu. S celou Mléčnou dráhou  se točíme rychlostí dva milióny kilometrů za hodinu. Denně spadne na Zemi dva tisíce tun kosmického prachu. Kůra Země měří čtyřicet kilometrů. Jádro Země je ze železa a niklu. Je tekuté a jeho teplota dosahuje 3 700 stupňů Celsia."

 

Obrazek

,,A co dodat ?"

,,Že jedni z prvních hvězdářů byli dva kamarádi ze starého Řecka  - Aristillus a Timocharis.  Zabývali se měřením polohy hvězd, což činili i hvězdáři sumerští, indičtí, čínští. Jiný Řek Hippurchos, sestavil katalog hvězd. Chtěl to včas stihnout, a tak mu nezbýval čas ani na jídlo. Asi šestkrát při tom skoro umřel hlady. A potom Galileo Galilei. Kepler. Tycho de Brahe. A Wiliam Herschel - moravský muzikant z rodiny muzikantů, emigrantů do Británie po Bílé hoře. Hrál na housle a dělal dalekohled. Dvě stě čoček brousil a brousil, než je zkazil, ale nakonec se mu to povedlo. Šest let zpíval do nocí. Sedmý rok objevil planetu Uran a nazval ji hvězdou Jiřího krále. Stalo se tak 13.března 1781. Za pár let vypukla krvavá Velká Francouzská revoluce. Wiliam však objevil objevené, neboť o planetě už věděl francouzský hvězdář Mounier, jenomže francouzi jsou francouzi. Planeta sem, planeta tam, Mounier si zakreslil její polohu na pytlík od cukru a odešel do vinárny. Kam papír založil nevěděl."

,,To my zase máme jinou povahu. Třeba takový Martin Horký z Lochovic, taky hvězdář. Když tehdejší papež potápěl nevinného Galilea na modenském koncilu, pádil tam pan Horký na koni, aby Galileovi přitížil svými udaními. Udáni - zlá, hloupá a drzá. Uštvaný Galileo píše svému příteli - Musím postupovat opatrněji než všichni ostatní, zvláště když ohlašuji nový objev, neboť nepřátel pravdy je bezpočet. Všichni čekají na můj sebemenší omyl. Každý, i ten odpustitelný, prohlašují za smrtelný hřích. Doba je zlá, příteli, moc zlá, kouska slitování v ni není. Navíc hnusná tím, že si lidé libují v pocitu, ve vědomí - mýlit se hromadně, vespolek, mýlit se se všemi. To je pro ně pohodlné, bez rizika. Všechny nás přece nezavřou, říkají si dvounohé ovce a za pravdu ve vesmíru ať bojují blázni."

Obrazek

,,A proto si vezměte dalekohled a zadívejte se do hvězných dálek sametové noci - tak jako to činím já sama." Ludmilka

 

Vypsáno z knihy Škola zázraků

SSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSS