Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ctihodná matka MARIE ELEKTA

4. 2. 2014

OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO

,,Přirozená mumie matky Marie Elekty od Ježíše - nevysvětlitelné dochování jejich ostatků."

Nejzachovalejší mumie v Česku:

,,Tělo abatyše pražských karmelitek už 350 let odolává rozkladu!"

,,Netřeba jezdit za mumiemi do Egypta, když je můžeme vidět i u nás v Česku. Jedna z nich sedí na židli v kostele svatého Benedikta na Hradčanském náměstí v Praze a budí posvátnou úctu nejen v řadách věřících, ale i u odborníků. Tělo ctihodné abatyše Marie Elekty (1605-1663) je totiž i 350 let po smrti zázračně zachovalé!"

Bosé karmelitky přivedla do Prahy na Malou Stranu v r. 1656 matka Elekta od Ježíše (Caterina Tramazzoli), původem z italského města Terni, která již předtím založila kláštery ve Vídni a Štýrském Hradci.

,,Bosé karmelitky přivedla do Prahy na Malou Stranu v r. 1656 matka Elekta od Ježíše (Caterina Tramazzoli), původem z italského města Terni, která již předtím založila kláštery ve Vídni a Štýrském Hradci."

,,Marie Elekta zemřela v roce 1663, sedm let poté, co v Praze založila nový řád bosých karmelitek, který dříve sídlil na Malé Straně u kostela sv. Josefa. Tahle původem Italka jménem Caterina Tramazzoli se velmi rychle naučila česky a jako představená se těšila úctě ostatních karmelitánek pro svoji zbožnou a pokornou povahu. Po její smrti jeptišky často chodily k jejímu hrobu v kapli svatého Eliáše, a tehdy se začaly dít věci!"

Původně bylo tělo zemřelé Marie Elekty pohřbeno v kapli sv. Eliáše ve Vojanových sadech.

,,Původně bylo tělo zemřelé Marie Elekty pohřbeno v kapli sv. Eliáše ve Vojanových sadech."

,,Jedna ze sester soustavně cítila vůni fialek, další zas pravidelně vídala nebeskou záři. Jiná se úspěšně zbavovala nesnesitelné migrény tím, že pokládala bolavou hlavu na náhrobek. Když se pak jedné jeptišce zjevila sama Marie Elekta, nechala nová představená kláštera, matka Eufrasie, hrob v roce 1666 potají otevřít. To, co sestry uviděly, jim vyrazilo dech!"

Obraz Marie Elekty na slunečních hodinách ve Vojanových sadech na pražské Malé Straně

Obraz Marie Elekty na slunečních hodinách ve Vojanových sadech na pražské Malé Straně.

,,Podle původních zpráv byla totiž dutina hrobu i samotná rakev zaplavena černou, páchnoucí vodou. Tělo zemřelé bylo rozmáčené a její zplesnivělý řeholní šat se úplně rozpadl! Tělo Marie Elekty však zůstalo neporušené, což přítomné považovaly za zázrak. Když ho pak omývaly octem a odvarem z bylin (z toho důvodu prý její mumie ztmavla), zjistily navíc, že je ohebné. Snažily se proto mrtvou posadit na židli. Zpočátku to nešlo, ale pak se stal zázrak. Mumie ohnula kolena! Bylo ještě potřeba napřímit její hlavu, neboť zemřelé zlomily vaz, když se ji snažily vtěsnat do poněkud malé rakve. I napodruhé si mumie ženy – která za svého života proslula neobyčejnou poslušností – dala říct a zvedla hlavu!"

Hned po smrti Marie Elekty se vyrojily pověsti o zázračných světlech a hlasech, které se klášterem rozléhaly.

,,Hned po smrti Marie Elekty se vyrojily pověsti o zázračných světlech a hlasech, které se klášterem rozléhaly."

Mumie v rukou třímá kříž a růženec.

Mumie v rukou třímá kříž a růženec.

,,Už v roce 1677, 14 let po její smrti, zkoumal mumii tým ctihodných lékařů a profesorů z Lékařské fakulty Univerzity Karlovy. A jak uvádí dochovaný protokol z té doby, shledali tělo Marie Elekty „dokonale neporušené, mající kůži úplně zachovalou, barvu hnědou neboli kaštanovou a všecky údy ohybné a vypryšťující jakousi tekutinu jasmínové vůně“. Neporušenost mumie jednomyslně prohlásili za „naprosto zázračnou a všecky přirozené síly přesahující“.

Tělo Marie Elekty je do nejmenšího detailu neporušené.

Tělo Marie Elekty je do nejmenšího detailu neporušené.

,,K podobnému závěru došlo grémium předních odborníků téže fakulty po více než 300 letech, když ve své zprávě z roku 2003 napsali: „Komise považuje dochování mumie vzniklé přirozenou cestou za pozoruhodné a mimořádně vzácné. Komise konstatuje, že zachovalost mumifikovaného těla Marie Elekty i po 340 letech od poslední oficiální odborné komise, vedené v roce 1677 prof. Mikulášem Franchimontem, trvá.“ 

Klášter bosých karmelitek s kostelem svatého Benedikta v Praze na Hradčanech

Klášter bosých karmelitek s kostelem svatého Benedikta v Praze na Hradčanech

,,Mumie Marie Elekty zázrakem přežila i období komunismu, kdy řádové sestry musely v roce 1950 vyklidit klášter a nastoupily buď ke strojům do továren, nebo do internačních táborů. Jeptišky nejprve nechtěly odejít bez Marie Elekty, načež jim tehdejší pražský arcibiskup Beran vzkázal: „Nechte ji tady, jestli je svatá, ona se postará o sebe i svůj klášter." I stalo se. A to navzdory tomu, že si komunisté z kláštera udělali vládní hotel, o němž se po Praze šuškalo, jaký je to luxusní bordel!" ,,Možná také proto klášterní výklenek, u něhož Marie Elekta sedávala, raději zazdili. Po pádu režimu však byl klášter obnoven a karmelitky se v roce 1992 ke své slavné zakladatelce zas vrátily. Ta na své židli sedí dodnes. Za sklem a mříží ve výklenku vpravo od oltáře kostela. Má lehce pootevřené oči i ústa s kompletním, dokonalým chrupem, bez jediného kazu! Vypadá, jako by se stále usmívala. Bodejť by ne, když vyzrála nad zákony času!"

OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO